Fredēns: Latvijai ir tiesības prasīt kompensāciju no Krievijas • IR.lv

Fredēns: Latvijai ir tiesības prasīt kompensāciju no Krievijas

25
Larss Pēters Fredēns. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Dzīves standarti Baltijas valstīs augtu bez okupācijas

Latvijai ir tiesības no mūsdienu Krievijas prasīt kompensāciju par okupācijas gados nodarītajiem zaudējumiem, taču diezin vai politiķi to darīs, saka pirmais Zviedrijas konsuls Latvijā pēc neatkarības atgūšanas Larss Pēters Fredēns.

Intervijā krievu valodā iznākošajai avīzei “Telegraf” viņš otrdien teic, ka “Latvijai uz to ir tiesības”. Tomēr diplomāts nedomā, ka Latvijas politiķi spers šādu soli.

Vaicāts, vai tādā gadījumā Krievija nevarētu atprasīt savas investīcijas Baltijas valstīs, Fredēns izsaka savu personisko viedokli un teic, ka šāda pieeja jautājumam ir nepareiza. “Nav šaubu, ka PSRS Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomikās ieguldījusi lielas investīcijas. Audzis arī Baltijas valstu labklājības līmenis. Taču dzīves standarti uzlabotos arī bez okupācijas: šajā laikā tā notika visās pasaules valstīs. Un es domāju, ka Baltijas valstis spētu ieguldīt arī savas investīcijas tautsaimniecībā,” saka Fredēns.

Tincināts par taisnīgu attieksmi pret krievvalodīgajiem Latvijā, Fredēns teic, ka Latvijas krievvalodīgajiem bija iespējas saņemt Latvijas Republikas pilsonību, “ja viņiem bija vēlēšanās un gatavība [izturēt naturalizācijas pārbaudījumus]”. Viņš ir pārliecināts, ka šāds valsts lēmums atbilst starptautiskajām normām.

Fredēns ir Zviedrijas diplomāts, pašlaik Zviedrijas vēstnieks Ķīnā. No 1989. līdz 1991.gadam viņš bija Zviedrijas konsuls Rīgā. No 1992. līdz 1994.gadam viņš bija toreizējā Zviedrijas premjerministra Karla Bilta padomnieks drošības politikas jautājumos.

Šoruden apgādā „Atēna” klajā laista Larsa Pētera Fredēna grāmata “Atgriešanās. Zviedrijas drošības politika un Baltijas valstu atgūtās neatkarības pirmie gadi 1991-1994″, kurā diplomāts stāsta par Baltijas valstu starpvalstu sarunām ar Krieviju par padomju karaspēka izvešanu un to, kā Zviedrija klusi darbojās aizkulisēs – ciešā sadarbībā ar Balto namu -, lai veicinātu šīs problēmas veiksmīgu atrisinājumu .

 

Komentāri (25)

Ligiña Doniña 30.08.2011. 11.35

Pašreizējā momentā, Putins, kam ir čekas skola, drīzāk nogriezīs sev ausi, nekā atzīs Baltijas okupāciju. Gan ideoloģisku, gan materiālu apsvērumu dēļ. Bet par to runāt un katru brīdi Krievijai atgādināt, ka ir parādniece būtu vērts, visām Baltijas valstīm kopā.

+14
0
Atbildēt

1

    Normunds > Ligiña Doniña 30.08.2011. 22.42

    Ne tikai vērts. Tas ir jādara nepārtraukti, skaļi un uzstājīgi. Tāpat kā ūdens pilieni izdobj akmeni, tā ar laiku Krievija būtu spiesta atzīt Baltijas valstu okupāciju. Zatlers būtu rīkojies kā vīrs, ja nedibinātu šaubīgu partiju, bet pieķēdējies pie kremļa vārtiem, prasot okupācijas atzīšanu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

AUTOEXEC.BAT 30.08.2011. 11.57

… vai tādā gadījumā Krievija nevarētu atprasīt savas investīcijas Baltijas valstīs
—————————————————————-

Tas būtu IDEĀLI, ja Krievija atprasītu savas “investīcijas” ! Un PIRMKĀRT – “darbaspēka” investīcijas ! To jau nu mums ir bijis kā jūras mēslu … LŪDZU, LŪDZU savāciet tās atpakaļ – jo atrāk, jo labāk …

… lai gan mēle negriežas lielāko daļu no tām asociēt ar jēdzienu “darba-” …

+12
0
Atbildēt

0

oktaavs 30.08.2011. 12.00

Pieņemsim, ka kungs ir sakarīgs. Tomēr: “Nav šaubu, ka PSRS Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomikās ieguldījusi lielas investīcijas.”
Ne jau šo valstu (okupēto) ekonomikās PSRS ieguldīja savus līdzekļus, bet savā. Tāpat arī mikrorajonus Rīgā būvēja ne jau vietējiem iedzīvotājiem, bet iebraukušajam darbaspēkam.
Baltijas valstis neprasīja palīdzību no PSRS, jo nemaz nebija tādas iespējas un vajadzības.

+13
-1
Atbildēt

1

    astra_ozo > oktaavs 30.08.2011. 13.13

    Tieši tā – krievu okupanti taču uzskatīja, ka viņi TE ir uz palikšanu. Tāpēc runāt par kkādām investīcijām ir vienkārši muļķīgi. Ja friči kara laikā kaut kur Krievijā salaboja sagrautu tiltu, lai pār to varētu braukt tanki, – vai tās arī būtu investīcijas? :)

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu