Mīnusiņi miskastē • IR.lv

Mīnusiņi miskastē

7
Lai gan mīnuss pielikts katram kandidātam un pārsvītrots viss saraksts, tas oficiāli neskaitās svītrojums — šāda vēlēšanu zīme tiek saskaitīta kā pilnīgi negrozīta

Tūkstošiem balsu pret kandidātiem nodotas nepareizi un neparādās vēlēšanu rezultātos, atklāj Ir pētījums

Katrs pārsvītrots mīnuss ir pluss, reiz teicis kāds asprātis, taču neviens par labu vairs nespēs vērst tos daudzos mīnusus, kas vēlēšanu biļetenos savilkti pie netīkamiem kandidātiem – šāds balsojums neatbilst likumam un tāpēc netiek ieskaitīts vēlēšanu rezultātos. Lai nobalsotu pret kādu kandidātu, vēlēšanu zīmē ir jāizsvītro tā vārds un uzvārds, savukārt «mīnusu» likšana ir kļūda. Iespējams, šo kļūdu veicina mediji, svītrojumus saucot par mīnusiem, un daudzi balsotāji tā arī rīkojas – ieliek mīnusus, nevis svītro kandidātus. Kā liecina Ir aplēses, šīs kļūdas dēļ aizvadītajās vēlēšanās miskastē izmesti vairāki desmiti tūkstoši «pret» balsu. 

8% kļūdu
Ar Centrālās vēlēšanu komisijas un balsu skaitīšanas programmatūras autoru SIA SOAAR atbalstu Ir caurskatīja visu Saeimā pārstāvēto partiju biļetenus piecos iecirkņos – pa vienam katrā vēlēšanu apgabalā. Analīzei izvēlējāmies iecirkņus, kuros nodoto balsu skaits pārsniedz tūkstoti un proporcionāli sadalās iespējami tuvu kopējam apgabala rezultātam (jāpiebilst, ka ieskenēti biļeteni bija pieejami tikai no 314 Latvijas iecirkņiem, tajā skaitā Rīgā tikai no viena). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu