Agijas Sūnas galerijā Margaritas Stīpnieks izstāde • IR.lv

Agijas Sūnas galerijā Margaritas Stīpnieks izstāde

35

Latviete Margarita Stīpnieks 56 darba gadus pavadīja Austrālijā, bet simtgadi svinēja Saldū

Gleznu izstāde Margarita Stīpnieks atgriežas Rīgā apskatāma Agijas Sūnas mākslas galerijā līdz 25.oktobrim. Margaritas Stīpnieks vārds varbūt ir maz zināms, tomēr gleznu izstāde ir ievērības cienīgs notikums tiklab mākslā kā arī Latvijas vēsturē. Pirms gada dzimtajā Saldū atgūtajās vectēva mājās Margarita Stīpnieks svinēja 100. dzimšanas dienu. Gleznotāja Latvijā saņēma apsveikumus no Austrālijas premjerministres un Anglijas karalienes. Margarita Stīpnieks nepieder tikai Latvijas mākslai. 56 dzīves un darba gadi pavadīti Austrālijā, kur sarīkotas neskaitāmas personālizstādes. Austrālijā viņas gleznas atrodas vairākos muzejos, tās eksponētas izstādēs Vācijā, Beļģijā, Francijā, Amerikā.

Margarita Stīpnieks 1936.gadā beigusi Latvija Mākslas akadēmijas Ģederta Eliasa Figurālās glezniecības meistardarbnīcu. Ar skolotāju un savu laikabiedru paaudzi viņu ilgi vieno glezniecības dziļais piesātinātais zemes krāsu kolorīts. Ilgajos radošā darba gados Austrālijas mākslas vidi viņa bagātinājusi ar Bizantijas iedvesmotiem, dinamiskos krāsu salikumos gleznotiem sieviešu tēliem. Margaritas Stīpnieks glezniecībā satiekas dažādu tautu ietekmes, kā arī tradicionālais ar mūsdienīgo.

Gleznu kolekciju uz Rīgu atvedis mākslinieces dēls Andrejs Stīpnieks. Ekspozīciju veidos gan Austrālijā, gan pirmskara Latvijā gleznotie darbi, kas tagad ir Talsu novada muzeja īpašums. Plašāka retrospekcija pirms gada bija sarīkota Talsu novada muzejā, bet tagad rīdziniekiem tiks dota iespēja iepazīties ar Margaritas Stīpnieks glezniecību. 

Vairāk par mākslinieci var izlasīt žurnāla Ir rakstā, kas tapis pagājušā gada vasarā.

Agijas Sūnas mākslas galerijā atrodas Rīgā, Kalēju ielā 9/11

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu