Sāk kustēt Daugavpils cietokšņa rekonstrukcija • IR.lv

Sāk kustēt Daugavpils cietokšņa rekonstrukcija

10
Šogad pavasarī jaunatklātā pirmā restaurētā ēka - ūdenstorņa ēka Daugavpils (Dinaburgas) cietoksnī. Foto: Ivars Soikāns, LETA
Krista Vitena

Pirmie tiks atjaunoti ar policijas funkcijām saistītie objekti

„Daugavpils cietoksnis ir lielisks piemērs, kā unikāls arhitektūras un kultūras piemineklis organiski iekļaujas pilsētas mūsdienu veidolā. Viena no šī projekta vērtībām ir apņēmība rūpīgi saglabāt vēsturisko autentiskumu, vienlaikus uzlabojot vidi būtisku valsts funkciju sniegšanai reģionā,” saka „Swedbank”, kura uzvarēja konkursā par cietokšņa rekonstrukcijas finansējumu, pārstāvis Ansis Grasmanis.

Piektdien, sākot Daugavpils (Dinaburgas) cietokšņa rekonstrukciju, tā pamatos tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Kapsulā bez vēstījuma tika ieliktas arī monētas un piektdienas avīze „Latgales Laiks” latviešu valodā.

VAS „Valsts nekustamie īpašumi” konkursā par Daugavpils pilsētas un rajona policijas pārvaldes un Valsts policijas koledžas filiāles ēku būvniecības finansēšanu Daugavpils cietokšņa kompleksā vairāk nekā 14 miljonu eiro apmērā (9,8 miljoni latu) uzvarēja „Swedbank”.

Pirmais, kas tiks darīts cietoksnī, būs Valsts policijas Latgales reģiona rajona pārvaldes ēku kompleksu rekonstrukcija un izbūve, īslaicīgās aizturēšanas vietu, Valsts policijas koledžas Latgales reģiona filiāles un Daugavpils zonālā Valsts arhīva rekonstrukcija.

VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina informē, ka „projekts ir ļoti sens, projektēšanas darbi tika sākti jau 2007.gadā”. Līgums par būvdarbu sākšanu Daugavpils cietoksnī tika parakstīts šogad 28. Augustā, darbu pabeigšana paredzēta 2013. gada februārī.

Ir.lv taujāta par to, kādēļ cietokšņa teritorija primāri tiek pielāgota Valsts policijas vajadzībām, D.Laukšteina norāda, ka viens no projekta mērķiem ir „saglabāt agrākās cietokšņa funkcijas”, kas ir aizsardzība un drošība. Šādu ideju atbalstīja arī Iekšlietu ministrija.

Ņemot vērā, ka Daugavpils cietoksnis ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, rekonstruējamo ēku arhitektoniskā risinājuma pamatā ir maksimāla autentiskuma saglabāšana. Jaunceļamās ēkas raksturs, būvapjoms, jumta plakņu slīpums, ieseguma materiāls un fasāžu apdares veids respektē vēsturisko un tagad jau restaurējamo apbūves kvalitāti. Arī ceļu un ietvju segumiem paredzēti materiāli, kas atbilst cietokšņa vēsturiskajai estētikai un ir funkcionāli piemēroti šodienas skatījumā, ziņo LETA.

Būvprojekta autors ir SIA “Skonto Būve”, savukārt konkursā starp darbam ar valsts noslēpumu kvalificētām un pieredzējušām būvfirmām uzvarējusi SIA “Arčers”.

 

 

Komentāri (10)

ilmisimo 22.10.2011. 12.02

Piektdien, sākot Daugavpils (Dinaburgas) cietokšņa rekonstrukciju, tā pamatos tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm
____________________________________________–
tā pamatos- tas ir kur?

Kas jāsaprot ar cietokšņa pamatiem?

Un kas tad ir rekostrukcijas darbu konkrētais darītājs?

Kā tad ar Rotko centru?

Kur tad cietokšņa direktors – Dukšinskis?

Vai varbūt tagad būs tā- viens būs VNĪA cietoksnis, cits cietoksnis pilsētas domei?

+3
0
Atbildēt

2

    ievuliitis > ilmisimo 22.10.2011. 12.57

    Toties banku pieminēja vairākas reizes.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 22.10.2011. 13.19

    Izskatās pēc varianta-viens būs VNĪA cietoksnis(tur tas Swednbank”s), cits cietoksnis pilsētas domei.

    Rotko centram – vēl cits cietoksnis.

    Bet nu labi -tur vismaz kaut kas notiek.

    Rīgā toties ir Daugavgrīvas cietoksnis. Tur nenotiek.Nevar teikt nekas-sabrukuma process notiek.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 22.10.2011. 11.43

Man pietrūka informācija par projekta autoru vai vismaz arhitektu biroja nosaukums.

+2
0
Atbildēt

0

Liene 22.10.2011. 13.00

Так кто получит госзаказ и кто деньги сворует, кроме финансиста — Шведбанка?

Создали запутанную схему в силу намерения побольше своровать денег на строительстве.

Вот поэтому вам Европа и обрезает миллиард. Вор на воре. Страна Лимония.

“Финансисты”, ха-ха.

http://www.iub.gov.lv/iubsearch/q/Komandanta%20iela%207/

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu