Āāāāāāāāā! • IR.lv

Āāāāāāāāā!

4
Koloratūrsoprāns Inese Romancāne, Latvijā dzied 7 gadus
Ieva Alberte

Pirms 70 gadu jubilejas Valsts akadēmiskajam korim Latvija klājies tik labi kā nekad – gada laikā koncertējuši 11 valstīs un sadarbojušies ar diriģentu Marisu Jansonu, islandiešu grupu Sigur Ros un atskaņojuši datorspēļu mūziku. Kā darbojas valstij piederošs koris, kas ir pieprasīta eksportprece? Dziedātājiem sekojām kopš augusta: mēģinājumos, koncertos un arī alus krogā 

Arī koristiem ir darba laiks – no pulksten 9.30 līdz 13.15, ar divām pauzēm. Pirms vērienīgiem koncertiem jāstrādā arī līdz vēlai pēcpusdienai. Kora mākslinieciskais vadītājs ir Māris Sirmais, un tas gandrīz automātiski nozīmē, ka visu sevi jāvelta tikai darbam. 

Kārtējā mēģinājumā neilgi pirms došanās oktobra vidū uz Minheni, kur tiks atskaņota Mālera 8.simfonija, Sirmais norāda, kā dziedāt. «Maigi, caurspīdīgi», «aromātiskāk un patīkamāk», «nevajag tādu atbildību kā par visu pasauli», «tas bija samākslots pianissimo», «nedaudz mikroskopiskāk», «cik vien romantiski saldi var», «ar uzvaras garšu!», «pēc Do tāda nepatīkama pēcgarša». 

Fotogrāfs man pačukst: «Nevarēju iedomāties, ka par mūziku var runāt kā par vīnu.» Jā, tā ir. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu