Raidījums: Jaundžeikars varētu būt vācis slepenu informāciju Šleseram • IR.lv

Raidījums: Jaundžeikars varētu būt vācis slepenu informāciju Šleseram

45
Dzintars Jaundžeikars. Foto: Raitis Plauks, F64

Eksministru aizturējuši KNAB darbinieki

Bijušais iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), iespējams, aizturēts tāpēc, ka vācis slepenu informāciju partijas biedram Aināram Šleseram, ko viņam savukārt nodevis toreizējais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis, trešdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”, atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju.

Raidījums vēsta, ka Jaundžeikars, iespējams, slepeno informāciju vācis pērn pirms 10.Saeimas vēlēšanām, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) esot gatavojies aizturēt Šleseru. Jaundžeikars to uzzinājis no toreizējā KNAB vadītāja Vilnīša, ar kuru esot labi paziņas. Šlesers pēc tam uz kādu laiku esot aizbraucis no Latvijas, ziņo BNS.

Labi informēti avoti raidījumam arī norādījuši – Jaundžeikars ļoti uzstājīgi pieprasījis, lai Iekšlietu ministrija izsniedz uzturēšanās atļauju un garantē drošu iebraukšanu Latvijā Krievijas oligarham Jurijam Šefleram, kuru Krievija izsludinājusi starptautiskā meklēšanā. Šeflers ir “Latvijas balzama” īpašnieks, viņam pieder arī vērienīgs nekustamā īpašuma projekts Rīgā un māja Jūrmalā, taču iebraukt Latvijā viņš nevar, jo iekļauts melnajā sarakstā.

Jau vēstīts, ka KNAB aizturējis bijušo iekšlietu ministru un Saeimas deputātu Dzintaru Jaundžeikaru.

“Ņemot vērā publiskoto informāciju, KNAB apstiprina kādas bijušās valsts amatpersonas aizturēšanu tāda kriminālprocesa ietvaros, kas satur valsts noslēpumu un kas atzīts par slepenu,” aģentūrai BNS apstiprināja KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas galvenais speciālists sabiedrisko attiecību un izglītošanas jautājumos Andris Vitenburgs.

Viņš gan norādīja, ka līdz ar to plašāku informāciju par iespējamo noziedzīgo nodarījumu un izmeklēšanas virzību KNAB nav tiesīgs izpaust.

Jaundžeikara aizturēšanu trešdienas rītā veikuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki, tomēr pats birojs informāciju plaši nekomentē.

Informāciju par Jaundžeikara aizturēšanu apstiprināja arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, taču nekomentēja, kādā lietā viņu aizturēja un kāda iestāde to izdarīja.

Likums paredz, ka personu var aizturēt līdz 48 stundām. Ja procesa virzītājs uzskata par nepieciešamu viņam piemērot drošības līdzekli, no kuriem bargākais ir apcietinājums, tad tas jāizdara 48 stundu laikā. Apcietinājumu var piemērot tikai tiesa.

Rīgas Centra rajona tiesa bieži ir tā tiesa, kas no KNAB saņem pieteikumus par izmeklēšanas darbību veikšanu un par apcietinājuma piemērošanu. Tiesas pārstāvis Jānis Jaksons aģentūrai BNS apstiprināja, ka tiesā trešdien ir saņemts viens pieteikums no KNAB par izmeklēšanas darbību veikšanu. Pieteikums apmierināts, taču pagaidām neviens pieteikums par apcietinājuma piemērošanu nav saņemts.

Jaksons gan nevarēja atklāt izmeklēšanas darbību būtību. Tāpat viņš nebija tiesīgs atklāt, kādā vai kādos kriminālprocesos KNAB vēlējies veikt izmeklēšanas darbības.

Par Jaundžeikaru iepriekš runāts bieži

Jaundžeikara vārds saistībā ar KNAB pēdējos gados locīts vairākkārt.

2008.gada rudenī TV3 raidījums “Nekā personīga” ziņoja, ka toreizējā Saeimas deputāta Jaundžeikara ģimenei piederošā saimniecībā ” Vidrižu vidzemnieks” algas, iespējams, maksātas aploksnēs.

Savukārt 2008.gada ziemā KNAB pabeidza pārbaudi par toreizējā Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja Jaundžeikara darbībām Vidrižu pagasta padomē un nekonstatēja pārkāpumus saistībā ar izgāztuves iznomāšanu viņa vadītājam uzņēmumam.

Birojs veica pārbaudi par Jaundžeikara darbību laikā, kad viņš pildīja Limbažu rajona Vidrižu pagasta padomes deputāta amata pienākumus. Pārbaudē netika konstatēts, ka Jaundžeikars būtu pārkāpis likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktos administratīvo aktu izdošanas un līgumu slēgšanas ierobežojumus un pieņēmis lēmumus vai piedalījies lēmuma pieņemšanā par uzņēmumu ” Vidrižu vidzemnieks”, kas piederēja Jaundžeikaram, atgādina BNS.

2010.gada rudenī “Nekā personīga” vēstīja, ka 9.Saeimas deputāts Jaundžeikars aktīvi vācis slepenu informāciju. Raidījums norādīja, ka Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Jaundžeikars pieprasījis datus par drošības dienestu darbiniekiem izsniegtajām piesegpasēm, Krievijai izdotām personām un atsevišķām krimināllietām.

Pērn vasarā Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja Jaundžeikars vērsās prokuratūrā, lai tā pārbauda, vai viņa telefonsarunas netiek noklausītas. Prokuratūra nekonstatēja, ka tiesībsargājošās iestādes viņa sarunas būtu nesankcionēti noklausījušās.

Jaundžeikars toreiz pauda bažas arī par viņa izsekošanu. Ja šādas darbības būtu bijušas sankcionētas, tad jau prokuratūra viņam to neteikšot.

Sava versija, kurš sarunas varētu būt bijis noklausījies vai viņu izsekojis, Jaundžeikaram bija, bet viņš toreiz to nevēlējās atklāt. Jaundžeikars iepriekš sacīja, ka aizdomas par noklausīšanos viņam radušās tikai pēc konflikta saasināšanās KNAB un komisijas pārstāvju sarunas ar KNAB darbiniekiem.

Par iespējamo viņa un toreizējā KNAB vadītāja Normunda Vilnīša klātienes sarunu noklausīšanos viņam pastāstījuši citi kolēģi parlamentā.

2010.gada ziemā Drošības policija (DP) sāka kriminālprocesu par speciālas komisijas Nacionālās drošības padomes sēdē prezentētā ziņojuma par KNAB reorganizāciju publiskošanu medijos. Komisijā kopā ar vēl vairākām amatpersonām darbojās Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars.

Kriminālprocess tika sākts par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Aģentūrai BNS pagaidām gan Drošības policijā neizdevās noskaidrot, vai šajā lietā ir kāds aizdomās turētais.

Jaundžeikara karjera

Jaundžeikars bijis AS “Limbažu piens” valdes priekšsēdētājs, vadījis Latvijas Piensaimnieku centrālo savienību.

Politisko karjeru sācis 2001.gadā, kandidējot Limbažu rajona Vidrižu pagasta padomes vēlēšanās no saraksta “Mēs – pagastam”, bet 2002.gadā startēja 8.Saeimas vēlēšanās no Latvijas Pirmās partijas saraksta.

2004.gadā tika ievēlēts par Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisijas priekšsēdētāju. 2005.gadā iecelts iekšlietu ministra amatā Aigara Kalvīša (TP) valdībā.

2006.gadā Jaundžeikars iecelts par Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju.

 

Komentāri (45)

kristaps_drone 02.11.2011. 12.47

Tā aiziet pasaules godība… Tāda priecīga un gaiša ziņa šajā pelēcīgajā rudens dienā!

+40
0
Atbildēt

0

mary75 02.11.2011. 13.20

Tad, kad Jaundžeikrs vadīja NDK un IM, un visa tā kompānija vadīja valsti, un vēl uzdevās par kristiešiem, tad gan bija jāraud.
Tagad, tomēr, var izjust ja ne prieku, tad gandarījumu, ne tik daudz par Jaundžeikara “nelaimi”, bet, par to, ka ir cerība, ka kaut kas šai valstī, izskatās, kaut lēnām, bet, mainās uz labo pusi.

+38
-1
Atbildēt

3

    BaleLiina > mary75 02.11.2011. 21.17

    Trīs tiesvedības gadā – tas jau nav čiks. Palūko kādreiz, cik daudz papīru vajag tiesvedībai. Un aiz katra papīra – stundas un dienas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > mary75 02.11.2011. 13.25

    ——
    Ar šampanieša dzeršanu un ‘kazačoku’ sasteigt nevajag – pagaidīsim tiesas lēmumu?! Ka tik’ neiznāk kā Lemberga ”sāgā”: troksnis milzīgs, galarezultātā – čiks (3. tiesvedības gadā.).

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.11.2011. 13.32

    Tas var tā būt, pret šādiem te mūsu tiesas izturas apbrīnojami iejūtīgi.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

kkristaps 02.11.2011. 13.08

Sen nebija dzirdēta tik patīkama ziņa. No visiem Šlesera bara riebekļiem šis ir pats pretīgākais.

+31
0
Atbildēt

2

    Edmunds Zālīte > kkristaps 02.11.2011. 18.24

    piekrītu, īpašu maigumu pret šo personu varēja izjust KNAB Vilnīša affēras ietvaros.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > kkristaps 02.11.2011. 18.32

    Visa tā ambrāža ar Pēterīti arī bija līdz vēmienam pretīga, nemaz nerunājot par Mūrnieces vajāšanu un nomelnošanu pēc tam, kad viņa atļāvās TV raidījumā pateikt, ka Jaundžeikaru famīlija ir blēži un pats Jaundžeikars – sīkumaini atriebīgs ļautiņš.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu