ZRP tiks Saeimas priekšsēdētāja amats • IR.lv

ZRP tiks Saeimas priekšsēdētāja amats

39
Valdis Zatlers. Foto: Kaspars Krafts: F64

Avīze: ZRP pauzes iemesls varētu būt nesaprašanās par kādreiz tik iekāroto Satiksmes ministriju

Zatlera Reformu partija (ZRP) piekritusi “Vienotības” piedāvājumam uzņemties pildīt Saeimas priekšsēdētāja amatu, kā arī turpināt sarunas ar “Vienotību” un nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) par koalīcijas veidošanu, ziņo LETA.

“Šis amats mums ir piedāvāts un mēs šo piedāvājumu pieņēmām,” ceturtdien pēc vairākas stundas ilgušās ZRP valdes un jaunievēlēto deputātu apspriedes pastāstīja partijas līderis eksprezidents Valdis Zatlers.

Taču Zatlers norādīja, ka Saeimas priekšsēdētāja amata kandidāts vēl nav izraudzīts, un arī konkrēti neatbildēja, vai viņš pats pieņems šo amatu. “Mēs to apspriedīsim, un pirmdien Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanas notiks,” teica politiķis.

Runājot par iespējamo ministru amata sadalījumu, Zatlers uzsvēra, ka nekad nav bijis plāns ieņemt septiņu ministru amatus un šāda iespēja neesot apspriesta. Konkrētu vēlamo ministru skaitu gan viņš neatklāja, bet no teiktā varēja noprast, ka sarunas varētu būt par piecām ministrijām. “Nav strīdu par ministrijām, ir sarunas,” izteicās Zatlers, paužot vēlmi, lai valdība veidotos no savstarpēji cementējošiem blokiem.

Politiķis atzina, ka ZRP vēlētos tās ministrijas, kurās partijai ir izstrādāta plaša programma, tāpēc lielas intereses neesot nedz par Satiksmes ministriju, kuru labprāt atvēlētu “Vienotībai”, ne par Veselības ministriju, par kuru neesot runāts.

Tomēr laikraksts “Diena” piektdien vēsta, ka ZRP pauzes iemesls varētu būt bijusi tieši Satiksmes ministrija – kura partija par to uzņemsies atbildību. Zatlers uzskatot, ka Satiksmes ministriju būtu jāvada “Vienotības” pārstāvim, jo ZRP tā neesot prioritāšu sarakstā. Tā labāk gribētu Vides aizsardzības un reģionālās attīstībnas ministriju (VARAM), kuras vadībai jau esot kandidāts Edmunds Sprūdžs. Tiesa, avīzes vaicāts, cik novadu ir Latvijā, Sprūdžs atbildējis: “Deviņi”, patiesībā esošo 109 novadu vietā.

Savukārt ZRP valdes loceklis Jānis Vilnītis avīzei “Diena” teicis, ka viņš domā – ZRP vajadzējis piekrist vadīt Satiksmes ministriju. Viņš pieļāva, ka interesi par šo ministriju varētu būt mazinājusi paredzamā valsts uzņēmumu pārvaldes reforma, kad to pārvalde varētu nonākt “zem Finanšu ministrijas”.

Portāls “pietiek.com” ziņo, ka “Vienotība” satiksmes ministra amatam esot uzrunājusi bijušo ārlietu ministru un pie partijām nepiederošo Aivi Roni.

Zatlers nenoliedza, ka ZRP interesētu Izglītības un zinātnes ministrija, Ekonomikas ministrija, Zemkopības ministrija un VARAM. Iepriekš izskanējis, ka ZRP pārziņā varētu nonākt arī Ārlietu ministrija.

Runājot par to, vai ZRP nevēlētos iegūt Kultūras ministriju, kura patlaban nodarbojas ar sabiedrības integrācijas lietām, Zatlers pieļāva, ka šīs funkcijas varētu pāriet Izglītības ministrijas pārziņā.

ZRP līderis uzsvēra, ka esot svarīgi, lai valdībā nebūtu iekšējo konfliktu, tāpēc no vienas partijas – “Vienotības” – vajadzētu būt premjeram, finanšu ministram un labklājības ministram.

Kā piektdien vēsta “Diena” par ZRP patiesajiem sarunu pauzes iemesliem, politiskajos kuluāros izskanējuši minējumi, ka uz ZRP izdarīts spiediens, lai tā tomēr veidotu valdību ar SC un no koalīcijas izspiestu Nacionālo apvienību vai pat abas labējās partijas – arī “Vienotību”. Tad valdību veidotu SC un ZRP, cenšoties pārvilināt deputātus no Zaļo un zemnieku savienības, raksta avīze.

Koalīcijas partiju sanāksme paredzēta 14.oktobrī Saeimā, Viesu zālē.

Jau ziņots, ka trešdien vakarā ZRP pauda neapmierinātību ar koalīcijas veidošanas sarunu gaitu un paziņoja par lēmumu “ieturēt pauzi” līdz piektdienai. ZRP norādīja, ka sarunas par koalīcijas veidošanu un nākamās valdības darāmajiem darbiem “nav saprātīgas”.

Zatlers skaidroja, ka ceturtdien partijā par koalīcijas veidošanu īsti neesot spriests, jo ZRP apzinoties savas vēlmes. Šī pauze bijusi domāta tieši “Vienotībai” un Nacionālajai apvienībai, lai tās šīs dienas laikā pārdomā, vai viss trīs partiju parakstītajā vienošanās dokumentā ir skaidrs un kā to skaidri uzrakstīt valdības deklarācijā.

 

Komentāri (39)

garausiitis 13.10.2011. 18.55

Taisnība uzvarēja – Zatleram būs auto ar bākugunīm, vieta operā un arī apsargi ar tām austiņām.

+30
-1
Atbildēt

4

    trewe2 > garausiitis 13.10.2011. 19.09

    Ino, Lilita būs Zatlera dzīvesbiedre :) Avena fonds “spīd” joprojām, kāpēc gan nē?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Kinskis > garausiitis 13.10.2011. 19.57

    Varbūt ZRP vēlētāji varētu sarīkot mazu “pateicības” akciju. Ja samestos kaut vai pa santīmiem, droši vien sanāktu greznai mēbeļu garnitūrai. Tas varētu kaut kā remdēt Zatlera apetīti.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 13.10.2011. 19.11

    Par Lilitu ir jautājums, jo pirmkārt viņa nozudusi no skatuves , otrkārt Sondora Levinska mīl Mārtiņu. Nez vai tēmēs uz spīkeri….

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 13.10.2011. 19.04

    klusais. Bet kas būs Lilitai? Vai par šādu koalīciju spīd amats Avena fondā?

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 13.10.2011. 19.49

Ai, lai jau tiek Zatleram tas prieks sist āmurīti un kušināt auditoriju “order, order!” Derētu gan patrenēt dikciju. Sanāksmes vadītājam tas ir svarīgi. Ar dikciju tā švaki – četros gados progress ir minimāls.

Ak, jā… vēl jau ir reprezentatīvā funkcija “valsts augstākā a/persona prezidenta prombūtnes laikā”. nu vismaz prombūtnes laikā. :)

+14
-1
Atbildēt

2

    dace_ampermane > silvija_vitina 14.10.2011. 12.50

    traductrīce

    Ai, lai jau tiek Zatleram tas prieks sist āmurīti un kušināt auditoriju++++++++++ ar to āmurīti vajadzēja sist pacientam pa celi un nelīst politikas zaņķī

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > silvija_vitina 14.10.2011. 01.30

    traductrice _…sist āmurīti un kušināt auditoriju “order, order!”…_
    ~~~
    tas izskatitos smiekligi, jaa. bet kur jus visi raujiet ka shis ampelmanis bus Saeimas spikers? tads tachu tiek velets, vinjam nebus atbalsta ne no vienas partijas, ari uz savejiem nevares paljauties, – Finita la Comedia.
    Zatler noliec mandatu. talak ies vel trakak, nu kam tas viss elle vajadzigs.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 13.10.2011. 20.23

Un visa šī 3 nedēļu jezga “lampasu” dēļ…Valdis ar savām ilgajām pīlītēm ” mēs par amatiem vēl ne..tagad programāāātiskie jautājumi”,”pauzēšanu”un citām blēņām, tikai sašūmējis sev it kā mīļos krievvalodīgos un iepūtis šķīvī saviem ZRP faniem. Paši gan vainīgi..kārtējie baltie zirgi tikai no attāluma balti, tuvumā bišku cita bilde.

+13
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu