Sākas laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 3" • IR.lv

Sākas laikmetīgās mākslas festivāls “Survival Kit 3”

18

Laikmetīgās mākslas festivālā “Survival Kit 3” līdzās mākslas izstādēm būs arī diskusijas un lekcijas 

Šogad festivālā piedalīsies 50 mākslinieki, pārstāvot 15 valstis, kurus, kā raksta aģentūra LETA, festivāla rīkotāji aicinājuši ielūkoties nākotnē. 

Par festivāla mājvietu izraudzīta ēka Ģertrūdes ielā 32, kas vēl nesen bija Rīgas Raiņa 8.vakara vidusskola, bet pirms diviem gadiem māja tika nodota privātpersonām. Ēka atrodas pagalmā, un tās visos stāvos festivāla laikā tiks izvietotas dažādu mākslinieku veidotas izstādes, aicinot skatītājus desmit dienu garumā apmeklēt vērienīgu izstādi, diskusiju vakarus, mākslinieku prezentācijas, video seansus, meistarklases un citas radošas aktivitātes. 

Ar saviem darbiem festivālā piedalīsies mākslinieki un mākslas organizācijas, tostarp tādi ievērojami vārdi kā Hito Steierle no Vācijas, Adams Līčs, kurš pārstāv ASV un Beļģiju, Melānija Giligena, kura pārstāv Kanādu un Lielbritāniju, Dans Peržovskis no Rumānijas, Haralds Hunds un Pauls Horns no Austrijas, kā arī vairāk nekā 25 Latvijas mākslinieki, kuru vidū ir Aigars Bikše, Izolde Cēsiniece, Katrīna Neiburga, Miķelis Fišers, Ivars Drulle, Krists Pudzens, Kristīne Alksne, Anna Heinrihsone, Leonards Laganovskis, Aija Bley un citi. 

Katru dienu festivāla ēkā darbosies Maiņas punkts, kur varēs mainīties gan dažādām lietām, gan arī padomiem, savukārt šodien, 8.septembrī no plkst.18 sāksies mini-konference par post-industriālā laikmeta kritiku un alternatīvām. Šajā lekcijā ar sevi un saviem darbiem iepazīstinās franču mākslinieks Jūens Šardonē, ar postindustriālās industrializācijas sociālekonomiskām sekām iepazīstinās Kārena van der Mūlena no Nīderlandes, kā arī piedalīsies vēl citi ārvalstu un pašmāju mākslinieki.

 Ģertrūdes ielā 32 būs skatāma Latvijas un Vācijas mākslinieču veidota performance Rix Vexation: Histērija kā sākumpunkts.  Tāpat būs skatāma britu mākslinieka Abu Hamdana performance Dzirdes līgums: Latvijas sinhronās tulkošanas sistēmas, kas balstās mākslinieka interesē par klausīšanās politiku, balss lomu jurisdikcijā un tiesu tulkošanu Latvijā. 

Latvietis Aigars Bikše sadarbībā ar Māri Bērziņu un Lieni Mackus piedāvās projektu Pamatelements – mākslinieki radījuši tēlu Annu Miķeli, kurai Jēkaba laukumā uzstādīts piemineklis, kas tiks papildināts ar animāciju ciklu, lai cilvēki saprastu, kādēļ šis tēls ir tik īpašs. Ar šo projektu mākslinieki vēlas aicināt domāt par saprātīgo cilvēku – cilvēku, kurš iesaistās sabiedrības procesu analizēšanā un veidošanā, tādēļ festivāla laikā tiks rīkota arī diskusija. 

Kinorežisore un fotogrāfe Aija Bley savu izstādi veidojusi kā mācību stundu, kas veltīta komunismu teorijai. Viņa savā izstāžu zālē piedāvās gan arhīva videomateriālus, gan arī jaunus dokumentālus video, kuros iemūžināti tie iedzīvotāji, kuri joprojām atbalsta komunisma teoriju, taču atzīst, ka tagadējos apstākļos tā nevar eksistēt. 

Ievērojot to, ka festivāls Survival Kit 3 notiks vienlaicīgi arī ar mūsdienu kultūras forumu Baltā nakts 2011, tad būs dažādi pasākumi arī šā foruma laikā, piemēram, franču mākslinieks Leo Kvivro Baltās nakts laikā festivāla ēkā veidos sienas gleznojumu, atainojot savu vīziju par Rīgas pārmaiņām tālākā nākotnē. Tāpat tiks rīkota diskusija Runājošie portreti – būs aplūkojami vairāku sabiedrībā zināmu personu portreti, bet televizoros apmeklētājs varēs noklausītos šo cilvēku domas un pārdomas par nākotni. Baltās nakts laikā klātienē būs iespēja tikties ar  zinātnieku Mārci Auziņu, psihoterapeitu Viesturu Rudzīti, sociālantropologu Robertu Ķīlii, astrologu Ivo Puriņu, mācītāju Juri Cālīti, režisori Māru Ķimele un rakstnieci Gundegu Repši. 

Survival Kit 3 būs skatāma arī īsfilmu programma Apsēstība šodien – realitāte rīt?, tiks rīkots sarunu vakars Karš un miers. Vakars pie patvāra, kur notiks gan filmas Mūsu kļūst vairāk seanss, gan arī būs klausāmi vairāku migrantu stāsti, kā arī notiks akcija Apēst nākotni, norīt krupi, kuras laikā varēs noklausīties ekspertu lekcijas par Latvijas mežiem, bet noslēgumā tiks ēsta kūka, kas būs simboliska mežu iznīcināšana. 

Laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit 3 savus pasākums piedāvās katru vakaru no plkst.18.

Festivāls  noslēgsies 18.septembrī ar amerikāņu eksperimentālās folkmūzikas barda Džeisona Vīblija koncertu. 

Survival Kit radās 2009.gadā kā Laikmetīgās mākslas centra reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā. 2009.gadā mākslinieki tika aicināti piedāvāt izdzīvošanas stratēģijas, apdzīvojot daudzos tukšos veikalu skatlogus pilsētas centrā. Pagājušajā gadā sadarbība tika veidota ar radošajām iniciatīvas grupām, savukārt šogad festivāla rīkotāji aicinājuši māksliniekus domāt par nākotni, raksta aģentūra LETA. Survival Kit 3 programmu un pasākumu norises laikiem var iepazīties internetā www.survivalkit.lv.

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu