ASV diplomāts: Latvija ir daudz sasniegusi demokrātijā • IR.lv

ASV diplomāts: Latvija ir daudz sasniegusi demokrātijā

32
Jaunā ASV vēstniecības Latvijā ēka. Foto: Jānis Saliņš, F64

ASV un Latvijas diplomāti jaunajā ASV vēstniecībā atzīmē abu valstu attiecību atjaunošanas 20.gadadienu

Latvija ir daudz sasniegusi kā demokrātiska valsts un, kaut arī ekonomiskās problēmas ir skārušas valsti, ir acīm redzams progress, otrdien preses konferencē ASV vēstniecībā sacīja bijušais ASV valsts sekretāra vietnieks Kērtiss Kemons, kurš 1991.gadā parakstīja saprašanās memorandu, kas faktiski atjaunoja diplomātiskās attiecības starp abām valstīm.

Atceroties pirmo Latvijas apmeklējumu, Kemons norādīja, ka ir vērojams ļoti liels progress valsts attīstībā. Savukārt bijušais ASV vēstnieks Latvijā Ints Siliņš sacīja, ka valsts, kas pārvarēja tik smagu ekonomikas sabrukumu kā deviņdesmitajos gados, spēs pārvarēt visu, ziņo LETA.

Bijušie ASV un Latvijas vēstnieki arī stāstīja par spilgtākajiem notikumiem laikā, kad viņi ieņēma vēstnieka amatu. Piemēram, bijušais Latvijas vēstnieks ASV Māris Riekstiņš norādīja uz ļoti aktīvu abu valstu politisko dialogu, kamēr viņš bijis šajā amatā, un notikušajām abu valstu prezidentu vizītēm.

Diplomāti savās runās uzsvēra labu ASV un Latvijas sadarbību. Arī ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere, taujāta par 11.Saeimas vēlēšanu iespējamo ietekmi uz abu valstu attiecībām, norādīja vien, ka šodienas pasākums jau ir pierādījums ļoti ciešai abu valstu sadarbībai un labām attiecībām.

Svinīgajā pieņemšanā notika arī jaunās vēstniecības ēkas atvēršanas ceremonija, un Gārbere sacīja, ka jaunā ēka simbolizē ASV un Latvijas stiprās attiecības un vērtības, kas vieno abas valstis.

Jaunā vēstniecības ēka ir mūsdienīga 115 miljonus dolāru (56 miljonus latu) vērta celtne, kuras dizainā ir iekļauti vairāki vides saglabāšanas elementi, piemēram, moderns, enerģiju taupošs tehniskais aprīkojums un progresīva ūdens saglabāšanas sistēma. Ēka ir reģistrēta ASV Ekoloģiskās būvniecības padomē un tiks nominēta ASV zaļās sertificēšanai sistēmai LEED. Vēstniecības ēkā pastāvīgi atrodas plaša mākslas kolekcija, kurā iekļauti 45 amerikāņu un latviešu mākslinieku darbi.

 

Komentāri (32)

Janka, Janic 07.09.2011. 07.33

… Pareizi , atlicis veel mazumiņš , atgriezt valstii tiesiskumu un taas nozadzeejus samest aiz resteem

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 06.09.2011. 21.13

jaa loti skaisti un demokratiski un demokratijas piesegaa valsts vienkarsi ir nozagta.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu