Levitu plānots atkārtoti apstiprināt ES tiesneša amatam • IR.lv

Levitu plānots atkārtoti apstiprināt ES tiesneša amatam

16
Egils Levits (centrā) kopā ar Konstitucionālo tiesību komisijas locekļiem tiekas ar Valsts prezidentu. Foto: Lauris Vīksne, F64

ES Tiesas priekšsēdētājs laikus grib nodrošināties ar kandidātiem

Valdība otrdien plānojusi atkārtoti apstiprināt Egilu Levitu par Latvijas kandidātu Eiropas Savienības Tiesas (EST) tiesneša amatam, raksta BNS.

Plānots, ka Tieslietu ministrija (TM) līdz 1.oktobrim paziņos Eiropas Savienības Padomes ģenerālsekretariātam par Latvijas izvirzīto kandidatūru tiesneša amatam.

Levita pilnvaru termiņš tiesneša amatā beidzas 2012.gada 6.oktobrī, taču EST priekšsēdētājs jūlijā aicinājis dalībvalstu valdības pēc iespējas ātrāk iesniegt savus kandidātus uz EST tiesnešu amatiem, kuru pilnvaru termiņš beigsies nākamgad. Tieslietu ministrija uzskata, ka lēmums ir jāpieņem nekavējoties.

Ņemot vērā Levita 29.augusta vēstuli tieslietu ministram, kurā viņš piekrīt turpināt pildīt EST tiesneša pienākumus arī nākamajā periodā, TM virza Egilu Levitu atkārtotai apstiprināšanai EST tiesneša amatam.

Egils Levits beidzis Hamburgas universitātes Juridisko fakultāti (1982), pēc tam tās pašas universitātes Filozofijas un sabiedrisko zinātņu fakultātes Politisko zinātņu nodaļu (1986). Viņš bijis zinātniskais referents Ķīles universitātes Juridiskajā fakultātē (1984-1986), juridiskais referents Šlēsvigas-Holšteinas apgabaltiesas dienestā, zinātniskais referents Vācijas un Austrumeiropas pētniecības institūtā Getingenē (1989-1991).

Levits bijis arī Augstākās padomes padomnieks, Latvijas vēstnieks Vācijā, Šveicē, Austrijā un Ungārijā, premjera biedrs, tieslietu ministrs un Saeimas deputāts.

Viņš pildījis tiesneša pienākumus Eiropas Cilvēktiesību tiesā (1995-2004), bet kopš 2004.gada Levits ir EST tiesnesis, no 1997.gada – samierinātājs EDSO Samierināšanas un arbitrāžas tiesā (Ženēva), kopš 2001.gada – Starptautiskās Arbitrāžas tiesas tiesnesis (Hāga).

Levits vadījis arī Valsts prezidenta Valda Zatlera Konstitucionālo tiesību komisiju. Viņš ir vairāk nekā 130 zinātnisku publikāciju autors, it īpaši par Latvijas valststiesību, administratīvo tiesību, cilvēktiesību, tiesību reformas un Eiropas tiesību jautājumiem.

 

Komentāri (16)

Edmunds Dukulis 05.09.2011. 01.17

Levits noteikti ir viens no Latvijas gaišākajiem prātiem un labi pilda savus pienākumus ES. Nav iemeslis viņu neapstiprināt amatam.

BET. Tieši tas – ka mūsu politelitei nav iemeslis viņu neapstiprināt, tieši tas ir Levita lielākais mīnuss. Viņš nekur nekad nav publiski izteicies kritiskā (un analizējošā) veidā par to kas šeit Latvijā ir noticies pēdejos 20 gados. Par to sistēmu ko “Latvijas Ceļš” izveidoja (Levits bija viens no LC dibinātājiem). Gribētu ticēt, ka tās ir tikai aizdomas, bet vai Levita “diplomātiskā” klusēšana nav dalēji tādēļ, ka viņam joprojām vajag mūsu politelites atbalstu augstajiem amatiem?

+2
-1
Atbildēt

1

    Rinalds Āriņš > Edmunds Dukulis 06.09.2011. 01.52

    atbildes 1.daļa:

    Esmu arī stipri izbrīnīts par Jūsu tēzi, ka Levits 20 gadus ir klusējis un nav izteicies par to, kas notiek Latvijā. Kā diplomāts un vēstnieks viņš ir paudis LR nostāju daudzās galvaspilsētās un starptautiskās konferencēs, kur aizstāvējis Latviju pret uzbrukumiem no daždažādām pusēm. Kā augstākā ranga tiesnesis, kuram pēc būtības jābūt neitrālam, viņš protams nevar izteikties par visiem ikdienas politiskiem jautājumiem, bet viņa nostāja arī kutelīgos jautājumos bijusi pietiekami nepārprotami un skaidra.

    0
    0
    Atbildēt

    0

juhans 05.09.2011. 09.52

80. gadu beigās toreizējā Latvijas presē publicētie Levita raksti bija svaiga vēja pūsma, kas pamatoja neatkarīgās Latvijas valstiskuma atjaunošanas likumību ne vairs no pusgadsimta senas pagātnes, bet no mūsdienīga skata punkta un ne no grūstošās impērijas drupām, bet no tās pasaules, kurā mēs vēlējāmies atgriezties. Bet tad, kad pēc neatkarības atgūšanas jaunajā valstī izvirzījās jaunas problēmas, Levits pieklusa. Varbūt tāpēc, ka šīs jaunās problēmas nebija tik fundamentālas. Varbūt tās neattiecās uz Levita profesionālo sfēru. Tomēr šī klusēšana savā ziņā noldeldēja Levita agrāko ieguldījumu un, spriežot pēc komentāriem, daudzi par to pat nav dzirdējuši.

0
0
Atbildēt

1

    Rinalds Āriņš > juhans 06.09.2011. 01.53

    atbildes 2.daļa:

    Šodien ir pavisam vienkārši pārbaudīt un sameklēt attiecīgu informāciju internetā. Tur atradīsiet desmitiem linku uz viņa runām, zinātniskiem rakstiem un publikācijām. Levits par būtiskiem valstiskiem jautājumiem, it īpaši kas skar valstsnāciskus, pilsonības un konkrētus politiskus jautājumus, ir izteicies daudzas reizes “Panorāmā”, piedalījies “Dienas” viesistabas diskusijās (par KNAB), viņam ir zinātniski raksti “Latvijas Juristā” & “Latvijas Vēstnesī”, viņš gandrīz katru gadu piedalās Konstitucionālās politikas semināros Bīriņu pilī, Augstākā un Satversmes Tiesas viņu konsultē gandrīz katrā svarīgā lēmumā utt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 04.09.2011. 17.35

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu