Sešas partijas pieteikušās valsts finansējumam • IR.lv

Sešas partijas pieteikušās valsts finansējumam

20
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Nākamgad par katru iegūto vēlētāja balsi partijas, kas saņēmušas vairāk nekā 2% vēlētāju atbalstu, no budžeta saņems 50 santīmu

Iesniegumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu ir iesnieguši visi seši politiskie spēki, kuri saskaņā ar 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem no 2012.gada ir tiesīgi saņemt valsts finansējumu kalendārā gada laikā – 50 santīmu par katru iegūto balsi, apstiprināja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Jau ziņots, ka saskaņā ar 6.oktobrī Latvijas oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” publicētajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem valsts budžeta finansējumu no 2012.gada varēs saņemt sešas politiskās partijas un to apvienības. Līdz 1.novembrim tām bija jāatver atsevišķs konts un jāiesniedz iesniegums KNAB.

Pērnā gada jūnijā 9.Saeima pieņēma grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, paredzot no 2012.gada piešķirt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju. Finansējums kalendārā gada laikā ir 50 santīmu par katru iegūto balsi.

Šajā laikā notikušas jau divas – 10. un 11.Saeimas – vēlēšanas. Politiskajām partijām piešķiramais valsts budžeta finansējums no 2012.gada tiks noteikts pēc pēdējo – 11.Saeimas – vēlēšanu rezultātiem, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Vitenburgs.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas publicētajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem no valsts budžeta katru gadu līdz 2014.gadam sešām politiskajām partijām un to apvienībām tiks piešķirts finansējums 442 322 latu apmērā. “Saskaņas centrs” saņems 129 965 latus, Zatlera Reformu partija – 95 428 latus, “Vienotība” – 86 281 latu, Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK – 63 604 latus, Zaļo un zemnieku savienība – 55 978 latus un partija LPP/LC – 11 065 latus.

Vienīgā no šīm partijām, kas nav pārstāvēta 11.Saeimā, ir Šlesera Reformu partija LPP/LC.

Piešķirto finansējumu partijas ir tiesīgas izlietot telpu īrei, sakaru un interneta pakalpojumiem, darba algām, pētniecības darbiem un iedzīvotājiem paredzēto izglītošanas pasākumu organizēšanai, grāmatu un bukletu izdošanai un izplatīšanai, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijai. Maksājumi par minētajiem pasākumiem partijām jāveic, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus no šī atsevišķā konta.

Saskaņā ar likumu partijai var atteikt vai pārtraukt finansējuma izmaksu, ja tā ir sodīta par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšanu par vairāk nekā 10% (2010.gadā – 57 121 latu, 2011.gadā – 28 255 latiem) vai gada pārskatos un deklarācijās nenorādītajiem darījumiem vai ziedojumiem, kuru kopsumma pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas (2010.gadā – 18 000 latu, 2011.gadā – 20 000 latu). Apturēt valsts finansējuma izmaksu varēs arī tajos gadījumos, kad partijas darbība ir apturēta vai tā nav iesniegusi gada pārskatu vai vēlēšanu deklarāciju.

 

Komentāri (20)

Ieva 31.10.2011. 18.12

Tas ir tāpat kā degošai mājai piemest pagali, un ir viens no “pareizo” likumu piemēriem. “Pareizie” likumi ir tie, kas balstās uz principāli pareiziem postulātiem, bet dzīvē nav izpildāmi. Izdevumu griestu likums, partiju finansēšanas likums ir viens no tiem. Simt reižu esmu teicis, ka valsts var pieņemt, jēga ir tikai tādiem likumiem, kuru izpildi valsts spēj nodrošināt. Pretējā gadījumā tas nodrošina tikai izsmieklu, un iedzīvotāju neticību varai- kā tas Latvijā labi redzams.
Piedodiet, bet nenoticēšu, ka tas kaut kā ierobežo tēriņus, līdz brīdim, kad TP nenomaksās to miljonu.
Likums ir šķietami pareizs, bet dod tikai to, ka tagad no savas kabatas finansēju Rubiku un citus SC runasvīrus. Savukārt tie, kas to pakāpj, man smejas ģīmī. Nu negribu to!

+3
0
Atbildēt

0

dro 31.10.2011. 20.55

Aizkustinosi. Valsts finenses pretlatvisku partiju un partiju, kura parkapusi ar likumu atlauto velesanu kampanas limitu:)

+3
0
Atbildēt

0

oskaar 01.11.2011. 01.25

Kas likumos ir rakstīts par gadījumu, kad no ievēlētās partijas piepeši izstājas seši ievēlētie?
Jebkurā gadījumā sanāk kaut kā stulbi- ļaudis balsoja kā nu kurš: dažs par partiju, dažs par konkrēto tagad jau aizbēgušo seju. Kuram no tiem tagad pienākas mana (par šo sarakstu nebalsojušā pilsoņa) nodokļos samaksātā nauda?
Uz ko es velku- ja reiz kāds sadomā izstāties no tā politiskā spēka, no kura ticis ievēlēts, tad lai salasa savas parpalas un dodas prom no Saeimas. Vēlēšanās tomēr mums ir iespēja balsot tikai par partiju sarakstiem, nevis konkrētiem cilvēkiem.
Piebildīšu, ka man nav ne pozitīva, ne negatīva viedokļa par sešiem ZRP pametušajiem deputātiem. Iespējams, ka ZRP vadības stils tik tiešām ir draņķīgs, bet tikpat labi pieļauju, ka tiem sešiem jau no partijā iestāšanās brīža vienīgais tālejošais mērķis bija tikai iegūt deputātu mandātus.

+1
-1
Atbildēt

6

    kkristaps > oskaar 01.11.2011. 05.28

    Sliecos domāt, ka tiem 6 jau pašā sākumā bija skaidrs un viennozīmīgs mērķis – uz Zatlera popularitātes viļņa iebraukt Saeimā un tūlīt pēc tam atrast to vai citu iemeslu izstāties no šīs partijas. Nevienas citas partijas sarakstā šie seši figuranti Saeimā nebūtu iekļuvuši. Protams, teorētiski pastāv iespēja, ka tūlīt pēc vēlēšanām kristāldzidrajiem valsts labumu alkstošajiem jaunuļiem atvērās acis, nokrita rozā brilles utt., taču tādā gadījumā ir skaidrs, ka visi seši ir spriestnespējīgi muļķīši, kuriem pavisam notiekti nav vietas Saeimā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > oskaar 01.11.2011. 01.33

    A ko darīt, ja iestājoties partijā sešinieks un citi domāja, ka stājas hokeja komandā, bet pēc neilga laika izrādijās, ka jāspēlē boksā bez noteikumiem ???
    Tobiš jautājums nav par sešinieku, bet par ZRP, kas ir sazin kas.
    Un taisnība, ka par 6 nav īsti viedokļa, bet par ZRP ir visnegatīvākais, ….nez kāpēc?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > oskaar 01.11.2011. 02.37

    IvarsA
    Jums par ZRP ir visnegatīvākais viedoklis, man- nav. Kāpēc?- laikam tāpēc, ka kardināli atšķiras mūsu viedoklis par iespējamo SC iesaistīšanu valdībā. Man vēl arvien šķiet, ka Latvija no tā būtu ieguvēja. Jums šķiet, ka zaudētāja.
    Man šķiet, ka SC, tāpat kā Ukrainas vispromaskaviskākais ļautiņš Janukovičš vēlas dzīvot pats savu dzīvi nevis dūdot Maskavas stabulē, bet Jums šķiet, ka SC, tikuši pie varas, momentāli noliks Latviju pie Maskavas kājām.
    ——– bet vispār- man gribētos saprast (vai izdzirdēt viedokļus)- kam, ja nu reiz ir nolemts politiskās partijas kaut cik apmaksāt no nodokļu maksātāju kabatām- šādos atevišķu partiju biedru izstāšanās gadījumos- pēc tiesas un taisnības pienāktos saņemt naudu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > oskaar 01.11.2011. 02.52

    zanE
    Man tomēr šķiet, ka pie pašreizējās vēlēšanu sistēmas noteicošais ir partijas nosaukums un viss tas, ar ko šī partija vēlētājiem asociējas.
    Nedomāju, ka par ZRP balsojušie to būtu darījuši tieši tādēļ, lai neatkarīgu deputātu mandātus varētu iegūt šie 6 “izgājēji” (~28% no ZRP saraksta).

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > oskaar 01.11.2011. 02.02

    …andrejsg….”Vēlēšanās tomēr mums ir iespēja balsot tikai par partiju sarakstiem, nevis konkrētiem cilvēkiem.”

    …tā nu īsti nebūs!…ja noteicošais būtu tikai partijas nosaukums, tad būtu lieki piedāvāt 115 cilvēku sarakstu – partijas spice pati izlemtu, kuriem atļaut pārkāpt Saeimas slieksni…
    …ja partija piedāvā deputātu kandidātu sarakstu, tā uzņemas arī atbildību par savu piedāvājumu, bet vēlētājs ar svītrošanu un plusošanu izdara konkrētu izvēli par konkrētu personu…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > oskaar 01.11.2011. 03.17

    …tad jau Zatleram atliek tikai panākt izmaiņas Satversmē, bet šobrīd nav nekāda likumiska pamata prasīt nolikt mandātus…
    …un tomēr – vēlētājs no 115 ZRP piedāvātajiem kandidātiem izvēlējās 22, tajā skaitā 6 “izgājējus”…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu