Purvīša balvai nominē sešus māksliniekus • IR.lv

Purvīša balvai nominē sešus māksliniekus

33
Grupa „Anna Varna” (Aigars Bikše, Liene Mackus, Māris Bērziņš). Piemineklis gudrajai pensionārei. 2011. Objekts pilsētvidē. Publicitātes foto

Izvirza arī „Pieminekļa gudrajai pensionārei” autorus

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa izvērtējusi 2011. gada trešā ceturkšņa (jūlijs – septembris) notikumus Latvijas vizuālajā mākslā un nominējusi Purvīša balvas fināla atlasei, kas notiks 2012. gada nogalē, vairākus māksliniekus.

Viens no tiem ir tēlnieks Glebs Panteļejevs par personālizstādi „Ornitoloģija”. To vēl līdz 23.oktobrim var apskatīt Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Mākslinieku Andri Eglīti žūrija saskatījusi personālizstādē „Zemes darbi”. “„Zemes darbi” rāda atkal jaunu darba lauku glezniecības un telpiskās mākslas kopsakarību uztveršanai. Eglīša drosme būt neparedzamam un pat apšaubāmam ir arī panākumu garantija,” izvēli pamato mākslas zinātniece Laima Slava.

Savukārt Reinis Suhanovs izvirzīts par instalāciju „Telpa telpā”. Mākslas zinātniece Solvita Krese norāda, ka tajā “māksliniekam izdevies izvairīties no banalitātes un radīt skatītājos patiesu saviļņojumu. Gluži kā prasmīgs režisors Suhanovs ir attīstījis pārsteidzošu telpas dramaturģiju, ierādot skaņai, gaismai un videi vienlīdz nozīmīgas lomas, kas precīzi iekļaujas un saskaņoti darbojas mākslinieka vadītajā izteiksmes līdzekļu orķestrī”. Interaktīvā instalācija „Telpa telpā” šogad tika izstādīta Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē, kas izraisīja lielu starptautisku interesi.

Ceturtais nominants ir grupa „Anna Varna” (Aigars Bikše, Liene Mackus, Māris Bērziņš) par objektu pilsētvidē „Piemineklis gudrajai pensionārei” vai „Pamatelements” festivāla SURVIVAL KIT 3 ietvaros un instalāciju „Kabulas lauva”. Mākslas zinātniece un kuratore Inese Baranovska par šiem māksliniekiem teic, ka „reti Latvijas publiskajā telpā parādās sociāli aktīvi darbi ar atsauci uz mūsu sabiedrības aktuālajām problēmām. Izmantojot tradicionālās pieminekļu kultūras semantiku, Aigars Bikše veido piemiņas zīmi iedomātai Annas kundzei, kas simbolizē visu aktīvo, inteliģento un domājošo pensionāru saimi, to sabiedrības daļu, par kuras eksistenci bieži vien aizmirst domāt mūsu politiķi”. Piemineklis ir ieguvis rīdzinieku un tūristu atsaucību, tas ir efektīgs un pārliecinošs pozitīvās „monumentālās propagandas” darbs.

Purvīša balvai neatkarīgie eksperti nominantus izvirza reizi ceturksnī. Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā, un to paredzēts pasniegt reizi divos gados.

Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu „Solitude”. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuvis mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi „Varbūt”.

Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA „Alfor”.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu