Kalnmeiers: nav bažu par pierādījumiem „oligarhu lietā” • IR.lv

Kalnmeiers: nav bažu par pierādījumiem „oligarhu lietā”

19
Ēriks Kalnmeiers. Foto: Raitis Plauks, F64

Problēmas esot starptautiskajā sadarbībā

Nav bažu par pierādījumu apjomu un kvalitāti tā sauktajā oligarhu lietā, to Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam „De facto” apliecināja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Viņš arī uzsver, ka nav nekādas nozīmes faktam, ka atsevišķas lietā iesaistītās personas noklausīto sarunu saturu mēģina padarīt par sava veida farsu.

„Ir jāizpilda pierādīšanas standarts. Ja izmeklēšanas gaitā tiks savākti pierādījumi, kas apstiprinās šo sarunu patiesumu, tamdēļ arī tika veikta virkne kratīšanu, kuru rezultātā tika iegūti gan dažādi līgumi, gan dažādi dokumenti, un tas ir pierādīšanas jautājums. Un pats par sevi, ka persona noliedz vai apstiprina kādus sarunu, tad tā ir viņu iekšējā izpausme,” saka Kalnmeiers.

Prokuratūra patlaban problēmu saskata starptautiskajā sadarbībā, turklāt tas ir aktuāli ne tikai šajā lietā, bet arī virknē citu. Ne vienmēr tas notiek gluži veiksmīgi pat Eiropas Savienības ietvaros. Un ne vienmēr šo informāciju par ofšoru zonās izvietotajiem uzņēmumiem Latvija saņem pietiekami operatīvi un pietiekamā apjomā.

Kalnmeiers „De facto” atzīst, ka Latvija nav gluži pirmajā vietā to valstu vidū, kas tiek respektētas šajā sadarbības ziņā. Viņš norāda, ka ir grūti saņemt informāciju no Šveices, kas nav ES dalībvalsts, turklāt Šveice tradicionāli negrib dalīties ar savu banku informāciju. Nākamā valsts, no kuras ir grūti saņemt informāciju, ir Lielbritānija.

Ģenerālprokurors, runājot par lietas izmeklēšanu, norāda, ka nevienu brīdi nav bijis pamata uzskatīt, ka izmeklēšana tiek novilcināta vai tiek veikta nekvalitatīvi. Kriminālprocess ir uzsākts maijā, vēl nav pagājis pat pus gads, izmeklēšanas termiņi ir normāli.

Tomēr Kalnmeiers piebilst, ka KNAB šobrīd ir ļoti daudz sarežģītu, liela apjoma lietu, bet resursi ir ierobežoti. Viņš intervijā „De facto” paskaidro: „Šeit to nevar attaisnot tikai ar resursiem, ir arī organizatoriskā vaina – neviens neliedz piesaistīt papildu spēkus, pieņemt darbiniekus, un lai man neapgalvo, ka Latvijā nevar atrast cilvēku, kurš būtu cienīgs izmeklēt krimināllietas KNAB.”

Amatpersonu uztrauc iespējamo sarunu noplūšana masu medijos, tomēr Ģenerālprokuratūrā, atšķirībā no KNAB nekāda dienesta pārbaude netiks veikta.

„Man, lai veiktu šo pārbaudi, nav vajadzīga papildus resursu piesaiste, bet es neuzskatu, ka uz šo brīdi tāda pārbaude būtu jāveic, jo, kā liecina masu medijos publiskotās informācijas analīze, ne tikai saistībā ar šo gadījumu, bet arī citiem, saistībā ar šo pašu tā saukto oligarhu lietu, ziņas ir sniegtas tieši no KNAB darbinieku puses. Ja viņus šis konkrētais mans paziņojums interesē, es varu pateikt arī viņiem, par kādiem konkrētiem gadījumiem ir runa,” saka Kalnmeiers. Ģenerālprokuratūrā sarunas bijušas pieejamas vienam cilvēkam.

 

Komentāri (19)

mary75 31.10.2011. 06.38

Par to nevilkšanu garumā – nezinu, kā prokuratūra, bet, iespaids, ka tiesas gan velk dažas lietas garumā, kā novilka TP pirmsvēlēšanu tēriņu griestu lietu, kura, kā politiski svarīga, bija jāskata ārpus rindas, un, ne tikai to vien, šī ir kliedzošākais piemērs.

+5
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > mary75 31.10.2011. 09.39

    Labi, labi, tiesu ķēķis ir viens kārtīgs ķēķis, bet ne tas vien. Sākums tomēr ir izmeklēšana, kuras mazspēju nevar kompensēt ar dekoratīvām akcijām un pieaicinātu presi. Piemēram, tā paša Miķelsona lieta vēl līdz tiesai nav nonākusi, tā vietā knābis tikai čiepst par grūto darbu. Tātad garumā velk ne tikai tiesa.
    Pat ģenerālprokuroram nākas atzīt, ka no knābja nāk ārā ne tas, kam jānāk un stipri par daudz, Ar darbiem gan nu tā-tā. Gribētos jau cerēt, ka šoreiz izdosies, bet līdzšinējais troksnis rosina gaidīt kārtējo čiku. Kaut nu kļūdītos.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 30.10.2011. 21.50

… nav ko muļļaat ,ja nav bažu par pieraadiijumiem , vajag mest aiz resteem tuuliit , angļu tiesai bilde skaidra , mees gaidam kad iestaasies noilgums , valsts nozadzeejiem jaaseed un basta !

+6
-1
Atbildēt

0

itommy_ 31.10.2011. 07.03

Es šitos trīs stulbeņus nesaprotu. Ir bijušas daudzas runas par sabiedrisko izlīgumu nacijas vārdā, par salaupītā daļēju atdošanu tautai apmaiņā pret brīvību ar nosacījumu vairs nelīst politiskajos procesos. Es katrā ziņā tādu lietu atbalstītu un nešaubos, ka arī sabiedrība kopumā līdz tam nonāktu. Jo mums jau nevajag šo burlaku asinis, mums vajag kārtību valstī beidzot.

Bet nē. Un tik shēmo, un tik taisa vienu piramīdu tizlāku par otru. Pat Sadama un Kadafi piemēri nav iespaidojuši mūsu stratēģiskos idiotus – tiem, kā zināms, tika solīta neaizskaramība un drošībā brīvā zemē komplektā ar lielu pūru. Bet bija par maz laikam, pasaules virskundzība likās tik tuvu… Tā jau tiešām ir klīnika.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu