Pa vecam nevar! Nav interesanti • IR.lv

Pa vecam nevar! Nav interesanti

8
Inga Spriņģe
Anda Burve-Rozīte

Šosvētdien TV3 raidījumu Nekā personīga kopā ar Jāni Krēvicu sāk vadīt pētnieciskā žurnāliste Inga Spriņģe 

Lai kādu nozīmīgu darbu žurnālistikā izdarītu, par tevi nerakstīs, neievēros, kamēr nenokļūsi televīzijā, – sēžot pie mazās, vecās biešu krāsas Nissan Micra stūres, saka Inga Spriņģe (32). Agrāk, kad bija jaunāka un redakcijā, cenšoties paveikt labāko, sēdēja līdz desmitiem vakarā, reizēm arī brīvdienās, tas žurnālistei šķita netaisnīgi. Tagad tieksme pēc aplausiem mazinājusies, un pieaugusi vēlme darīt jebko savam priekam. Ingas gadījumā tas nozīmē nodarboties ar pētījumiem žurnālistikā, kas skar gan Latviju, gan starptautisko vidi. 

Ir pirmdiena, septiņi vakarā, nesen beigusies Nekā personīga komandas sapulce. Tajā noskaidrojies, ka žurnālistei, kura sākotnēji piesaistīta tikai, lai svētdienās vadītu raidījumus Ilzes Jaunalksnes vietā, reizi pa reizei būs jāveido arī sižeti. Inga ir gatava jaunajam izaicinājumam. Šis ir kārtējais «lēciens uz galvas» ledainā ūdenī. Viena no spēcīgākajām pētnieciskajām žurnālistēm Latvijā septiņus gadus nostrādāja laikrakstā Diena, no talantīgas drāmu, personību portretu rakstītājas žurnālā SestDiena laika gaitā izveidojoties par pētniecisko smagsvaru. Ingas skaļākā lieta ir pašas uzraktā rakstu sērija Dienā par muitnieku Vladimiru Vaškeviču, kura krimināllieta par kukuļošanu patlaban nodota tiesai. Tieši Inga žurnālistikā bija tā, kura Vaškeviču «izcēla gaismā». Viņa pirms dažiem gadiem jau neilgu laiku strādājusi Nekā personīga komandā. 

Par pagrieziena punktu Ingas dzīvē, pēc pašas domām, kļuva iespēja pagājušajā gadā doties uz ASV – kā pētnieciskā žurnāliste viņa saņēma Hamfrija stipendiju, vienu gadu stažējās Mērilendas Universitātē. Tieši tur viņai radās ideja Baltijas valstīs veidot bezpeļņas pētnieciskās žurnālistikas centru. Šosvētdien, 20.septembrī, Ingai ir dubulti nozīmīga diena: viņas pirmā tiešraide TV3 raidījumā Nekā personīga un mājaslapas Rebaltica.com atvēršana, kurā tiks publiskots centra pirmais pētījums sadarbībā ar Balkānu valstu žurnālistiem par Latvijas banku izmantošanu starptautiskās naudas atmazgāšanas shēmās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu