"Vienotība" Saeimas priekšsēdētāja amatu piedāvā ZRP • IR.lv

“Vienotība” Saeimas priekšsēdētāja amatu piedāvā ZRP

51
Jauno amatu sadales lokā minēts gan premjers Valdis Dombrovskis, gan Edmunds Sprūdžs, gan Valdis Zatlers. Foto: Jānis Saliņš, F64

Jaunās valdības koalīciju veidojošās partijas par iespējamajiem ministru amata kandidātiem cer vienoties līdz piektdienai

Partija “Vienotība” trešdien potenciālās koalīcijas partiju sarunās piedāvājusi amatu sadalīšanas formulu, kura paredz, ka Saeimas priekšsēdētāja amats tiks Zatlera reformu partijai (ZRP), Latvijas Radio sacīja “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa.

ZRP līderis Edmunds Sprūdžs norādīja, ka viņi tikai trešdien ir saņēmuši šo “Vienotības” piedāvājumu.

Saskaņā ar “Vienotības” piedāvājumu ZRP pienāktos piecu ministriju vadība un Saeimas spīkera amats, “Vienotība” vadītu piecas ministrijas un vēl ieņemtu Ministru prezidenta amatu, savukārt nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) vadītu trīs ministrijas.

Sprūdžs skaidroja, ka partijas vēlmju sarakstā pašlaik ir septiņu ministriju vadība un tajā pašlaik nav minēta vēlme pēc Saeimas priekšsēdētāja amata.

Saskaņā ar ZRP piedāvājumu “Vienotība” ieņemtu Ministru prezidenta un Saeimas priekšsēdētāja amatu un trīs ministru vietas, bet Nacionālās apvienības kontrolē nonāktu trīs ministru amati.

Jauno koalīciju veidojošie politiskie spēki – Zatlera reformu partijas (ZRP), “Vienotība” un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) par atbildības jomām un iespējamajiem ministru amata kandidātiem cer vienoties līdz piektdienai, trešdien teica jaunās koalīcijas izvirzītais premjera amata kandidāts, pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība). Savukārt valdību varētu izveidot līdz nākamajai trešdienai vai ceturtdienai.

Pēc premjera teiktā, koalīciju veidojošās partijas iezīmējušas savas prioritātes par iespējamajām atbildības sfērām, bet tās dažviet pārklājoties, tāpēc to vēl nepieciešams izdiskutēt.

Premjers arī atzina, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, šoreiz amatu sadalījumam būtu jābūt vienmērīgākam, lai kādai partijai netiktu tikai smagās sociālās jomas, bet citiem prestižākās ministrijas, ziņo LETA.

Dombrovskis arī norādīja, ka patlaban neesot plānots mainīt ministriju skaitu, iespējama esot vien kāda funkciju pārdale saistībā ar valsts pārvaldi.

Taujāts, vai ministru amati varētu tikt sadalīti atbilstoši partiju mandātu skaitam Saeimā un būt proporcijā 6:5:3, premjers pieļāva, ka tas varētu mainīties turp vai atpakaļ par vienu ministru.

ZRP līderis eksprezidents Valdis Zatlers norādīja, ka vēloties ļaut Dombrovskim novērtēt ministru amata kandidātus un viņu reputāciju, bet mazāk domāt par kvotām katram politiskajam spēkam. Pēc viņa domām, katram ministram būtu jānāk ar konkrētu programmu.

Valdis Dombrovskis valdībā, ko varētu vadīt, kā finanšu ministru arī turpmāk vēlas redzēt Andri Vilku (Vienotība), otrdien apliecināja premjers. 

Tikmēr jau cirkulē saraksti, kā jaunie valdošās koalīcijas spēki varētu būt sadalījuši ietekmes sfēras: piemēram, premjers būs Valdis Dombrovskis, aizsardzības ministrs varētu būt Artis Pabriks (Vienotība), ārlietu ministrs – Edgars Rinkēvičs (ZRP), ekonomikas – Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP), finanšu – Andris Vilks, iekšlietu – Andrejs Judins (Vienotība), izglītības – Roberts Ķīlis (ZRP), kultūras – Ints Dālderis (Vienotība), labklājības – Ilze Viņķele (Vienotība), tieslietu – Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), satiksmes – Edmunds Sprūdžs (ZRP), veselības – Romualds Ražuks (ZRP), vides – Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), zemkopības – Inga Vanaga (ZRP), Saeimas priekšsēdētājs – Valdis Zatlers (ZRP), bet viņa vietnieki – Solvita Āboltiņa (Vienotība) un Andrejs Klementjevs (SC).

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījuma “Panorāma” rīcībā esošā informācija par ministru portfeļu iespējamo sadali atšķiras vairākās pozīcijās. Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, uz iekšlietu ministra amatu varētu tiks izvirzīts Rihards Kozlovskis (ZRP), kā arī ZRP savā pārraudzībā varētu ņemt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, ministra amatu uzticot Sprūdžam, vai Zemkopības ministriju (ZM), to uzticot Mārtiņam Cimermanim. Savukārt “Vienotība” satiksmes ministra amatā labprāt redzētu Dzintaru Zaķi vai arī savā pārziņā ņemtu ZM. Kultūras ministra amats tiktu VL-TB/LNNK, kas šajā amatā vēlētos redzēt Inesi Laizāni, kā arī nacionālā apvienība varētu izvirzīt kādu kandidātu uz veselības ministra amatu.

Pēc “Panorāmas” informācijas, uz Saeimas sekretāra amatu varētu pretendēt Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) vai Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), bet sekretāra biedrs varētu būt Raimonds Vējonis (ZZS).

Politiķi gan apgalvo, ka neko par šādām iecerēm un sarunām nezinot.

Kā ziņots, jaunievēlētā Saeima uz pirmo sēdi sanāks 17.oktobrī. SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, “Vienotība” – 20 mandātus, VL-TB/LNNK – 14 mandātus, bet ZZS – 13 mandātus.

 

Komentāri (51)

andrisskrastins 12.10.2011. 08.19

Ceru ka politiķi saprot ka nevajag ambīciju dēļ tupēt krēslos – vēlētājiem tas vienkārši nepatīk. Par ministriem jāliek pirmām kārtām cilvēki ar a) adm. kapacitāti un b) reālu vīziju. Viņam nav jābūt ideālam specam tajā jomā, bet jāspēj sarunāties ar visām iesaistītajām pusēm (jā, es skatos uz jums Ķīļa kungs).

+12
0
Atbildēt

3

    Edzs > andrisskrastins 12.10.2011. 20.20

    Bet _Ražuks- ministrs???.._
    ~~~
    es ari brinos. Razhuks demonteja Tautas fronti, Jurmalas Dome vinsh jau sevi apliecinaja ar to ka no Domes lidzekljiem sniedza finansialu atbalstu Starptautiskajai Skolai lai pec tam tur savus bernus bez macibu maksas iekartotu.
    manuprat godpratigs un tapec ljoti labs bija Barzdinsh, parnjema to haosu kas bija palicis pari pec Rozentales saimniekoshanas.
    nu ja, bet lai ari labs specialists vinsh ir no nepareizas partijas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > andrisskrastins 12.10.2011. 22.47

    Tante Sidra!
    Par Bārzdiņu Tev 100% piekrītu. man viņš ļoti patīk, ja tā var teikt, jo tiešām strādā no sirds it seviš”ki veselība sprofilakses jautājumos gan skolās, gan pieaugušajiem.Manuprāt, no ministriem pats vislabākais(izņemot Dombrovski)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > andrisskrastins 12.10.2011. 15.22

    Ražuks- ministrs???
    Viņš jau kā TP priekššedis galīgi izgāzās, un tāpat arī kā Jurmalas mērs!
    Dīvains – svaigais gaiss?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Inga 12.10.2011. 09.55

Ražukam veselību? Kas par s…?
Sprūdžam ministra krēslu? Mātes piens vēl uz lūpām.

Domājams Loskutovu gribētu redzēt iekšlietu ministra krēslā.

+12
-1
Atbildēt

5

    kristaps_drone > Inga 12.10.2011. 13.44

    Nu, Loskutovs savulaik savā kantorītī ar knapi 100 darbiniekiem nav varējis pat tumbočku ar naudu nosargāt no izzagšanas, tādam lielu ministriju uzticēt nekādā gadījumā nevar – padotie visu izzags, bet viņš neko neredzēs, tikai gozēsies TV kameru priekšā!

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    trewe2 > Inga 12.10.2011. 09.59

    Ražuks ir bijis ārsts un darbojies arī kā administratīvs vadītājs. Sprudžs ir “melnais zirdziņš” par kura spējām mēs neko nezinām – ne labu, ne sliktu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    jessdrthomas > Inga 12.10.2011. 17.15

    @alias

    Bet Zatleram taču nekā nav!

    Pils beibes un kādi nu tur gadījuma un pārpratuma cilvēki pieteicās pa e-pastu.

    Pretendenti uz spīkera un Pjotra Avena fonda amatiem, tur gan. Bet īstenot reformas veselības sistēmā? Ražuks? Give me a break…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > Inga 12.10.2011. 10.19

    Zināmi kopsaucēji Šleseram un Sprūdžam noteikti ir, vismaz viens – nav nekādas akadēmiskās izglītības. Arī Šlesers bija satiksmes ministrs, šobrīd visi to jūtam, laužam mašīnas katru dienu pa Latvijas ceļiem un maksājam par Air Baltic un tūlīt maksāsim arī par Latvijas Pastu. Patiesībā tieši šogad beidzot kaut kādi reāli ceļu remonti notiek un, iespējams, ka tas ir Auguļa nopelns. Nez vai ir laba doma tur iesēdināt jauniņo melno zirdziņu.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Inga 12.10.2011. 10.12

    es laikam atturēšos no komentāra, vai Sprūdžs būs labs vai slikts ministrs, jo patiesībā par viņu neko daudz nezinu. Bet atcerēsimies odiozo politiķi Šleseru, kuram patiešām nav nekādas akadēmiskās izglītības, un kurš šobrīd savos knapi 40 gados jau ir paspējis nokļūt miskastē, bet kurš vecumā no 25-40 ir bijis laikam visos ministru krēslos (un visur arī atstājis kaku). Kritērijs – sliktāk vairs nevar būt – mums jau ir. Jācer, ka Sprūdža smadzeņu kapacitāte ir tomēr labāka.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

kkristaps 12.10.2011. 09.12

Hūtes stipendiāts un Cibuļskas pielūdzējs – tieslietu ministrs??? Lai Dievs nogrābstās!

+13
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu