Latvija UNESCO balso pret Palestīnas uzņemšanu • IR.lv

Latvija UNESCO balso pret Palestīnas uzņemšanu

63
Amerikāņu izcelsmes palestīniete Olga Kišeka aicina iesaistīties īpašā programmā un apmeklēt Palestīnu. Foto: AFP/LETA

Atbalsta iegūšana uzņemšanai UNESCO ir palestīniešu diplomātiska uzvara

Starp četrām valstīm, kuras Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) izpildkomitejā balsoja pret Palestīnas uzņemšanu organizācijā pilntiesīgas valsts statusā, bija arī Latvija, vēsta LETA/Reuters. Latvijas balsojums bija “pret”, nesniedzot Latvijas balsojuma argumentāciju, jo par to ir atbildīga Ārlietu ministrija.

Kā informēja UNESCO Latvijas Nacionālas komisijas (LNK) ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa, trešdienas balsojums UNESCO Izpildpadomē bija procedurāls. Galīgais lēmums par Palestīnas uzņemšanu būs jāpieņem UNESCO Ģenerālajai konferencei, kas notiks no 25.oktobra līdz 10.novembrim.

“No UNESCO LNK puses vēlos uzsvērt, ka UNESCO kā ANO specializētā starpvaldību aģentūra izglītības, zinātnes un kultūras jautājumos nav platforma politisku jautājumu risināšanai un tāpēc ir būtiski nepieļaut šīs organizācijās politizāciju. Latvija neiebilst pret Palestīnas uzņemšanu UNESCO un tās pilnvērtīgu dalību UNESCO izglītības, zinātnes un kultūras programmās, taču vienlaikus šis jautājums ir jāatrisina politiski ANO līmenī Ņujorkā, kur pašlaik šis jautājums arī tiek izskatīts,” teica Baltiņa.

Latvija nav pret Palestīnas kā dalībvalsts uzņemšanu UNESCO, taču patlaban nav īstais laiks piepildīt šo vēlmi, norādījusi Latvijas pārstāve UNESCO Sanita Pavļuta-Deslandes. Par vēstnieces pausto viedokli aģentūru BNS informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses centrā.

“Latvija pilnībā atbalsta divu valstu risinājumu, un mēs ceram, ka Palestīna un Izraēla spēs mierīgi līdzāspastāvēt. Latvija neiestājas pret Palestīnas kā dalībvalsts uzņemšanu UNESCO, taču uzskatām, ka jāpastāv loģiskai notikumu secībai. Mēs uzskatām, ka nav īstais laiks piepildīt šo ilgstošo palestīniešu vēlmi kļūt par UNESCO dalībvalsti,” norādījusi vēstniece.

Latvija uzskata, ka vispirms jautājums jāatrisina ANO līmenī.

UNESCO izpildkomiteja trešdien ieteica uzņemt Palestīnu pilntiesīgas valsts statusā. Palestīniešu prasību atbalstīja 40 UNESCO izpildkomitejā pārstāvētās valstis, četras balsoja pret, bet 14 atturējās. Pret rezolūciju balsoja ASV, Vācija, Rumānija un Latvija. Tagad attiecīgā rezolūcija tiks nodota UNESCO Ģenerālajai asamblejai, kas par to varētu balsot oktobra beigās.

Ieteikumu atbalstīt Palestīnas kandidatūru iesniedza arābu valstis. Patlaban ANO Drošības padome izskata palestīniešu prasību atzīt Palestīnas valsti un uzņemt to ANO kā pilntiesīgu locekli, kuru ANO ģenerālsekretāram 23.septembrī iesniedza palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass. Drošības padomes balsojums šajā jautājumā sagaidāms tuvāko nedēļu laikā.

Tikmēr ASV jau paziņojušas, ka izmantos savas veto tiesības, lai bloķētu palestīniešu prasību. Tomēr UNESCO Vašingtonai nav veto tiesību, un tās balsojums pret rezolūciju nespēja apturēt tās apstiprināšanu.

ASV republikāņu likumdevēja Keja Grendžere trešdien brīdināja, ka UNESCO varētu zaudēt Savienoto Valstu finansiālo atbalstu, ja palestīnieši tiks uzņemti šajā organizācijā.

Atbalsta iegūšana uzņemšanai UNESCO ir palestīniešu diplomātiska uzvara. Bez tam palestīniešiem tagad būs iespējas pieprasīt saviem kultūras objektiem pasaules mantojuma statusa piešķiršanu, tādējādi nostiprinot savas pozīcijas biežajos konfliktos ar Izraēlu par Svētās zemes pieminekļu piederību.

 

Komentāri (63)

LAURIS 06.10.2011. 13.48

Tas ir nekrietni no tādas valsts, kā Latvija, puses. Pēc tādiem gājieniem visas runas par padomju opupāciju izklausās pēc bezjēdžīgiem purkšķiem.

+28
-10
Atbildēt

7

    reksa > LAURIS 06.10.2011. 20.48

    Arabi un latīņamerikieši tomēr ir dažādas lietas.

    Arabi ir viena tauta, kas laika gaitā dalījusies dažādos emīrātos un kalifātos. Kaut arī arabi kādreiz bija okupējuši un asimilējuši daudzas tautas, tomēr tas bija sen un tagad visi arabi uzskata sevi par arabiem. (Latīņamerikieši neuzskata sevi par spāņiem, daudzi pat ir saglabājuši savas senās valodas, kas bija pirms spāņu kolōnizēšanas.)
    Izraēlā kādreiz dzīvojuši žīdi. Romieši viņus padzina no turienes. Tajā teritōrijā apmetās arabi. Tagad tur atkal ir žīdu valsts.

    Palestīna un Jordanija bija britu kolōnijas – vienota teritōrija.
    Bija loģiski vienu daļu – Palestīnu – nodot žīdiem, bet otro – Jordaniju – arabiem.

    Latvijas Republikas neatkarība ir atjaunota pēc 50 okupācijas gadiem.
    Žīdu valsts ir atjaunota pēc 2000 gadu.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    reksa > LAURIS 06.10.2011. 19.45

    Nu kādas muļķības?

    Kādā valodā runā palestīnieši? Palestīniešu? Nē. Arabu valodā. Nav nekādas palestīniešu valodas. Palestīnieši ir arabu tautas daļa. Tâpat kâ “pitalovieši” ir krievu tautas daļa.

    Tâpat kâ blakus mazajai latviešu valstij Latvijai ir milzīgas krievu apdzīvotas teritōrijas, tâpat arī blakus mazajai žīdu valstij Izraēlai ir milzīgas arabu apdzīvotas teritōrijas.

    Būtu muļķīgi par atsevišķu tautu uzskatīt pitaloviešus (Abrenes krievus), arī muļķīgi par atsevišķu tautu uzskatīt palestīniešus. Tie ir tikai neliela daļa no arabiem.

    Muļķīgi ir rīkojusies ANO pēc Otrā pasaules kaŗa, sadalot Izraēlas/Palestīnas teritōriju vairākās daļās kâ šacha galdiņu – nu nevar divas tautas mierīgi dzīvot vienā teritōrijā. Loģiski bija visu Izraēlas teritōriju pilnībā nodot žīdiem, bet arabiem atstāt Jordaniju. Tagad nebūtu nekādu strīdu. Katrs dzīvotu savā valstī.

    Toreiz to it īpaši vienkārši varēja izdarīt. Pēc 2.pasaules kaŗa miljoniem cilvēku tika pārvietoti, piemēram, vācieši no Čechijas, Polijas, Prūsijas. Poļi no Ukrainas.
    Arī žīdu genocids kaŗa laikā bija pietiekams arguments, lai izveidotu žīdiem savu atsevišķu valsti.

    Žīdiem droši varēja nodot ne tikai visu Izraēlu (Palestīnu), bet arī Sinajas pussalu. Savukārt arabiem ir daudz savu valstu – no Atlantijas ōkeana rietumos līdz Indijas ōkeanam austrumos.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    reksa > LAURIS 06.10.2011. 23.09

    Kāda vella pēc ir vajadzīga vēl viena arabu valsts, ja tie arabi var mierīgi dzīvot arabiskajā Ēģiptē, arabiskajā Jordanijā, arabiskajā Libanā vai arabiskajā Sirijā? Daži kilometri turp vai šurp pie saviem brāļiem – kāda starpība?

    Vai Izraēlai ir piešķirta puse no visām arabu zemēm? Nē taču. Nieka 28’222 kv.km.
    Salīdzini ar blakus esošajām arabu valstīm:
    Jordanija – 89’342 kv.km
    Sirija – 183’885 kv.km.
    Ēģipte – 1’002’000 kv.km.

    Izraēla ir tikai 2,8% no Ēģiptes.

    Arī ja ņemt britu kolōniju, kuŗā ietilpa Palestīna un Jordanija, žīdiem ir tikuši 24%, bet arabiem 76%.
    Pa ko vēl arabiem būtu jāapvainojas?

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    reksa > LAURIS 07.10.2011. 22.59

    Tavs piemērs ir absolūti nav loģisks.

    Krieviem ir milzīga teritorija (viena septītā daļa no visas pasaules teritōrijas), bet žīdiem ir tikai maza Izraēla, kas pēc izmēriem līdzinās vienai trešdaļai no Latvijas.

    Nav nekāda pamata uzskatīt palestīniešus par atsevišķu tautu, tas ir tikai un vienīgi arabu tautas neliela daļa.
    Tu taču neuzskati Abrenes krievus par atsevišķu tautu.

    Tava lielāka kļūda, ka tu esi iedomājies kaut kādu palestīniešu tautu. Nav šādas tautas, ir tikai arabi. Ja tev ir naids pret žīdiem, tas ir cits jautājums.
    Arī ja tavus uzskatus ietekmē Zurofa banda – tas arī ir cits jautājums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pēteris Jakubaņecs > LAURIS 07.10.2011. 09.53

    To Aldis: ārkārtīgi bezatbildīgi šādi trivializēt vēsturi. Palestīnieši, kā teritoriju apdzīvojoša tauta figurē jau pirms kristus šajā reģionā. Tāpat arī izraēlieši. Un tieši Eiropieši sākuši ebreju “reabilitāciju” pamazām viņus tur atgriežot. Es domāju, ka te nav nekāda sakara ar humāniem apsvērumiem, bet ar ebreju pietiekami lielo īpatsvaru visu valstu elitēs (jo no savas dzimtās vietas vairāku gadsmitu gaitā tikuši svaidīti pa visu pasauli).
    Tas, cik vardarbīgi civilizētā pasaule izēd no Palestīnas teritorijas šo vietu jau gadsimtiem apdzīvojošu tautu ir bēdīgi. Salīdzinājumam iedomājieties ka Eiropas valstis pēkšņi piekrīt Krievijas viedoklim, ka Latvijas teritoriju jau tik sen apdzīvo krievi, arī tagad tie šeit veido ievērojamu populācijas daļu, ka tādēļ būtu tikai loģiski iekļaut Latvijas teritoriju Krievijas sastāvā. Un lai latvieši iet un Īrijā nodibina savu rezervātu dažu simtu hektāru platībā. Un Krievijas kontrolētie mediji pasaulei ziņotu, cik tie latvieši ir brutāli, vardarbīgi un zemiski.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    dag42 > LAURIS 06.10.2011. 21.12

    OMG! kur es teicu, ka latīņamerikāņi sevi uzskata par spāņiem?! protams, ka ne! bet daudz maz visi latīņamerikāņi sevi uzskata par latīņamerikāņiem, vienlaikus esot arī kolumbieši, peruāņi, meksikāņi utt.

    Un loģiski tomēr būtu bijis teritoriju sadalīt atbilstoši tajā dzīvojošajiem iedzīvotājiem. Palestīnas teritorijā dzīvojošajiem arābiem ar savām ģimenēm un īpašumiem bija (un vēl aizvien ir) loģiski iebildumi, ka viņus izplivina no viņu teritorijas laukā jaunienācēji (pirms 2000 gadiem starptautiskās tiesības, nāciju pašnoteikšanās un tamlīdzīgs bla-bla-bla neeksistēja, līdz ar to par nekādu valsts atjaunošanu pēc 2000 gadiem nav korekti runāt, un ar 50 gadiem Ljas okupācijas vispār nekādas paralēles nav velkamas).

    un ja par senvēsturi, tad principā ebreji sākotnēji Ēģiptē, ja kas, dzīvoja un tikai pēc tam uz tagadējo Izraēlas teritoriju pārvācās. Ja visas tautas / valstis mēģinās kaut ko 2000 gadu vecu atjaunot, absolūts bardaks iestāsies.

    Bet nepārporti mani: es neesmu par Izraēlas valsts noslaucīšanas no zemes virsmas (atšķirībā, ja kas, no daudziem arābiem). Izraēla vienkārši, cik es sevi atceros (gadus 25-30), nekad tā īsti nav vēlējusies šo jautājumu abām pusēm pieņemami atrisināt. Vienreiz beidzot varētu tā kā saņemties.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    dag42 > LAURIS 06.10.2011. 20.30

    Aldim: tas ir tā baisi eirocentriski (un diezgan vēsturiski analfabētiski) mēģināt valstis iedalīt pēc valodas. Valoda ir svarīga, bet ne vienīgā identitātes satsāvdaļa. Neesmu milzīgs arābu speciālists, bet pēc analoģijas: ja kāds mēģinātu patvaļīgam latīņamerikānim iegalvot, ka viņiem jau principā spāņu valoda viena un identitātes ar nekādas, tā ka vajadzētu visiem vienā Meksikas vai Argentīnas vai Latīnamerikas Savienoto Valstu valstī dzīvot, tad varētu, maigi izsakoties, “atrauties”. Un Apvienotā Karaliste arī kādu labu laiku jau vairs neietver ne ASV, ne Kanādu, Ne Austrāliju, ne Jaunzēlandi.

    Un uz kāda gan pamata ANO būtu vajadzējis visu Palestīnas teritoriju nodot ebrejiem, ja viņi tur bija relatīvi 40-50 gadus jauni jaunienācēji, kamēr arābi tur ar visiem saviem īpašumiem un ģimenēm gadsimtiem jau dzīvoja.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

ilmisimo 06.10.2011. 14.19

…spriedelēsim te par Jeruzalemi un Ciānu kamēr pamodīsimies vilcienā uz Magadānu…

+12
-2
Atbildēt

0

elvonix 06.10.2011. 13.52

Tiešām izbrīna, ka Latvija, kas pati izcietusi okupāciju, atsaka pat morālu atbalstu okupētai teritorijai.
Līdz šim neesmu sapratis, kur tur ir ASV interese šajā konfliktā un kāpēc citas valstis kā aitiņas pavērtām mutēm klausās ASV viedokli šajā jautājumā, ja viss, kas būtu jādara, būtu jāklausās ko īsti saka paši palestīnieši.
Starp citu, palestīnieši ir vieni no musulmaņu tautām, kuras bēg no savas teritorijas uz Eiropu labākas dzīves meklējumos. Ja Eiropai, tostarp arī Latvijai, ir tik lielas bailes un nepatika pret musulmaņu imigrāciju, varbūt vajadzētu atbalstīt viņiem pašiem savas valsts veidošanu?

+20
-11
Atbildēt

6

    Silvija Adijāne > elvonix 06.10.2011. 14.06

    Nav velkamas nekādas paralēles starp Latvijas okupāciju no PSRS puses un Palestīnas valsts izveidošanas centieniem. Nu drusku tā kā derētu iebraukt tēmā un painteresēties par to, kas tur īsti pie viņiem notiek. Citādi iznāk, kā tiklīdz dažs labs dzird vārdu okupācija, tā aizbrauc širmis. Hamas arī baigi foršie, vai ne?

    +8
    -15
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > elvonix 06.10.2011. 21.09

    Ir tikai divi iespējamie varianti.
    Palestīnā tiek atjaunota Britu pārvalde, kas visradikāliem līdzekļiem apkaro jebkādas žīdu un arābu reliģiozās izpausmes, līdz pat nošaušanai par talmuda vai korāna glabāšanu. Otrs variants, mazāk taisnīgs, kad visa teritorija ir Izraēla.
    Trešais, kad Maskavas, un Teherānas atbalstītie netirie, smirdošie lupatgalvas, ar raķetēm no par ASV un ES līdzekļiem celto skolu un slimnīcu jumtiem apšauda Izraēlas civiliedzīvotājus, nav pieļaujams. Novēlu katram to lopu fanam padomāt vai viņš gribētu apglabāt savu bērnu, kas būtu gājis bojā no terorista rokas.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    mēbeļu izgatavošana > elvonix 06.10.2011. 23.21

    @Dzeris

    Laikam pirmo reizi piekrītu praktiski visam jūsu rakstītajam :)

    Vienīgais reālistiskais ceļš, lai rastos un pastāvētu Palestīnas valsts, lai reģionā būtu valstu līdzāspastāvēšana drošās, aizsargājamās un savstarpēji atzītās robežās, lai būtu vienošanās par bēgļiem un visiem citiem jautājumiem, ir nosprausts ANO DP rezolūcijā 242. Tās ir sarunas un kompromisi. Palestīniešu prasītās (no Jūdejas un Samārijas ebreju iedzīvotājiem “atbrīvotas”) valsts tieša vai netieša atzīšana nevirza ne par mata tiesu tuvāk šiem mērķiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > elvonix 06.10.2011. 21.35

    Nu, labi = šoreiz Latvijai ir Rumānijas viedoklis… :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > elvonix 06.10.2011. 14.39

    @GhostDog
    Tieši tā! Es lepojos ar Latvijas lēmumu, neesam skrējuši vienā barā ar citām ES valstīm!
    Mums tāda dīvaina domāšana tiklīdz mēs ieraugam ASV un Latviju kopā, tā uzreiz pieņemam, ka tas nav mūsu viedoklis.

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    mary75 > elvonix 06.10.2011. 14.19

    Kāda Palestīnas okupācija?
    Izraelai šo teritoriju piešķira ANO, Izraela nevienam neuzbruka, tai divreiz uzbruka arābi, un divreiz karu zaudēja, tāpēc daļu teritorijas Izraela patiešām ir okupējusi.
    Daļu atdeva, tagad no tās teritorijas, ko Izraela atdeva, ar raķetēm apšauda Izraelas pierobežas pilsētas.
    Kur te kas kopējs ar Latvijas okupāciju?

    +14
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu