Jā, gribam divas valsts valodas! • IR.lv

Jā, gribam divas valsts valodas!

2
Nellija Ločmele

Sabiedriskās domas aptaujā žurnāls Ir noskaidro, kādēļ pilsoņi parakstījās par Satversmes grozījumiem

Vai krievi tiešām vēlas, lai Latvijā būtu divas valsts valodas, vai arī parakstu vākšana par Satversmes grozījumiem bija tikai protesta «uzkāpšana uz varžacīm»? Ikdienišķās sarunās un mediju rakstos atbildes uz šo jautājumu ir bijušas tikpat pretrunīgas, cik Saskaņas centra līderu pozīcija, vārdos apliecinot atbalstu vienai valsts valodai, bet tajā pašā laikā parakstoties par divām.

Tā vietā, lai uzklausītu dažādas versijas par to, ko īsti domā krievi, nolēmām pajautāt viņiem pašiem. Pētniecības kompānija GfK pēc žurnāla Ir lūguma decembra sākumā veica sabiedriskās domas aptauju, kurā noskaidroja Satversmes grozījumu parak-stītāju motivāciju. Īsā atbilde ir skaidra – jā, vairākums no parakstītājiem uzskata, ka krievu valodai Latvijā jābūt tādam pašam statusam kā latviešu valodai, un turklāt tic, ka to var panākt referendumā.

Aptauja liecina, ka par divām valsts valodām parakstījušies 7% no pilsoņiem, kas pēc nejaušās atlases principa veiktajā telefonintervijā izvēlējās atbildēt latviešu valodā, un 54% no tiem, kas runāja krieviski.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu