Prezidents atbalstījis koalīciju, lai noslēgtu aizdevuma programmu • IR.lv

Prezidents atbalstījis koalīciju, lai noslēgtu aizdevuma programmu

22
Andris Bērziņš. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Aizdevuma programma esot par daudz dārga izprieca, lai ar to tālāk spēlētos

Prezidents Andris Bērziņš, kurš iepriekš bija par iespējami plašāku koalīciju, nolēma atbalstīt triju partiju – “Vienotības”, Zatlera Reformu partijas un Nacionālās apvienības, kā arī sešu neatkarīgo deputātu – koalīcijas modeli, lai jaunā valdība varētu noslēgt starptautiskā aizdevuma programmu.

“Man šķiet svarīgi uzsvērt, kāpēc izšķīros dot priekšroku tam koalīcijas variantam, ko uz pili atnesa trīs kungi – redziet, 22.decembris ir datums, līdz kuram jānoslēdz aizdevuma programma,” piektdien “Latvijas Avīzē” publicētā intervijā saka Andris Bērziņš. “Tur nav laika vilcināties. Aizdevuma programma ir par daudz dārga izprieca, lai ar to tālāk spēlētos. Tai punktu var pielikt profesionāli valdības cilvēki,” norāda prezidents.

Bērziņš uzsvēra – lai kādus cilvēkus ievēl Saeima, valdību iespējams veidot pēc iespējas profesionālāku un kā komandu, raksta BNS. “Iepriekšējā valdība varēja padarīt daudz vairāk, un kritiska attieksme pret paveikto bija viens no iemesliem, kamdēļ nonācām tur, kur šobrīd esam. Tāpēc valdības sastāvs ir svarīgs, tajā jānokļūst pieredzējušiem cilvēkiem, kas spēj strādāt vienota mērķa vārdā,” sacīja prezidents.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu esošajam premjeram Valdim Dombrovskim. Valsts prezidents uzskata, ka ilgāka vilcināšanās valdības veidošanā var radīt nopietnu apdraudējumu darbam pie nākamā gada valsts budžeta un citu nozīmīgu lēmumu pieņemšanas.

Līdz ar to pašreizējais koalīcijas modelis, ko veidotu “Vienotība”, Nacionālā apvienība un Zatlera Reformu partija (ZRP), kā arī no ZRP izstājušies deputāti, ir vienīgais, kas pašlaik dod reālu iespēju izveidot valdību. Tajā pašā laikā šāds lēmums neliedz partijām rīkoties, lai piedāvāto modeli uzlabotu, uzsvēris Bērziņš.

11.Saeimas vēlēšanās uzvarēja “Saskaņas centrs”, iegūstot 31 deputāta vietu, ZRP ieguva 22, bet seši deputāti no partijas izstājās, “Vienotībai” tika 20 vietu, Nacionālajai apvienībai – 14, bet Zaļo un zemnieku savienībai – 13 deputātu mandātu.

Latvija cer šogad noslēgt starptautiskā aizdevuma programmu, kuras ietvaros pēdējo trīs gadu laikā valsts īstenojusi daudzus taupības pasākumus un paaugstinājusi nodokļus, lai samazinātu budžeta deficītu un stabilizētu ekonomiku. Aizdevuma ietvaros Latvija aizņēmusies 4.4 miljardus eiro no pieejamajiem 7.5 miljardiem eiro.

 

Komentāri (22)

Sanšains 21.10.2011. 11.31

Šķiet, Bērziņš jau tagad ir vērtējams kā jēdzīgāks prezidents, ja salīdzina ar Zatleru.

Man, protams, nepatīk mūsu “pirmā cilvēka” gļēvā pakļāvīgā uzvedība, ar Latvijas krievu medijiem runājot krieviski. Bet arī Zatlers no tās atteicās vien tad, kad konstatēja, ka krieviski nespēj runāt bez pārteikšanās, toties bija kvēls draugs “Novaja volna” balagāna veidotājiem.

+2
-1
Atbildēt

2

    zauls > Sanšains 21.10.2011. 16.58

    Jenotu fani, lasiet pietiek.com!
    Lieku 5 Ls, ka šāda koalīcija netiks pie valdīšanas, būs v+na+zzs+6
    http://www.pietiek.com/raksti/lidz_uzticibas_balsojumam_koalicijai_var_but_jauni_satricinajumi
    Satricinājumus var nest mēģinājums rosināt atsevišķu ZRP izvirzīto ministru kandidātu nomaiņu, tam izmantojot Valsts prezidenta Andra Bērziņa pieprasītos drošības un tiesībsargājošo iestāžu atzinumus par ministru kandidātiem. Izskan arī aizdomas, ka ZRP ministru kandidātu diskvalificēšanai piesaistīti sabiedrisko attiecību speciālisti, kas saistīti ar Vienotību un ekonomiskajiem grupējumiem, kuru intereses saskatāmas aiz ZRP sašķelšanas. Tā dēvētā „melnā PR” kampaņa tiekot veidota pret ZRP virzīto iekšlietu ministra kandidātu Rihardu Kozlovski un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra kandidātu Edmundu Sprūdžu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Sanšains 21.10.2011. 15.58

    Šķiet, Bērziņš jau tagad ir vērtējams kā jēdzīgāks prezidents,..
    ___________________________
    Ta jau manīs- kā tur ies ar tiem”Saskanas puikiem”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 21.10.2011. 15.09

Pagaidu valdība līdz aizdevuma programmas noslēgšanas brīdim un pēc tam nākamā?

0
0
Atbildēt

0

Sarma Kļava (Segliņa) 21.10.2011. 11.42

Nu vienkārši “ģeniāla” loģika – aizdevēji ir svarīgāki par pašu tautu. Grieķijas politiķi panākuši, ka viņiem tiek norakstīti vecie parādi un doti vēl jauni. Un Īslande vispār referendumā atteicās atdot aizdevējiem parādu. Būtu labāk Prezidents domājis, kā apstādināt ES diskriminējošo politiku pret Latvijas zemniekiem. Daudzi to nezin, bet bieži siers ko mēs pērkam no vietējiem ražotājiem ir īstenībā ražots Vācijā…

+1
-5
Atbildēt

2

    Nesapratu lustīgi padzīvojām un lai maksā kas grib par mūsu parādiem?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    zauls > Sarma Kļava (Segliņa) 21.10.2011. 17.03

    Mūsu parādiem??? Tavi varbūt, bet mani tie nav pilnīgi noteikti! Mēs maksājam Godmaņa, Krasovicka, Kargina, Slaktera, Kalvīša un zviedru banku parādus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu