Avīze: KNAB kratīšana notikusi maijā sākta kriminālprocesa ietvaros • IR.lv

Avīze: KNAB kratīšana notikusi maijā sākta kriminālprocesa ietvaros

38
Foto: Ieva Čīka, LETA

Fliks: Rudeško parakstu uz naudas garantijas dokumentiem uzliks otrdien

Pirmdien veiktā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kratīšana ar “airBaltic” saistītajos uzņēmumos ir saistīta ar šogad maijā rosināto kriminālprocesu un tolaik veiktajām kratīšanām vairākos uzņēmumos, arī “airBaltic” un Baltijas aviācijas sistēmas (BAS), otrdien raksta avīze “Diena”.

Laikraksts ziņo, ka kratīšana neesot saistīta ar tiem iesniegumiem, kurus valsts iesniegusi Ģenerālprokuratūrai pret “airBaltic” vadītāju Bertoltu Fliku. Kā zināms, maijā KNAB veica vairākas kratīšanas uzņēmumos, kas saistīti ar tā saucamajiem oligarhiem.

Avīze arī izpētījusi, ka maijā notikušas pārgrupēšanās zem BAS un “airBaltic” veidotajos uzņēmumu tīklos. Tā viens no KNAB uzmanības lokā nonākušajiem uzņēmumiem “FLS” kopš 11.maijā vairs neesot BAS meitasuzņēmums, bet pieder “Baltic Tedrminal”, kas tajā pat dienā mainījis savu nosaukumu uz “Invest VIA”. Tūlīt pat “Invest VIA” pārgājis no “airBaltic” piederošā “Baltic Airlines” uz investīciju uzņēmumu “Bridge Capital”.

Latvijas aviokompānijas “airBaltic” prezidents Bertolts Fliks uzskata, ka pirmdien veiktā KNAB kratīšana “airBaltic” saistītajos uzņēmumos bija lieka, raksta BNS.

“Mani mazliet pārsteidz, ka KNAB veica kratīšanu un skatījās līgumus, kurus auditēja valdības nolīgtie konsultanti “KPMG” un “Prudentia”. Mani mazliet pārsteidza, ka tieši tos pašus līgumus vēlreiz gribēja skatīt. Ja es nemaldos, tad KNAB jau agrāk šie līgumi tika aizsūtīti. Man liekas šī kratīšana bija totāli lieka,” otrdien intervijā Latvijas Radio teica Fliks.

Viņš piebilda, ka “airBaltic” privātā akcionāra “Baltijas aviācijas sistēmas” (BAS) un tā līdzīpašnieka “Taurus Asset Management Fund Limited” (“Taurus”) pārstāvja un patiesā labuma guvēja Andreja Rudeško lēmumu ieguldīt kompānijā līdzekļus KNAB kratīšana neietekmēs un SM jau nosūtīti dokumenti par finansiālajām iespējām piedalīties “airBaltic” pamatkapitāla palielināšanā.

Vai ieguldīs līdzekļus?

Valdības sēdē otrdien plānots turpināt skatīt jautājumu par Latvijas nacionālo aviokompāniju “airBaltic”.

Iepriekš pēc koalīcijas partneru tikšanās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atkārtoti apliecināja, ka, “airBaltic” izpildot nosacījumus, valdība ieguldīs līdzekļus aviokompānijas finanšu situācijas uzlabošanā. “Ir nosacījumi, uz kuriem balstoties Satiksmes ministrija (SM) un “Prudentia” vada šīs sarunas, un tie ir spēkā,” teica premjers un norādīja, ka, izpildot šos nosacījumus, valsts būs gatava ieguldīt līdzekļus lidsabiedrības glābšanā, atgādina BNS.

Pirmdien, 26.septembrī, beidzās termiņš, kurā norisinās sarunas ar “airBaltic” mazākuma akcionāru “Baltijas Aviācijas sistēmas” (BAS) un tam jāpieņem galīgais lēmums par iesaistīšanos “airBaltic” pamatkapitāla palielināšanā.

BAS valdes locekle Inga Piterniece pirmdienas vakarā BNS pavēstīja, ka BAS nosūtījis SM un valdības konsultantam “Prudentia” visus prasītos un nepieciešamos dokumentus saistībā ar otrdienas valdības sēdi par “airBaltic”. SM valsts sekretārs Anrijs Matīss savukārt sacīja, ka pulksten 17 ministrijā vēl nekādi dokumenti nebija iesniegti.

Matīss iepriekš norādīja, ka SM gaida apliecinājumu no BAS un tā līdzīpašnieka “Taurus Asset Management Fund Limited” (“Taurus”) pārstāvja un patiesā labuma guvēja Andreja Rudeško par finansiālajām iespējām piedalīties “airBaltic” pamatkapitāla palielināšanā. “Mums jau svarīgi, vai BAS ir nauda, ko ieguldīt pamatkapitālā. Mums ir vajadzīgi apliecinājumi, banku apstiprinājumi, tas ir, tādi dokumentāri apliecinājumi, lai mēs būtu pārliecināti, ka viņiem ir nauda,” paskaidroja Matīss.

Rudeško pirmdien publicētā intervijā laikrakstam “Telegraf” klāstījis, ka “airBaltic” akcionāri praktiski ir panākuši vienošanos par ieguldījumiem kompānijas pamatkapitālā un pašlaik ir atlikusi vien formāla dokumentu sakārtošana. Pēc viņa teiktā, patlaban “airBaltic” nepieciešami ieguldījumi kopumā 100 miljonu latu apmērā, tostarp puse iemaksu pamatkapitālā jāsedz valstij. Krievijas uzņēmējs laikrakstam apliecinājis, ka viņam esot nepieciešamie līdzekļi, tomēr vēl jālemj, vai viņš ir gatavs tos ieguldīt.

Fliks: Bankas garantējušas

Bankas ir garantējušas Baltijas aviācijas sistēmu (BAS) ieguldījumu “airBaltic” pamatkapitālā, intervijā Latvijas Radio otrdien paziņoja aviokompānijas prezidents un BAS līdzīpašnieks Bertolts Fliks.

Intervijā, kas tika ierakstīta pirmdien Vācijā, bet atskaņota otrdien, Fliks skaidroja, ka finanšu institūcijas ir parakstījušas garantijas dokumentus valdībai, bet viens no “airBaltic” mazākuma akcionāru patiesajiem labuma guvējiem Andrejs Rudeško savu parakstu uzliks otrdienas rītā, vēsta LETA. Pirmdien tas nav izdevies, jo viņš atradies lidmašīnā.

 

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu