„Wikileaks” atklāj Maizīša bažas par oligarhu ietekmi • IR.lv

„Wikileaks” atklāj Maizīša bažas par oligarhu ietekmi

35
Bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis (no kreisās) un AT priekšsēdis Ivars Bičkovičs ģenerālprokurora pārvēlēšanas laikā. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Maizītis ar ASV vēstnieci apspriedis arī aizdomīgu nāves gadījumu saistībā ar Lemberga tiesvedību

Bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis 2009.gada nogalē ASV vēstniecībai paudis bažas par oligarhu ietekmi Latvijā, kas slepeni vēloties graut tiesiskumu. Tāpat viņš norādījis, ka netic savai pārvēlēšanai ģenerālprokurora amatā un neuzticoties Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam, liecina “Wikileaks” publiskotais ASV vēstniecības Latvijā ziņojums Valsts departamentam.

2009.gada 25.oktobrī, tiekoties ar ASV vēstnieci Džūditu Gārberi, Maizītis vaļsirdīgi apspriedis savas bailes, ka trīs Latvijas oligarhi – Aivars Lembergs, Andris Šķēle un Ainārs Šlesers grauj valsts demokrātiju, raksta LETA. Tāpat apspriests pirms dažām dienām notikušais atgadījums – tiesneša Māra Vīganta neievēlēšana par Augstākās tiesas tiesnesi, ziņo vēstniecība.

Maizītis esot paudis uzskatu, ka Vīganta neievēlēšanā vainojama oligarhu ietekme Latvijas parlamentā, jo Vīgants 2007.gadā akceptējis oligarha Lemberga aizturēšanu saistībā ar apsūdzībām kukuļošanā un naudas atmazgāšanā. Maizītis arī paudis bažas, ka oligarhi var izmantot savu ietekmi, lai virzītu apstiprināšanai vāju ģenerālprokuroru, kad maijā beigsies viņa darbības termiņš. Ja viņa bailes apstiprināšoties, tas būšot nopietns izaicinājums tiesiskumam Latvijā.

Ģenerālprokurors ticot, ka trīs Latvijas oligarhi slepeni vienojušies pierunāt pietiekami daudz politiķu bloķēt Vīganta ievēlēšanu. Citas Latvijas amatpersonas, tostarp ievērojami parlamenta un tiesnešu asociācijas pārstāvji, izteikuši līdzīgas bažas.

Maizītis teicis, ka viņa padotie vēlējušies publiski nosodīt parlamenta balsojumu, bet ģenerālprokurors viņus pārliecinājis to privāti paust toreizējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram. Maizītis bažījies, ka publiska izteikšanās varētu novest pie prokuroru atstādināšanas no Lemberga lietas, kas balstītos uz šķietamiem interešu konfliktiem.

Balsojumu par Vīgantu Maizītis raksturojis kā viņa prokuroru morāli pazeminošu. Spēcīgas biznesa intereses, jo īpaši oligarhu, bieži radot spiedienu uz prokuroriem. Kā piemēru ģenerālprokurors minējis viena Lemberga partnera pausto – ja viņš šķērsos ceļu Lembergam, viņi organizēs presi, lai padarītu Maizīša dzīvi nožēlojamu. Maizītis arī uzskata, ka vismaz viena no viņa pagātnes sarunām var būt ierakstīta.

Ziņojumā rakstīts, ka Maizītis sarunā ar Gārberi arī apspriedis aizdomīgu nāves gadījumu saistībā ar Lemberga tiesvedību. Pēc Lemberga apcietināšanas daudzi potenciālie liecinieki aizbēguši no Latvijas, lai izvairītos no liecības. Viens šāds liecinieks bija grāmatvedis, kas, iespējams, bijis starpnieks politiķu kukuļošanā. Šis grāmatvedis piedāvājis atgriezties un liecināt pret Lembergu, ja Maizītis atcels pret viņu izvirzītās apsūdzības. Maizītis tam piekritis. Bet, pirms grāmatvedis varējis liecināt, viņš nomiris un Latvijā nonākuši tikai viņa pelni. Ģenerālprokurors esot dzirdējis baumas, ka šis grāmatvedis zvanījis savai pirmajai sievai no Londonas un Paragvajas pēc viņa iespējamās nāves. Maizītis arī teicis, ka šis ir trešais dīvainais nāves gadījums starp cilvēkiem, kas varētu liecināt pret Lembergu. Viņam neesot pārliecinošu faktu, bet tas viss esot aizdomīgi.

Ziņojumā arī minēts, ka Maizītis necerot uz atkārtotu ievēlēšanu amatā. Kandidātu ģenerālprokurora amatam ieteiks Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, kuram ģenerālprokurors neuzticoties. Tāpēc Maizītis baidoties, ka Bičkovičs izvēlēsies kādu ģenerālprokurora amata kandidātu, kas būtu akceptējams oligarhiem.

Gārbere vēstulē norāda, ka tikšanās ar Maizīti liecinājusi par satraucošām tendencēm valstī. Oligarhi bieži parādot savus muskuļus, lai grautu tiesiskumu un radītu labvēlīgu klimatu savām biznesa interesēm.

Kā ziņots, pērn Bičkovičs gan izvirzīja Maizīti atkārtotam termiņam ģenerālprokurora amatā, tomēr parlaments viņu uz trešo termiņu nepārvēlēja šajā amatā. Vēlāk Saeima ģenerālprokurora amatā apstiprināja prokuroru Ēriku Kalnmeieru.

 

Komentāri (35)

buchamona 05.09.2011. 08.52

Pēc visa šitā iznāk, ka Bičkovičs ir kārtīgs cilvēks, jo tomēr izvirzīja Maizīti pilnvaru pagarināšanai, bet pēc tam, kad viņu neapstirināja, pēc Maizīša ieteikuma Saeimai lika priekšā Kalnmeieru.

Bet par tādu LV raksturīgu bildi, kurā LR ģenerālprokurors atklāti par situāciju valstī var runāt gandrīz tikai ASV vēstniecībā un par līdzīgiem gadījumiem – kāpēc mums ir jāuzzin tas viss no „Wikileaks” , kāpēc šādus faktus mēs pirmsvēlēšanu laikā neuzzinām no pašiem politiķiem? Labi, tur VL vēl ” zaļie” deputāti un ZRP ” svaigās asinis” var daudz ko nezināt, bet pats Zatlers, Vienotības ” profesionālie” politiķi – kādēļ viņi klusē? Neviena konkrēta fakta, tikai vispārīgas frāzes un ” melnais PR” vienam par otru, un vēl frāze, ka ” visu izlems vēlētājs” :)
Tajā pašā laikā ZZS un SC strādā ar vēlētāju – sola pensijas uc labumus. Izskatās, ka ” gaišie spēki” ir nolēmuši vēlēšanās zaudēt un atkal – uzvarētā situācijā :)

+8
-1
Atbildēt

0

FaLcoN 05.09.2011. 12.28

Vai tas itkā apbērētais liecinieks būtu Laimonis Junkers ? Žurnālisti, lūdzu sameklējiet viņu ! ideāli, ja izdotos pirms vēlēšanām, jo tad hūtīgā Aivariņa un šļupstošā Saldus sekretāra plāni noturēties pie varas par katru cenu strauji sabruktu.

+7
0
Atbildēt

0

putekliic 05.09.2011. 09.59

Attiecībā pret Lembergu šeit situācija tomēr draud ieiet kvalitatīvi jaunā stadijā – ar iespējamām slepkavībām viņa vārdu publiski tomēr vēl nesaistīja. Tai pat laikā ir it kā neatbildēts vienkārši atbildams jautājums – tas grāmatvedis mira dabīgā navē vai arī viņam kāds to palīdzēja izdarīt? Pēc Maizīša sanāk, ka drīzāk “palīdzēja”. Manuprāt medicīna mūsdienās jau ir tādā līmenī, kad var ar 99% garantiju pateikt nāves iemeslus. Kā tad tur bija?

+6
0
Atbildēt

3

    putekliic > putekliic 05.09.2011. 11.51

    Nē, nu, ok! Bet kāpēc tad šo ne-mirušo cilvēku neviens nemeklē? Neticu, ka viņu nevar atrast.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lidija_stripkane > putekliic 05.09.2011. 10.13

    Vai vispār rakstu lasīji? Maizītis domā, ka patiesībā liecinieks dzīvs, bet atsūtīti ķengura pelni. Jo tikai ne-miris cilvēks var zvanīt kurai tur sievai pēc savas “nāves”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 05.09.2011. 10.07

    A bija, iepējams tā, ka kam vajadzēja, tiem samaksāja un nāves iemeslu konstatēja tādu kādu nepieciešams. Un viss noklusa.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu