Valdība un tārpi • IR.lv

Valdība un tārpi

103
Valdis Zatlers uzrunā partijas biedrus Saeimā. Foto: Raitis Plauks, F64
Aivars Ozoliņš

Valdība demokrātiskā valstī vienmēr top tāda, kādu tajā brīdī var izveidot. Un vienmēr kādam šķiet, ka citāda būtu labāka.

Tādā ziņā Valda Dombrovska pašlaik veidotā nav izņēmums – viņa piedāvātais valdības koalīcijas modelis ir politiski visloģiskākais, jo ir pašlaik vienīgais iespējamais, ja arī šaubas par tā dzīvotspēju ir arī pašam Dombrovskim. Taču šādu šaubu iemesls – Zatlera Reformu partijas rīcības neprognozējamība – būtu faktors arī jebkādā citā modelī, kurā būtu šī partija.

Neparasta šajā reizē ir Valsts prezidenta piepulcēšanās viedokļu paudējiem par vēlamo valdību un tās veidošanas principiem. Satversme neparedz prezidentam tiesības izvirzīt valdības veidotājam citus priekšnoteikumus kā vien spēju uzrādīt Saeimas vairākuma apņemšanos strādāt kopā. Tomēr Andris Bērziņš ir gan izteicies par, viņaprāt, labāko koalīciju, gan paudis šaubas par Dombrovska veidotās dzīvotspēju, gan pat izvirzījis kritērijus topošās valdības ministru izvēlei.

Dombrovska vientulība

Saeimā Dombrovska veidotajai koalīcijai ir vairākums. Arī tad, ja Vienotības, VL – TB/LNNK, ZRP un Zatlera partijas «sešiniekus» skaita kopā kā 50 + 6, sanāk 56 balsis. Bērziņš, saprotams, varētu aicināt sastādīt valdību kādu citu, taču – vai kāds ir pieteicies ar citādu vairākumu?

Sevi par vēlēšanu «uzvarētājiem» daudzinošajam Saskaņas centram ir veseli divi premjerministra kandidāti – Nils Ušakovs un Jānis Urbanovičs -, taču neviens no abiem nav ar darbiem izrādījis gatavību uzņemties valdības veidošanu. Arī ZRP «premjerministra kandidāts» Edmunds Sprūdžs nav piedāvājies vienot Saeimas vairākumu. Zaļo un zemnieku savienības «premjerministra kandidāts» Aivars Lembergs ir apsūdzēts smagos kriminālnoziegumos un vismaz publiski aprobežojas ar politisko norišu komentēšanu. (Viņa runasvīrs Saeimā Augusts Brigmanis ir pat paziņojis – «Lembergs ir skaidri un gaiši pateicis, ka distancējas no ZZS valdes darba un valdības veidošanas procesa».) Un diezin vai daudzi vispār pamanījuši, ka VL – TB/LNNK «premjerministra kandidāts» skaitās esam Gaidis Bērziņš. Ir vēl kādi varianti?

Prezidenta Bērziņa uzreiz pēc vēlēšanām pausto vispārīgo vēlējumies, ka nākamajai valdības koalīcijai būtu jābūt «iespējami plašai», varēja tulkot kā saprotamu vēlmi redzēt to stabilu un rīcībspējīgu. Taču pēdējās dienās viņš ir bijis daudz konkrētāks. Gan licis saprast, ka «plaša» būtu koalīcija ar ZZS, gan ieteicis Dombrovskim pieaicināt darbam valdībā visu Saeimā ievēlēto politisko spēku pārstāvjus, gan atkārtoti uzstājis, ka balsojums par valdību esot iespējams tikai tad, kad par visiem ministru kandidātiem būs saņemti «atbildīgo institūciju» atzinumi, gan paudis šaubas par atsevišķu kandidātu piemērotību ministru amatiem.

Prezidenta robežas

Prezidentam, kā jebkuram, ir tiesības uz savu viedokli par jebko. Taču viņa loma valdības veidošanā Satversmē pateikta ļoti lakoniski – ka «Ministru kabinetu sastāda persona, kuru uz to aicina Valsts prezidents». Savukārt «Ministru prezidentam un ministriem viņu amata izpildīšanai ir nepieciešama Saeimas uzticība un viņi par savu darbību ir atbildīgi Saeimas priekšā». Bet «Valsts prezidents par savu darbību politisku atbildību nenes».

Vai Bērziņš pretēji Satversmē noteiktajam gribētu uzņemties atbildību par paša ieteikto valdības modeli – visu Saeimas partiju pārstāvju veidotu valdību? Un arī par konkrētu ministru amatu kandidātu izvēli? Droši vien ne.

Par valdības darbu būs atbildīgs Dombrovskis. Un, saprotams, viņam ir svarīgi, lai ministriem būtu pielaide valsts noslēpumam un visāda citāda atbilstība amatam.

Prezidenta pārmēru ciešo iesaistīšanos valdības tapšanā laikam jāuzskata par reveransu savai bijušajai frakcijai Saeimā. Taču diezin vai Dombrovskis bija pelnījis uzzināt Bērziņa lēmumu no interneta. Premjerministrs, šķiet, patiešām bija centies mest tiltus uz ZZS – vai nu parakstot ar to kādu vienošanos par sadarbību, vai tikai par Jāņa Dūklava palikšanu zemkopības ministra amatā.

Tikai jāšaubās, vai tas būtu palīdzējis pieņemt nākamā gada budžetu, ko arī prezidents uzsver kā jaunās valdības svarīgāko neatliekamo darbu. Drīzāk otrādi – par atbalstu nāktos maksāt ar nodevām «zaļajiem zemniekiem» arī budžeta likumā. Vai tas palīdzētu stabilizēt valdības darbību ilgtermiņā, arī jāšaubās.

1999.gada februārī toreizējais premjerministrs Vilis Krištopans noslēdza īpašu vienošanos par atbalstu savai valdībai ar Saeimā tolaik pārstāvētajiem sociāldemokrātiem. Ironiski, ka maksa par to arī bija zemkopības ministra amats, bet toreizējais Valsts prezidents Guntis Ulmanis arī dikti slavēja vienošanos kā valdības stabilitātei svarīgu. Tā paša gada jūlijā Krištopana valdība krita.

Tārpi galvās

Valdības stabilu darbu var nodrošināt tikai koalīcijas partiju pašu spēja strādāt kopā un pieņemt lēmumus. Tāpēc Zatlera kategoriskais «nē» sadarbībai ar «zaļajiem zemniekiem» pats par sevi nemazina topošās valdības rīcībspēju, ja arī galvenais nepiekāpības iemesls bija viņa nevēlēšanās atteikties no pēdējā atlikušā «principa» jeb «sarkanās līnijas» – solījuma nesadarboties ar oligarha partiju. Jeb, kā viņš to ļoti neveiksmīgi formulēja, «neielaist tārpu» valdības mājā.

Taču valdības stabilitātei svarīgāka būs Zatlera spēja tikt galā ar «tārpiem» paša būvētajā partijas mājā. ZRP mētāšanās partneru izvēlē, partijas frakcijas sašķelšanās vēl pirms jaunās Saeimas sanākšanas un iecerētās koalīcijas nespēja pārliecinoši atbalstīt savus kandidātus Saeimas priekšsēdētāja amatam lika arī Dombrovskim pēc Saeimas balsojuma par Zatlera neievēlēšanu amatā bilst, ka «vairs ne par ko neesmu pārliecināts».

ZRP politikā nepieredzējušajiem deputātiem būs jāatbild uz partijas līdera savulaik pašam sev uzdoto jautājumu: «Kas es esmu?» Ja nāks izpratne, ka politika ir pirmām kārtām milzīga atbildība vēlētāju un valsts priekšā, nevis emocionāla savtīgu intrigu dzīšana un sīkumainu ambīciju apmierināšana, 56 balsis Saeimā varētu būt pat ļoti pārliecinošs vairākums valdības sekmīgam darbam. Ja ne, tad jau balsojums otrdien par valdības apstiprināšanu var kļūt par nepanesamu pārbaudījumu.

 

Komentāri (103)

maija_br 23.10.2011. 07.20

Bērziņu par prezidentu nodevīgi ievēlēja ZZS kopā ar Saskaņas centru, tāpēc loģiski, ka Bērziņš vēlas celt saulītē ZZS un neiebilst pret Saskaņas centru. Visiem zināms, ka ZZS gadiem ilgi bija pie varas un ir atbildīgs par milzīgiem ārējiem valsts parādiem. Šie līdzekļi nekur nav pazuduši, bet ir pārvietojušies tepat, arī uz ZZS kabatām.

+25
-1
Atbildēt

0

kdaljajev 23.10.2011. 08.13

Dombrovskim vajag stingrāk aizstāvēt savu pozīciju,jo viņam jāvada valdības darbs.Pašreizējā situācijā neviena cita partija nemaz nevēlas uzņemties vadību.Ja SC ekonomikas ministra kandidāts nevar iemācīties zvērestu noskaitīt,tad ko viņš sastrādātu ministra amatā.Tāpat lielas šaubas par Zatlera pionieriem.

+14
0
Atbildēt

0

austrisv 23.10.2011. 10.34

Es domāju, ka Zatlers ir pareizi pateicis un nav ko tārpus ZZs pērsonās ielaist atkal ZM. tad jau turpināsies tā pati vecā ministrēšana un dzīvošana trekni tāpat uz priekšu, jo ZM ,manuprāt, absolūti neko nav ne mazinājusi savās finansēs , ne arī ierēdņu skaita ziņā. Ši ministrija būtu pamatīgi jāreformē. Jautājums tikai tāds, ka diezin vai ierēdne no ZM Straujuma to darīs. Droši ka nedarīs!
Domāju, ka par kaut kādiem nieka salīdzinājumiem, kas nebūt nebija konkrēti, iztaisīja pamatīgu, bet nožēlojami smieklīgu traci. It kā jau Šķēle pirms tam nebūtu piesaucis visādus dzīvnieciņus: krupjus,ezīšus utt!
Vienkārši smieklīgs sīkums no kura izpūta kārtējo ziloni, kas skar nabadziņus ZZS, kuri nu tagad nesaprot kas viņi īsti ir: vai m..kas vai tārpi? Smieklīgi.

+12
0
Atbildēt

5

    austrisv > austrisv 23.10.2011. 10.49

    Arī par tankiem man liekas smieklīgi un gana nepiemēroti vārdi eksprezidentam, bet precendenti mums nav tālu jāmeklē un Šķēles vietā, acīmredzot, ar spilgtiem epitetiem dabūjām Zatleru. Arī “Tikai ar tankiem” izrādās ir tikai vārdu spēle un viss.
    Vismaz Latvijas politiķi nav garlaicīgi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 23.10.2011. 10.42

    Bet – bet kā Tev patika pastāsts par tankiem?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 23.10.2011. 11.27

    Bet – jā , izskats viņam varētu būt labāks, stress, stress….

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 23.10.2011. 11.17

    Klusais!
    Zatlers vienkārši ir nomests no augstā prezidenta krēsla un nespēj un nespēj iejusties starp politiķiem. Paskaties, kā nabadziņš no pārdzīvojumiem nokrities svarā! Smagi viņam iet, jo atsedz savu patieso dabu grib viņš to vai nē. Karalis izrādās ir pliks, bet vēl spirinās.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 23.10.2011. 10.51

    Bet – tanku pastāstā ir dziļāka sāls – Zatleram par to varētu iedot iesauku ( krievu val. ) – Mužik slova – slovo dal i slovo vzjal obratno.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu