Jaundžeikaru ievieto Rīgas Centrālcietumā • IR.lv

Jaundžeikaru ievieto Rīgas Centrālcietumā

55
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki konvojē bijušo iekšlietu ministru un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju Dzintaru Jaundžeikaru, kuram Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu. Foto: Lita Krone, LETA

Jaundžeikaram inkriminē uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu

Bijušais Saeimas deputāts un parlamenta Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), kurš ceturtdien apcietināts par valsts noslēpuma izpaušanu, ievietots Rīgas Centrālcietumā, aģentūra BNS uzzināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Jaundžeikars uz Centrālcietumu aizvests jau ceturtdien vakarā un ievietots īpašajā nodaļā, kurā parasti ievieto tiesībsargājošo iestāžu darbiniekus un citas amatpersonas. Kamerā viņš neatrodas viens.

Saskaņā ar apcietinājumā turēšanas kārtības likumu apcietinātajam tiek atņemtas neatļautas mantas, viņu pārmeklē un viņam jāiziet veselības pārbaude un sanitārā apstrāde. Pēc procesa virzītāja norādījuma vienā kriminālprocesā apcietinātos izvieto atsevišķi.

Apcietinātie var saņemt naudas pārvedumus, iegādāties pārtikas produktus un pirmās nepieciešamības priekšmetus izmeklēšanas cietuma veikalā. Viņiem pieejama ne mazāk kā stundu ilga ikdienas pastaiga un stundu ilga tikšanās ne retāk kā reizi mēnesī ar radiniekiem vai citām personām izmeklēšanas cietuma administrācijas pārstāvja klātbūtnē.

Inkriminē uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ceturtdien piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu – bijušajam iekšlietu ministram un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājam Dzintaram Jaundžeikaram (LPP/LC).

Jaundžeikaru no tiesas sēžu zāles saslēgtu roku dzelžos izveda Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki. “Es nedodu nekādus komentārus,” uz žurnālistu jautājumiem atbildēja bijušais politiķis, kurš izskatījās sadrūmis, ziņo LETA.

Jaundžeikara advokāti Pāvels Rebenoks un Andrejs Krūmiņš žurnālistiem norādīja, ka tiesa paziņojusi vien saīsināto lēmumu, bet tā motīvu daļa būs pieejama rīt, 4.novembrī. Pēc tam advokāti ir apņēmušies pārsūdzēt minēto tiesas lēmumu. Lai to izdarītu, viņiem būs septiņas dienas laika.

KNAB izmeklētāji ceturtdien atzinuši bijušo iekšlietu ministru un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju Dzintaru Jaundžeikaru (LPP/LC) par aizdomās turēto noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma (KL) 94.pantā un 144.pantā, informēja advokāts Rebenoks.

KL 94.pants ir C, ja to izdarījusi persona, kura bijusi brīdināta par valsts noslēpuma neizpaušanu, tomēr Jaundžeikaram netiek inkriminēta paša noslēpuma izpaušana, bet gan uzkūdīšana izpaust neizpaužamo informāciju, skaidroja advokāts. Amatpersona, kuru bijušais politiķis, izmeklētāju skatījumā, uzkūdījis, iespējams, varētu būt no KNAB.

KL 94.pantā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, arests, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Tāpat Jaundžeikaram tiek inkriminēts noziedzīgs nodarījums, kas paredzēts KL 144.pantā – korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšana.

Tomēr Jaundžeikara aizstāvji ir pārliecināti, ka viņu klients nav pārkāpis likumu, tāpēc šodienas tiesas lēmumu par apcietinājuma piemērošanu viņi plāno pārsūdzēt. Pilns tiesas lēmuma teksts būs pieejams rīt, un to varēs apstrīdēt septiņu dienu laikā.

“Mēs uzskatām, ka šī lieta ir tikai politiskā atriebība Jaundžeikaram,” norādīja Rebenoks, uzsverot, ka tas gan ir tikai aizstāvības viedoklis, bet pats Jaundžeikars šo lietu komentēt pagaidām nevēlas. Arī žurnālistiem bijušais politiķis pēc izvešanas no tiesas zāles sacīja: “Es nedodu komentārus.”

Advokāts vērsa uzmanību uz to, ka 1.novembrī ap plkst.19 plašsaziņas līdzekļos parādījušies Jaundžeikara izteikumi par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbu. Jau pēc trim stundām ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers parakstījis dokumentu, kas atļauj veikt kratīšanu Jaundžeikara dzīvesvietā Limbažu novadā. Vēl pēc divām stundām Jaundžeikars ticis aizturēts.

Rebenoks pastāstīja, ka naktī uz 2.novembri Jaundžeikara dzīvesvietā notikušās kratīšanas laikā neesot izņemti nekādi svarīgi pierādījumi, tikai mobilie tālruņi un bērnu datori.

Jautāts, par kādu laika periodu šajā kriminālprocesā ir runa, Rebenoks precīzu atbildi sniegt nevarēja, vien norādīja, ka lietā ir pieminēts 2009.gads, katrā gadījumā “tas nav svaigākais materiāls,” sacīja advokāts.

Publiskajā telpā izskanējušie minējumi par šīs lietas saistību ar bijušo KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti vai politiķi un uzņēmēju, Jaundžeikara partijas biedru Aināru Šleseru neatbilst patiesībai, norādīja advokāts, piebilstot, ka vismaz viņš šos uzvārdus kriminālprocesa materiālos pagaidām neesot redzējis. Tāpat lietā neesot iesaistītas arī citas personas, kas pēdējo divu dienu laikā nonākušas pastiprinātā mediju redzeslokā.

Apcietināšana notikusi pēc KNAB lūguma

Lūgumu apcietināt Jaundžeikaru bija izteicis KNAB, kura darbinieki naktī uz 2.novembri aizturēja bijušo politiķi. Pats birojs šo informāciju iepriekš plaši nekomentēja.

Kā iepriekš sacīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, ņemot vērā publiskoto informāciju, KNAB apstiprina kādas bijušās valsts amatpersonas aizturēšanu “tāda kriminālprocesa ietvaros, kas satur valsts noslēpumu un kas atzīts par slepenu”. Līdz ar to plašāku informāciju par iespējamo noziedzīgo nodarījumu un izmeklēšanas virzību KNAB nav tiesīgs izpaust, piebilda KNAB preses pārstāvis.

Uz aģentūras LETA jautājumu, vai lieta ir saistīta ar valsts drošībai svarīgas informācijas noplūdi, Satversmes aizsardzības biroja (SAB) preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa norādīja, ka konkrētā kriminālprocesa virzītājs ir KNAB. SAB neuzskata par iespējamu komentēt citas iestādes virzītu kriminālprocesu, piebilda iestādes pārstāve.

Nekādus komentārus par šo procesu nesniedza arī Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Arī prokuratūra izmeklēšanas interesēs plašākas ziņas par Jaundžeikara aizturēšanu nesniedz. Prokuratūras preses pārstāve Laura Pakalne vien apliecināja, ka aizturētais ir Jaundžeikars, un prokuratūra šajā lietā veic uzraudzību.

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”, atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju, vakar vēstīja, ka Jaundžeikars, iespējams, aizturēts tāpēc, ka vācis slepenu informāciju partijas biedram Aināram Šleseram, ko Jaundžeikaram nodevis toreizējais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis.

Jaundžeikars, iespējams, slepeno informāciju vācis pirms 10.Saeimas vēlēšanām, kad KNAB plānojis aizturēt Šleseru. Jaundžeikars to esot uzzinājis no Vilnīša, ar kuru esot labi paziņas. Šlesers pēc tam kādu laiku uzturējies ārpus Latvijas, vēstīja Latvijas Televīzija.

 

Komentāri (55)

Ligiña Doniña 03.11.2011. 23.57

Vajadzīgs reāls Nirbergas process…
Kopumā posts ko nesuši Latvijai visi padomju gadi ir redzams tieši caur šādiem cilvēkiem kā Jaundžeikers, Šķēle, Šlesers un vesels velnu leģions- sačakarēti, garīgi nepilnvērtīgi, alkatīgi,kompleksaini, ciniski …tieši tādi, kādi bija krievu čekisti un ideologi. Paldies Dievam, attīrīšanās ir sākusies, jo agrāk, jo labāk!

+28
-1
Atbildēt

3

    raimonds_bossltd > Ligiña Doniña 04.11.2011. 10.21

    to IvarsA
    “Vajadzīgs reāls Nirbergas process…”

    Nirnbergas process bija izrēķināšanās ar cilvēkiem, kas aplauza Staļina fašistisko izdzimteņu, aziātu-cilvēkēdāju ordām cerības vēl 1941. gadā noslīcināt visu Eiropu asinīs, tāpēc tā pieminēšana būtu nevietā.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Ligiña Doniña 04.11.2011. 12.26

    to IvarsA
    “Neredzu atšķirību starp to karu, un karu ko Latvijas varenie ir veikuši paši pret savu tautu!”

    Kaut kā neatceros lasījis, ka desmiti miljoni krievu virsnieku, augstmaņu un popu būtu tai tribunālā pakārti, tāpat kā nebija ASV cionistu tiesāšanas, kuri Staļinam palīdzēja šo drausmīgo karu sagatavot un veikt.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 04.11.2011. 12.04

    “Nirbergas procesu” šeit vairāk pieminēju kā vēsturisku zīmi/ikonu, kur kara noziedznieki tika tiesāti viena procesa ietvaros. Neredzu atšķirību starp to karu, un karu ko Latvijas varenie ir veikuši paši pret savu tautu! Sekas ir tikpat postošās un valsts sakropļota….tikai ekonomiski un tiesiski.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 03.11.2011. 18.26

Interesanti, vai kāds lobētājs rīt skries pie Latkovska draudēt ar ASV sankcijām? Laikam jau neskries vis, jo Jaundžeikars ir tikai Latvijas mēroga zvaigzne, ja nu vienīgi lato lapsa uzdriķēs kādu artiķeli portālam apollo vai delfiem. Gaidu, kad tiks sašņorēts Šleseris un Vilnītis:)

+27
-1
Atbildēt

5

    Edzs > kkristaps 04.11.2011. 12.39

    cabulis _…Amber New-J-car…_
    ~~~~~~
    man patik – Mr. Amber Newjcar.
    uz U.S. lobisma specialistiem vares paljauties ari tadi populari cilveki ka Mr. Ivory Godman, Mr. Slaughter un vel pec saraksta.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gunta_snipke > kkristaps 04.11.2011. 14.35

    Eu a moška tos lobistus paņemt, lai zemniekiem līdzmaksājumus izsit maksimāli lielākos EU ? :) Kādu lielāku naudiņu kohēzijas fondiem ? :) Viņi kā auni skrien sienā, vajag izmantot :) :D Ja Vaškevics var atļautie …, ko valsts nevar ? :) Lai tiem EU ierēdņiem sāk smadzenes drātēt :D

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gunta_snipke > kkristaps 04.11.2011. 14.43

    A ja nopietni, tad tos lobistus vajadzētu ielikt aiz restītēm nedauz par tiesas izmeklēšanas iejaukšanos. Pasēdētu un padomātu par nākamo lobējamo objektu …

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > kkristaps 04.11.2011. 10.12

    to cabulis
    Interesanti gan, no kurienes krieviem sūtīt savu lobistu, ja ne no ASV? Ne jau no Sīrijas vai Venecuēlas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Juris T. > kkristaps 04.11.2011. 08.51

    Atbrauks lobisti no US teiks, ka sīkmanīgi blēdīgais KNĀBis goda vīru, īstu US draugu Amber New-J-car apbižo, un piedraudēs mums kaut ko nogriezt.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

kkristaps 03.11.2011. 20.17

Politiskā atriebība????? Kas ir Jaundžeikars, lai kāds viņam atriebtos? 10. Saeimas vēlēšanās viņš bija visvairāk svītrotais blēžu varzas Par izzagtu Latviju kandidāts un Saeimā neiekļuva. Šajās vēlēšanās Šlesera Rībošā Purkšķa partija piedzīvoja sakāvi un neviens no viņiem Saeimā neiekļuva. Tad par kādu “atriebību” ir runa? Jaundžeikars ir nulle, tukša vieta, nekas.

+26
0
Atbildēt

1

    reksa > kkristaps 03.11.2011. 20.35

    Nē, viņš nav nulle. Viņš ir ar ļoti lielu mīnusa zīmi.
    Nulle ir tad, kad neitrāls.

    +19
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu