Opozīcijas partijas grib rosināt Ušakova atlaišanu • IR.lv

Opozīcijas partijas grib rosināt Ušakova atlaišanu

41
Rīgas mērs Nils Ušakovs pie citu bijušo mēru portretu galerijas. Foto: Raitis Plauks, F64

Demokrātiskie patrioti meklēs atbalstu “Vienotībā” un LPP/LC Rīgas mēra atstādināšanai no amata

Rīgas domes (RD) Demokrātisko patriotu frakcija meklēs atbalstu “Vienotībā” un LPP/LC, lai rosinātu Rīgas mēra Nila Ušakova (Saskaņas centrs) atstādināšanu no amata, aģentūrai BNS pavēstīja Demokrātisko patriotu pārstāve Baiba Vanaga.

Lai rosinātu Rīgas mēra atstādināšanu, ir jāsasauc Rīgas domes ārkārtas sēde.

Demisijas ierosināšanu Demokrātiskie patrioti apsprieduši ar Saeimas Nacionālās apvienības frakcijas deputātiem, ņemot vērā Ušakova paziņojumus par Gaismas pili, parakstīšanos par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, kā arī” līdzekļu šķērdēšanu un citām nelikumīgām darbībām pašvaldības uzņēmumos “Rīgas satiksme” un “Ceļu pārvalde””.

Abas frakcijas vienojās meklēt atbalstu pie RD ievēlētajiem partiju apvienības “Vienotība” un Rīgas vicemēra pārstāvētās partijas LPP/LC deputātiem, lai sasauktu Rīgas domes ārkārtas sēdi Rīgas mēra demisijas ierosināšanai.

Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) neatbalsta Demokrātisko patriotu frakcijas rosinājumu ārkārtas sēdē lemt par Rīgas mēra atcelšanu no amata saistībā ar parakstīšanos par valsts valodas statusu krievu valodai.

Ameriks aģentūrai BNS uzsvēra, ka Ušakova parakstīšanās ir balstīta politiskos motīvos, taču Rīgas pilsētas darbs ir kvalitatīvs.

“Šis jautājums pašlaik ir balstīts politiskos motīvos. Pašlaik Rīgas pilsētas darbs ir ļoti kvalitatīvs. Es neredzu pamata atbalstīt ne “Demokrātiskos patriotus”, ne kādus citus politiķu ieteikumus kaut ko mainīt. Mēs – gan mērs, gan vicemērs – ļoti cieši strādājam jautājumos, kas skar Rīgu, bet mēs esam katrs savā partijā,” sacīja Rīgas vicemērs.

Uz jautājumu, vai Ušakova dalība šajā parakstu vākšanā, kas izsaukusi milzīgu ažiotāžu, ir savienojama ar Rīgas mēra amatu, Ameriks atbildēja, ka Ušakovam kā pilsonim ir tiesības uz savu viedokli, to viņš arī ir pamatojis. Jebkurā gadījumā tam neesot sakara ar darbu pašvaldības vadībā.

Rīgas mēram Ušakovam no amata vajadzētu atkāpties pašam, ņemot vērā paša iepriekš izvirzītā principa pārkāpšanu un piedalīšanos parakstu vākšanā par valsts valodas statusa piemērošanu krievu valodai. Taču, ja tas nenotiks, “Vienotība” varētu atbalstīt Demokrātisko patriotu aicinājumu iniciēt Rīgas domes ārkārtas sēdi, kurā lemtu par Ušakova atstādināšanu no amata, teica “Vienotības” RD frakcijas deputāts Olafs Pulks.

Viņš uzsvēra, ka “Vienotības” pārstāvji nekad nav atbalstījuši Ušakovu Rīgas mēra amatā un šajā jomā nekas nav mainījies, īpaši, ņemot vērā gan dalību parakstu vākšanā par krievu valodas statusa maiņu, gan arī slikto pārvaldību Rīgas pašvaldības pārvaldītajās kapitālsabiedrībās un pašvaldības lielo budžeta deficītu.

“Uzskatām, ka Rīgas domes priekšsēdis nav kaķīšu paijātājs, kuram galvenā rūpe ir personiskā publicitāte. Rīgas mēram būtu līdz spēku izsīkumam jāstrādā rīdzinieku labā, taču Nils Ušakovs noteikti nav tas, kurš to dara,” sacīja Pulks.

Jau vēstīts, ka Ušakovs parakstījies par Satversmes grozījumu ierosināšanu valsts valodas statusa piešķiršanai krievu valodai. Ušakovs pagājušajā nedēļā pauda viedokli, ka topošā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka jeb Gaismas pils atgādina lielveikalu “Maxima”.

 

Komentāri (41)

ilmisimo 14.11.2011. 15.34

..Konstitucionālajiem pamatiem ir piederīgs arī ceturtais Satversmes pants, kas nosaka “Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda.” Kopumā šie četri panti izsaka Latvijas valsts būtību un valststiesiskos pamatus. Valsts amatpersonas pienākums ir strādāt, lai tos stiprinātu.

Tādēļ Nila Ušakova demisija būtu loģisks solis. Būt valsts amatpersonai un iestāties pret Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem ir absurdi, tā ir amatpersonas necienīga rīcība.
http://www.delfi.lv/news/comment/comment/sarmite-elerte-kaki-okupacija-un-latviesu-valoda.d?id=41718587

+15
0
Atbildēt

8

    ilzezeebolde > ilmisimo 14.11.2011. 20.03

    Piemirsu savā komentārā to norādīt; Janis S. ir pilnīga taisnība.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > ilmisimo 14.11.2011. 20.34

    to Jānis S.
    Ja nem vera ka zemako organismu dotiem zverestiem nav nozimes.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mediacloud_lv > ilmisimo 14.11.2011. 19.08

    Ārkārtīgi muļķīgs arguments. Ja tā būtu patiesība, Satversmē nebūtu paredzēti veidi, kā Satversmi mainīt. Satversmes grozījumu leģitīma iespējamība ir Satversmes sastāvdaļa.
    Un, lai gan Ušakova “žests” ir visai nepatīkams, tas ir konstitucionāls.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 14.11.2011. 20.13

    nulles loģika jau ar ir- izmantojot Satversmes burtu nokaut Satversmes garu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > ilmisimo 14.11.2011. 20.04

    Jānis S. :
    Un, lai gan Ušakova “žests” ir visai nepatīkams, tas ir konstitucionāls.
    ===================================
    Protams, likuma burtu viņš nav pārkāpis. Uz to savā rakstā arī galvenokārt balstījās Iveta Kažoka.

    Bet vai tas nozīmē, ka viss kārtībā? Vai tad mēs tomēr no politiķiem neprasām ko vairāk par likuma burta ievērošanu?

    Vai, piemēram, Saeimas deputāti, solot ievēlēt Maizīti, bet pēc tam viņu aizklāti noraidot, darbojās pretlikumīgi (antikonstitucionāli)? Nē, protams. Tad jau viss kārtībā, ja?
    Un tā tālāk.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ilzezeebolde > ilmisimo 14.11.2011. 16.02

    “Kopumā šie četri panti izsaka Latvijas valsts būtību un valststiesiskos pamatus. Valsts amatpersonas pienākums ir strādāt, lai tos stiprinātu.”

    Amatpersonai ir jāstrādā nevis tāpēc, lai iztaptu likuma burtam, bet gan stiprinātu valsti pēc būtības.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > ilmisimo 14.11.2011. 20.25

    lama. Precīza atbilde Latgales osetīnam:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 14.11.2011. 20.16

    ir konstitucionāls.
    ______________________________
    konstitucionāls tas būs, kad kaķu flotes komandieris vairs nebūs valsts amatpersona.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

edmunds_miluns 14.11.2011. 15.50

Protams, es tikai brīnos cik cilvēki var būt nozēlojami, ka spļauj virsu savai identitātei, Rīgas LPP/LC:
Dainis Turlais
Jānis Zaržeckis
Andris Ameriks
Eiženija Aldermane (kas atbildēja par pilsonības jautājumiem iepriekš)
Jānis Šmits
Raimonds Timma
Andris Bērziņš
Vita Jermoloviča

+11
0
Atbildēt

0

liina 14.11.2011. 15.05

Sen bija laiks. Ušakovs ar savu uzvedību jau sen apkauno Rīgas mēra krēslu. Tas tomēr ir nopietns amats nevis vieta, kurā neadekvātam jaunēklim PR publicitāti veidot.

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu