Jaunzeme-Grende: kultūras ministrs ir talantu koordinators • IR.lv

Jaunzeme-Grende: kultūras ministrs ir talantu koordinators

38
Žanete Jaunzeme-Grende. Foto: Lita Krone, LETA

Topošā ministre vēlas piepildīt Gaismas pili ar saturu

Jaunās valdības kultūras ministra amata kandidāte, bijusī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende domā, ka kultūras ministrs ir talantu koordinators, un par savu galveno uzdevumu uzskata Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas Gaismas pils piepildīšanu ar saturu.

Piektdien intervijā Latvijas Radio Jaunzeme-Grende sacīja, ka valdības veidošanas procesā viņa saņēmusi vairākus ļoti cienījamu kultūras darbinieku zvanus, kuri aicināja viņu padomāt un uzņemties šo amatu, lai gan Jaunzeme-Grende par to nebija domājusi.

“Jo vairāk es par to runāju, jo cilvēki pārliecināja, ka vajadzētu saņemties un kultūra ir ļoti nozīmīga,” atzina Jaunzeme-Grende.

“Pēdējos septiņus gadus esmu arī ļoti dziļi kultūrā, un varbūt tieši pēdējie divi ir bijuši ļoti tuvi kultūrai ar Imanta Ziedoņa fondu “Viegli”. Kopā ar domubiedru grupu esam sākuši veidot Ziedoņa muzeju,” pastāstīja Jaunzeme-Grende, par kuru medijos izskanējis, ka viņa ir viena no jaunās valdības ministru kandidātiem, par kuru atbilstību amatam pastāv šaubas, raksta BNS.

“Kultūras ministrs ir tikai ģēniju un talantu koordinators,” norādīja Jaunzeme-Grende.

Par vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem Jaunzeme-Grende redz Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas Gaismas pils piepildīšanu ar saturu, lai Latvijas iedzīvotāji tur gribētu brīvdienās pavadīt laiku, līdzīgi kā Francijā, kur topošo ministri savulaik pārsteidzis, ka cilvēki stāv rindā, lai tiktu iekšā bibliotēkā.

“Uzdevums jaunajai valdībai ir vārdā “kalpot”. Ja es runāju par sevi, es pret šo amatu izturos kā pret kalpošanu, es esmu nākusi kalpot,” teica Jaunzeme-Grende.

“Dabiskos apstākļos es varbūt teiktu, ka labāk nodarbotos ar biznesu, bet šinī situācijā tas ir jauns izaicinājums. Un labi, lai tā būtu,” sacīja topošā ministre.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu esošajam premjeram Valdim Dombrovskim. Valsts prezidents uzskata, ka ilgāka vilcināšanās valdības veidošanā var radīt nopietnu apdraudējumu darbam pie nākamā gada valsts budžeta un citu nozīmīgu lēmumu pieņemšanas. Jauno valdību varētu apstiprināt otrdien.

Jaunzeme-Grende pirms tam trīs gadus vadīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

 

Komentāri (38)

buchamona 21.10.2011. 12.52

Latvijā dziļi ir iesēdusies ideja, ka ” kultūra ir jādotē”. Protams, ir jādotē. Latvija ir pārāk maza valsts, lai ar kultūru varētu pelnīt, taču ne viss ir jādotē. Tēriņus par kultūru sastāda arī pietiekami daudz pavisam dīvaini projekti, ja tā papēta dažas ” mājas lapas” uc līdzīgus info avotus.
Varbūt šoreiz vajag vienu kultūras ministru, kurš nāk no pavisam citas vides. Lai paskatās ar savu aci. Jaunzeme – Gremde taču neaizklapēs operu, vai neapturēs Dziesmu svētku pēctecību utt. Kādēļ pirms laika jālamājas, lai arī kultūras vārdā? :)

+16
-2
Atbildēt

6

    Māris Engers > buchamona 21.10.2011. 13.07

    kad aizvēra ciet Kultūras forumu, tā dzejas sadaļas redaktore Amanda Aizpuriete mēģināja izdarīt pašnāvību.

    tas tā, par dotācijām un “lai jau pamēģina, tad redzēs, kā sanāks” runājot.

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    Māris Engers > buchamona 21.10.2011. 13.45

    šobrīd vērtējums manam komentāram ir “-4”.

    tas liecina ko – ka biedri komentētāji situāciju, kurā talantīgi dzejnieki jūtas tik nevajadzīgi un finansiāli apdraudēti, ka apsver pašnāvības iespēju, uzskata par normālu?

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    Oslejs > buchamona 21.10.2011. 21.42

    Konkrētā kultūras ministra kandidāte slavenajā budžeta svītrošanas naktī finansējumu kultūrai izsvītroja kā pašu pirmo.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 21.10.2011. 13.35

    _M_…Dzintara deģenerātu brigāde…fufelis
    _______________
    Uzreiz redzams, ka esi ļoti “dziļi kultūrā”, es pat teiktu vārda mākslinieks:)

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.10.2011. 14.17

    _M_Tavs koments ir izcils demagoģijas paraugs :) Ja prātīgāk saimniekotu ar kultūras naudu, varbūt arī Kultūras forumu neaizklapētu. Pēdējā, vai vienā no pēdējiem rakstnieku kongresiem, kura translāciju noskatījos pa TV, viena jauna dzejniece, aizmirsu uzvārdu, tieši runāja par šo tēmu – cik atbildīgi un lietderīgi tiek finansēti dažnedažādi projekti. Negribas tagad rakties pa netu un Tevis dēļ meklēt atsauci, nav vērts

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 21.10.2011. 14.08

    ..kurā talantīgi dzejnieki jūtas tik nevajadzīgi un finansiāli apdraudēti,..
    ______________________________
    paņem polšu un teci pie talantīgās dzejnieces.

    Būsi reāli palīdzējis.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

sivrita 21.10.2011. 15.42

nedomāju gan ka kultūras ministrs ir talantu koordinators… talanti jau kaut kā paši tiks saulītē… kultūras ministram svarīgi noturēt un paaugstināt vidējo līmeni, kā arī sekmēt uzskatu, ka uzņēmējiem atbalstīt dažādas mākslas un sportu ir labais tonis…

+9
-2
Atbildēt

0

ilmisimo 21.10.2011. 16.59

aiz izkārtnes KM ir sakrāmētas tik atšķīrīgas nozares, ka runas par ministru “kultūras profesionāli” ir naivas.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu