Āboltiņa negaida pavērsienus pēc konsultācijām ar prezidentu • IR.lv

Āboltiņa negaida pavērsienus pēc konsultācijām ar prezidentu

135
Solvita Āboltiņa. Foto: Lauris Vīksne, F64

Viņa cer, ka jauno valdību izdosies izveidot līdz 17.oktobrim

10.Saeimas spīkere un “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa aicina nepārspīlēt Valsts prezidenta Andra Bērziņa lomu jaunās valdības izveidē un negaidīt nozīmīgus pavērsienus pēc konsultācijām, kas notiks trešdien un ceturtdien, ziņo BNS.

Āboltiņa intervijā Latvijas Radio pirmdienas rītā uzsvēra, ka arī medijos tiek pārspīlēts tas, kas politiķiem un sabiedrībai būtu jāsagaida no prezidenta.

“Prezidents šīs konsultācijas, pirmkārt, veic tāpēc, lai viņš saprastu, cik tālu šīs sarunas un ko tad partijas pašas var. Neviens prezidents nekad šajās sarunās nav pateicis, ka es gribu šādu un šādu koalīciju, un, ja tāda nebūs, es premjeru nenominēšu. Zinot iepriekšējo pieredzi, arī šoreiz man nav nekāda pamata domāt, ka viņš pateiks, ka es gribu redzēt šādu koalīciju un ejiet tagad un vienojieties,” pauda Āboltiņa.

Viņa uzsvēra, ka Saeimā ievēlētajiem politiķiem pašiem ir jāvienojas par sadarbību. “Protams, tas ir jauns posms, kad ir sarunas ar prezidentu, bet gaidīt trešdien un ceturtdien kādus krasus pavērsienus.. Prezidents, visdrīzāk, arī neinformēs presi, jo tās ir sarunas, lai saprastu, kurā virzienā iet un kādas varētu būt versijas, un tad pieņemt lēmumu,” skaidroja Āboltiņa.

Saeimas spīkere arī uzsvēra, ka prezidents nenosauks premjeru, kurš nespēj nodrošināt vairākumu parlamentā.

“Prezidentam, protams, ir izšķirošā loma tajā ziņā, ka tā ir viņa ekskluzīvā tiesība nominēt Ministru prezidenta kandidātu, bet prezidents Bērziņš arī šajā īsajā laikā [prezidenta amatā] un arī kā Saeimas deputāts sevi ir parādījis kā pragmātisku un politiski domājošu. Viņš nenominēs premjeru, kas nevar savākt vairākumu. Prezidentam viennozīmīgi ir svarīga ekonomiskā attīstība [..] valdībai ir jābūt stabilai,” klāstīja Āboltiņa.

Pašreizējā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) izredzes saglabāt amatu Āboltiņa vērtēja kā “pietiekami labas”, jo viņam ir gan pieredze, gan autoritāte. Viņa apliecināja, ka “Vienotība” vēlas saglabāt premjera amatu, un, lai varētu vadīt valdību, Ministru prezidenta partijai vajadzīga arī vadība Finanšu ministrijā.

Viņa arī atzina, ka šoreiz ir ļoti grūti izveidot koalīciju un joprojām nav skaidrs, cik partijas veidos jauno valdību. Saeimas spīkere tomēr pauda cerību, ka līdz 17.oktobrim, kad uz pirmo sēdi, visticamāk, sanāks jaunais parlaments, izdosies izveidot jauno valdību.

 

Komentāri (135)

mary75 26.09.2011. 08.14

Kas jums traucē izveidot triju partiju koalīciju un strādāt bez ZZS un SC?
Ja jau pat šoreiz grūti izveidot koalīciju, kad jums būs viegli to izdarīt, kam vēl jābūt?
Ja taisni “šoreiz grūti”, kādi tādi taisni šoreiz iemesli, runājiet atklātu valodu.
Kas jums visiem liek laizīties ap to SC, izsklatās, atkal parādi komandē Lembergs, kurš par to tikai runā. Nesaprotat, ka, ja Lembergs tik ļoti grib to SC, tad tādēļ vien ar to kopā nevar nekādā gadījumā?
Vai arī ar to būs vienkāršāk “delas kruķīt”, viņi taču RD parādīja, ka to gan viņi māk ne sliktāk par citiem?
Atkal sākas viss tas pats vecais – noslēpumainība, aizkulišu apēlītes, neloģiska rīcība?
Jūs tur ko, pārstāvāt tikai paši sevi un savas iegribas, vai vēlētāju?
Tas viss attiecas kā uz V, tā uz ZRP.

+16
-1
Atbildēt

14

    trewe2 > mary75 26.09.2011. 09.25

    Nesaprotat, ka, ja Lembergs tik ļoti grib to SC…
    —————
    Vēl jau ir reversā loģika :) Un vēl ir motivācijas – man labāk netiks, bet viņiem sliktāk gan.

    Jūs tur ko, pārstāvāt tikai paši sevi un savas iegribas, vai vēlētāju?
    —————-
    Kā Jūs izprotat pārstāvniecību? Vai partijām jārīko referendums par katru politisko lēmumu vai manevru? Vai tad ar vēlēšanu aploksnes ieslidināšanu kastes spraugā mēs – vēlētāji jau neesam nodevuši šo pārstāvniecību konkrētam politiskajam spēkam?

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    trewe2 > mary75 26.09.2011. 10.21

    Vēlētāji nodod balsis par kādu konkrētu partiju tās solījumu un programmas dēļ, nevis dodot tai absolūto induļģenci…
    —————–
    Es nezinu, vai – indulgence – ir tas vārds, ar kuru būtu jāapzīmē šo Satversmē noteikto suverēnās varas deleģēšanas rezultātu. Domāju, ka vēlēšanu rezultāts lielā mērā rada situāciju, kad leģitīmā veidā partijas var operēt ar kvantitatīviem rādītājiem kā kvalitatīviem politiskās nostādnes popularitātes pamatojumiem. Satversmē nav nosacīts veids, kā mēs varētu vērsties kā konkrētas partijas vēlētāji pret “savu” partiju un to atsaukt no Saeimas vai mazināt tās deputātu skaitu. Viss, kas tālāk ir vēlētāju ietekme ir socioloģiskās aptaujas un tīri politiskas akcijas (piketi, streiki, demonstrācijas), bet šādas darbības jau ir vērstas pret varu kopumā, nevis atsevišķu partiju!

    Ne ZRP, ne V nedeklarēja, ka galvenais sarunu partneris tiem būs SC…
    ———–
    Neviena no šīm partijām arī nenovilka “sarkano līniju” šādai sadarbībai! Abas partijas runāja par koalīcijas veidošanu, vadoties no vēlēšanu rezultātiem.

    Nav jāapspriež ar vēlētāju sīki taktiski gājieni, bet, sadarbība ar SC būtu stratēģijas maiņa par 180%…
    ——————–
    Es nedomāju, ka tik krasa maiņa, lai gan maiņa noteikti tā ir. Mani interesē arī sīkie taktiskie gājieni, jo tie ļauj izprast lielo stratēģiju virzienus un arī sniedz vienkāršu vērotāja baudījumu līdzīgi kā sporta spēlēs :)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    trewe2 > mary75 26.09.2011. 11.39

    Ķīps, SC pēc savas būtības ir opozīcijas partija. Būšana pozīcijā tai izsistu pamatus zem kājām.
    ————-
    Par ko arī ir stāsts. Un viņu izmisīgā vēlme tikt valdībā ar ieprogrammētu opozicionāru vēlētāju kodolu, visticamāk, paplucinās viņu vēlētāju rindas.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 26.09.2011. 15.22

    Valdis Lācis
    4) Nepārstāv reakcionāri domājošos, bet gan pārstāv etnisko minoritāšu kopu. Nevis politiska, bet etniska pārstāvniecība. +++ gluži otrādi – SC pārstāv reakcionāri domājošu ļaužu kopumu, kuram ar etnisko sastāvu ir tikai pastarpināts sakars. Galvaglī šos staļinistus pārstāv Rubiks, Urbis, Cilevičs, Ušakovs – tātad latvieši, ēbreji, krievi uc. :)
    Arī par pārējo nevaru piekrist, atcerieties 9.maiju un tā saturu, atbalstu krievu iebrukumam Gruzijā, balsojumus pret LV piedalīšanos NATO misijās uc. Viņi ir LR ienaidnieki, tas tā ļoti īsi, bet būs precīzi

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 26.09.2011. 15.42

    Valdis Lācis +++ Bet šī viņu (SC) politika ir vērsta uz Latvijas “izvilkšanu” no rietumu struktūrām un pārcelšana Kremļa ietekmē…++++ es taču saku, ka viņi ir mūsu ienaidnieki :) Kas var būt Latvijai vēl liktenīgāk, kā ” izvilkšana” no rietumu struktūrām ? Tādēļ arī SC nav vietas koalīcijā, sevišķi laikā, kad LR ekonomikai atkal draud briesmas pasaules krīzes kontekstā.

    SC paratizē demokrātiskā valstī, ir viņiem sava vieta LR iekšpolitikā, bet tā ir opozicija, tas ir tik ilgi, kamēr putinisti viņus baros. Pēc tam – tā nav vairs mūsu darīšana.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    trewe2 > mary75 26.09.2011. 13.30

    Nepārspīlēsim SC līdzīgumu ar interfornti. Ir arī daudz atšķirību. Un, kas ir pats galvenais (!), neuzskatiet savu valsti par tik vāju, kuru var sagraut ar kaut kādas puskrievu partijas nākšanu koalīcijā!!!!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    trewe2 > mary75 26.09.2011. 15.33

    riņķī apkārt,
    Uzskaitīju vismaz 3 atšķirības? Jā!
    Par reakcionāriem runājot, tos pārstāv PCTVL – diezgan tiešs interfrontes mantinieks daudzās nozīmēs.

    Arī par pārējo nevaru piekrist, atcerieties 9.maiju, atbalstu krievu iebrukumam Gruzijā, balsojumus pret LV piedalīšanos NATO misijās uc. Viņi ir LR ienaidnieki, tas tā ļoti īsi, bet būs precīzi
    ———————–
    Nekas no šeit uzskaitītā nav pretrunā ar manu atšķirību uzskaitījumu! Savukārt, visi minētie argumenti, manuprāt, ir pārspīlēti, jo ir sajaukts atbalsts ar atbalsta trūkumu. SC nevis bija par iebrukumu Gruzijā, bet visādi pūlējās ieņemt neitrālu poziciju – ne jā, ne nē. Tas pats ar NATO misijām utt. Bet šī viņu politika ir vērsta uz Latvijas “izvilkšanu” no rietumu struktūrām un pārcelšana Kremļa ietekmē. Tikai arī viņi ievēro zināmu loģiku, jo neko vairāk par lielāku Maskavas ietekmi SC arī nevēlas. Viņiem ir ērti EU.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    trewe2 > mary75 26.09.2011. 15.52

    riņķī apkārt, Jebkura krīze stiprina opozīciju. Ja SC ir opozīcijā, tad … Vai no tiesas tas jau nebija pietiekošs signāls par latviešu vēlētāju stulbumu, ka SC tik veiksmīgi nopirka latvietīšu balsis ar savu populismu? Vēl par maz ar šo pieredzi? Vēl jāpagaida, lai ZZS var izveidot ar SC koalīciju un tad viss būs labi, kā to SC solīja pirms gada? Tāda latviešu politika: Sak, kaimiņam jau mežs deg, bet kamēr mans vēl gluži nesvilst, es jau nu neko nedarīšu. Mans tak vēl nedeg.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 26.09.2011. 12.24

    to Ķīps
    Cik noprotu, Zatlera mērķis bija sēdēt Saeimas vadītāja krēslā. Lai notiek, uz neko vairāk viņš nemaz nevar cerēt. Doma par SC ņemšanu valdībā varētu būt saistīta tikai ar apzināta kaitējuma radīšanu valstij un tas jau būtu smags noziegums.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    trewe2 > mary75 26.09.2011. 14.28

    1) Nav deklarētu mērķu par padomju varas saglabāšanu un komunistiskās partijas hegemoniju.
    2) Nav mērķa saglabāt (atgriezt) Latviju Krievijas impērijā. Tikai palielināt Krievijas ietekmi, bet paliekot EU.
    3) Nav militāro struktūru atbalsta.
    4) Nepārstāv reakcionāri domājošos, bet gan pārstāv etnisko minoritāšu kopu. Nevis politiska, bet etniska pārstāvniecība.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > mary75 26.09.2011. 11.13

    Latvijas vēlētājs redz, ka SC nav sociāldemokrātiska, bet etniska partija, kas atbalsta oligarhus. Tāpēc daudzu apziņā (arī manā)tā asociējas ar Interfronti- jeb Latvijas valstiskuma pretiniekiem. ZRP vai V biedrošanās ar SC nozīmētu uzskatu maiņu par 180 grādiem , kā Džeris raksta. Ar sekojošu šķelšanos un atbalsta zaudēšanu. Gan ZRP gan V nav gatava maksāt šādu cenu. Savukārt ZRP biedrojoties ar V zaudēs savu identitāti līdz galam un asimilēsies. Īstenībā tas ir Jaunā laika separātistu scenārijs, kas apmetuši loku atgriezās Vienotībā. AR ZRP būs tieši tas pats. Savukārt Zatlers savas ambīcijas nespēs piepildīt, un pēc kāda laika dosies uz laukiem kopt kāpostus. Jo negribēs būt ierindas deputāts. Tā kā tas ar daudziem skaļiem vārdiem jau ir noticis..

    SC pēc savas būtības ir opozīcijas partija. Būšana pozīcijā tai izsistu pamatus zem kājām. Tāpēc, lai arī vārdos SC apgalvo pretējo, SC ir izdevīgāk palikt opozīcijā. Viss , pie kā viņi strādā, ir vēl viens arguments saviem vēlētājiem – gribējām, neņēma…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 26.09.2011. 13.47

    Valdis Lācis. Nepārspīlēsim SC līdzīgumu ar interfornti. Ir arī daudz atšķirību…+++ daudz nevajag, bet lūdzu – trīs piemērus :)

    Un, kas ir pats galvenais (!), neuzskatiet savu valsti par tik vāju, kuru var sagraut ar kaut kādas puskrievu partijas nākšanu koalīcijā!!!! +++ SC nav ” kaut kāda puskrievu partija”, bet, nedaudz pārspīlējot, putiniskās Krievijas deliģēts politisks spēks LR, kuram tagd gribam nodot daļu varas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 26.09.2011. 12.58

    Valdis Lācis …Interfronte – tā nav pagātne. Interfronte tā ir LR šodiena un izskatās arī, ka nākotnes neatņemama sastāvdaļa. Pie tam tāda sastāvdaļa, kura pamazām sāk pārņemt varu atjaunotajā LR un tas nozīmē mūsu 18. novembra Republikas beigas.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 26.09.2011. 09.55

    Vēlētāji nodod balsis par kādu konkrētu partiju tās solījumu un programmas dēļ, nevis dodot tai absolūto induļģenci jebkurām darbībām, un gaida, ka tā pildīs tos solījumus un programmu, tā ir demokrātijas būtība.
    Ne ZRP, ne V nedeklarēja, ka galvenais sarunu partneris tiem būs SC, ja tās būtu tā teikušas, tās nedabūtu ne pusi no savām balsīm.
    Nav jāapspriež ar vēlētāju sīki taktiski gājieni, bet, sadarbība ar SC būtu stratēģijas maiņa par 180%, un elementāra sava vēlētāja “uzmešana”, nekas vairāk.
    Un Lemberga pieminēšanai nav nekāda sakara ar reverso loģiku, acīmredzot,, jūs neesat lietas kursā, ka SC visu iepr. Saeimu strādāja Lemberga labā.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Edzs 26.09.2011. 11.59

viena no vakardienas analitiskajiem raidijumiem, “Neka Personiga”, vai “De Facto” uzstajas 90-to gadu viena no Tautas Frontes liderem Triszvaigzhnju ordenja kavaliere Velta Chebotarenoka. vinja isa uzruna lika padomat mums cik nopietni kopsh 90-tiem gadiem morala degheneracija tautas apzinju ir gravusi ja tagad dazhi no mums ir gatavi aicinat valdiba Interfronti. SC ir pec visam pazimem ta pati Interfronte, tas pats ienaidnieks kas neatzist musu valsts pamatus un ienist latvieshus ka pamattautu. 90-tajos pat teoretiski tada iespeja biedroties ar ienaidnieku butu noraidita ka absurda.
veletos velreiz noklausities vinjas uzrunu interneta, bet nepiefikseju kura tieshi no raidijumiem vinja uzstajas.
varbut te kads var man to pateikt?

+5
-1
Atbildēt

3

    trewe2 > Edzs 26.09.2011. 12.21

    Tante Sidra, Galīgi iestigt pagātnē nebūtu īsti saprātīgi. Tad jau arī iesaistīties Latvijai kaut kādās attiecībās ar Vāciju ir nepieļaujami, jo tie “700 verdzības gadi”. Latviešu komunistus, kuri nosliecās neatkarības pusē nenoraidīja LTF. Tādi komunisti balsoja – par – gan 04/05/1990 gan 21/08/1991. Uz situāciju jāraugās elastīgāk, bet, kas tiesa, strikti pieturoties pie saviem mērķiem un vērtībām.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > Edzs 26.09.2011. 15.13

    Velta Čebotarenoka,
    AP deputate:
    „Man šodienas situacija atgadina laiku pirms 20 gadiem, kad darbojas Latvijas Tautas fronte un Interfronte, un toreiz nebija tada doma, ka varetu ar viņiem sadarboties. Vai SC deputati iet pie Mates Latvijas un noliek ziedus, nē, neesmu tur nevienu redzejusi, bet 9. maija pie Uzvaras pieminekļa, tur viņi iet.”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Edzs 26.09.2011. 12.46

    De Facto 25.09.2011
    http://ltvzinas.lv/?n=zinas&id=3824
    Vilis Vitols 6.20 – 7.40
    Velta Chebotarenoka 9.20 – 10.20

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Edzs 26.09.2011. 12.41

Valdis Lācis _..pieturoties pie saviem mērķiem un vērtībām._
~~~~~~~~~~~
jaa, ta ir pareizi. neaizmirstot tos un neatkapjoties no tiem.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu