Anna Buša, pirmā Lūcija • IR.lv

Anna Buša, pirmā Lūcija

3
Pirms 20 gadiem Annu Bušu Doma baznīcā kronēja kā pirmo Lūciju Latvijā. Viņa ir arī vienīgā latviete, kas saņēmusi Nobela miera prēmiju grupā.
Ieva Alberte

Vainags ar piecām svecēm bija tā piepilinājis matus, ka vakarā no tiem caur salveti ar gludekli gludināja laukā parafīnu

Anna šo padomu deva arī šāgada Lūcijai Ievai Bušai, kuru kronēja 7.decembrī. Lūcijas titulam bija pieteikušās 20 meitenes. Kāpēc joprojām vajadzīgas Lūcijas? Anna teic, ka šādu jautājumu sev nav uzdevusi, jo ir Lūcijas fonda prezidente un ir tikai pašsaprotami un «svarīgi, kādas vērtības sabiedrībā veicinām». «Mūsu mērķis – rosināt cilvēkos tiekšanos pēc garīgām vērtībām.» 

Lūcijas diena ir zviedru tradīcija, kas balstīta uz katoļu leģendu. Tur Lūciju izraugās katrā mājā un bērnudārzā. Latvijā joprojām izprot kā reliģisku tēlu, lai arī tā ir meitene, kura ir priecīga, jauka un labi dzied. Vērsta uz garīgo, taču ne obligāti reliģisko. «Latvieši ir nopietni. Zviedrijā ir vairāk apdzīvota tradīcija, un Lūcijas tēls redzams pat nedaudz pavedinošās reklāmās, arī parodijās.» 

Muzicēšanas prasmes Lūcijai ir svarīgas. «Lūcija var nodziedāt, nevis tikai atvest lācīti. Cilvēki ir izslāpuši pēc garīguma, pēc patiesā,» Anna stāsta, ka jaunā Lūcija Ieva Buša Talsu puses sociālajā mājā jau priecējusi ar dziesmām un kokles spēli. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu