TV3 no nākamā gada kļūs par maksas kanālu • IR.lv

TV3 no nākamā gada kļūs par maksas kanālu

21
Skatītāju iemīļotais TV3 seriāls "Ugunsgrēks" būs par maksu. Publicitātes foto

Arī otra lielā privātā TV kompānija LNT no nākamā gada plāno pāriet uz maksu; NEPLP – tas ir šokējoši

Telekompānija SIA “TV3 Latvia” (TV3) pieņēmusi lēmumu nākamgad pārtraukt raidīt nacionālajā apraidē un kļūt par maksas kanālu, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja “TV3” ģenerāldirektore Baiba Zūzena. Arī LNT no nākamā gada plāno pakāpeniski ieviest maksu.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) par šokējošu nodēvējusi TV3 lēmumu atstāt bezmaksas virszemes apraidi, jo tas skartu 25% skatītāju.

NEPLP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece aģentūru BNS informēja, ka šī situācija tiks apspriesta trešdien padomes sēdē.

“No padomes viedokļa tas ir šokējošs lēmums, jo, pēc pētījumu centra “TNS” datiem, tie ir 25 procenti skatītāju, nevis 10 procenti, kā to nosauc TV3,” atzina Buceniece.

Pēc viņas norādītā, runa ir galvenokārt par mājsaimniecībām laukos, kas diez vai varēšot atļauties kabeļtelevīziju vai satelītu, tāpēc lielai daļai skatītāju samazināsies satura piedāvājums.

“Es saprotu televīzijas pozīciju par izmaksām, ja kanāls ir izlēmis un strādā ar zaudējumiem, mēs to nevaram ietekmēt mainīt lēmumu, bet varam pateikt savu viedokli,” viņa skeptiski vērtēja NEPLP iespējas ietekmēt TV3 lēmumu.

Zūzena skaidroja, ka iziešana no nacionālās apraides ļaus palielināt kanāla TV3 pašu saražotās produkcijas apjomu, katru gadu izveidojot četrus līdz piecus jaunus televīzijas šovus vai raidījumus. Vidēji vienas epizodes pusstundas seriāls vai raidījums televīzijai izmaksā 3000 līdz 4000 eiro (2100 līdz 2800 latu), bet lielie šovi stundā var izmaksāt pat vairāk nekā 10 000 eiro.

Par nacionālo apraidi TV3 ciparu virszemes televīzijas ieviesējam Latvijā SIA “Lattelecom” gadā maksā 650 000 latu. Pēc TV3 aplēsēm 90% skatītāju šis lēmums neietekmēs, jo viņi izmanto maksas televīziju pakalpojumus, sacīja Zūzena.

“Esam centušies palikt bezmaksas ēterā pēc iespējas ilgāk, bet valsts politika šajā jomā padara to neiespējamu. Lietuvā un Igaunijā TV3 paliks bezmaksas virszemes apraidē,” paziņo TV3.

Kā pirmdien laikraksta “Vesti Segodna” pielikumā “Delovije Vesti” informēja telekompānijas LNT vadītājs Andrejs Ēķis, no nākamā gada LNT pakāpeniski ieviesīs maksu par sava kanāla translāciju.

“Lattelecom” komercdirektore Kerli Gabriloviča paziņojusi, ka TV3 publiskais vēsts par „iziešanu no bezmaksas apraides” ir cinisms pret savu skatītāju.

“Atgādināšu, ka TV3 2010.gada beigās noslēdza līgumu par apraidi. Šis līgums ir spēkā līdz 2013. gada beigām, un šādi preses paziņojumi to nemaina. Izsakām cerību uz raidorganizācijas saprātīgu rīcību un aktīvu atbildīgo valsts institūciju iesaistīšanos, lai nebūt jācieš skatītāju visneaizsargātākajai daļai – iedzīvotājiem, kuri var atļauties skatīties tikai bezmaksas kanālus. Saskaņā ar pētījumiem, šobrīd bezmaksas televīziju skatās 15% mājsaimniecību,” paziņojusi Gabriloviča.   

Viņa arī norāda, ka uz šī fona TV3 apgalvojums par sevi kā „īstenu nacionālo televīziju, kas sasniedz visplašāko Latvijas skatītāju loku”, izklausās īpaši ciniski.

Patlaban bezmaksas apraidē ir arī divi Latvijas Televīzijas kanāli – LTV1  un LTV7.

Telekompānija “TV3 Latvija” dibināta 1998.gadā. “TV3” īpašnieks ir starptautiskais raidorganizāciju koncerns “Modern Times Group”, kas Latvijā pārstāv arī “TV6”, “3+”, “New Media”, radio “Star FM” un “Viasat”.

 

Komentāri (21)

laura_sondore 18.10.2011. 14.12

Man tas nav naudas,bet kvalitātes jautājums.TV3 ir ļoti ziepjveidīgs kanāls ar ļoti ļoti daudz stulbām reklāmām.Izņemot Nekā personīga tur nav ko skatīties un arī tas ir brīžiem ļoti vājš un tendenciozs raidījums.Brīdi domāju,ka varbūt viņi varētu ieviest maksu par to,ka es gribu skatīties raidījumus bez reklāmām kā to piemēram dara Zviedrijā,bet tagad laikam drīzāk atslēgšu pa visam,jo šis kanāls nav tas par ko gribētos maksāt kā tādu.

+8
-1
Atbildēt

1

    Aga, Čirka > laura_sondore 18.10.2011. 17.44

     
    Bez “Nekā personīga” vēl tur ir Simpsoni. :) Bet tas tad tiešām arī ir viss, ko tur skatos.
    Šovi, Krievijas bandīti, phe..

    +4
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 18.10.2011. 13.36

interesanti, vispirms ievieš dig.TV => visiem gribot negribot jānopērk kastīte, par kuras izcelsmi un projekta bīdītājiem joprojām klīst, teiksim, dažnedažādas baumas. Pēc tam izrādās, ka tā kastīte palielam nevienam nebūs vajadzīga.Diez kā būtu gājis ar dekodera noietu, ja būtu pateikts, ka principā uzdevums bija pārdot kastītes, nevis nodrošināt apraidi.

+7
0
Atbildēt

1

    Kinskis > silvija_vitina 18.10.2011. 14.33

    Starp citu, FTA kastītēm (bez iespējām ielikt karti maksas kanālu uztveršanai) pielietojums paredzētajā variantā sašaurināsies līdz diviem LTV kanāliem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

sivrita 18.10.2011. 16.49

es būtu priecīgs, ja šo VIASAT astoņkāji vispār izspiestu no Latvijas…

viņi ar savas zviedru naudas palīdzību cenšas pilnībā monopolizēt Sporta translācijas Latvijā un pēc tam uzdzīt cenas pasakainos augstumos, un tas, ka viņi atspoguļo pasaules čempionātu hokejā ir klaji diskriminējoši…

vienīgais kas nevienlīdzīgā cīņā turas viņiem pretī ir LTV7 un liels paldies par to LTV7

iesaku visiem boikotēt VIASAT draņķi

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu