Sarkozī un Merkele rosina veidot eirozonas valdību • IR.lv

Sarkozī un Merkele rosina veidot eirozonas valdību

33
Francijas akciju tirgus otrdien gaidīja Vācijas kancleres un Francijas prezidenta sarunu rezultātu. Birža Foto: AFP/LETA

Abi valstu līderi grib eirozonā ietilpstošo valstu konstitūcijās noteikt pienākumu nodrošināt sabalansētu budžetu

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien rosināja izveidot eirozonas ekonomisko valdību un šīs institūcijas vadību uzticēt Eiropas Savienības (ES) prezidentam Hermanam van Rompejam, ziņo LETA.

Abi līderi uzskata, ka būtu nepieciešama “patiesa Eiropas ekonomiskā valdība”, kurā ietilptu eirozonas valstu un to valdību vadītāji. Šāda institūcija tiktos divas reizes gadā. “Mēs vēlamies izteikt mūsu absolūtu vēlmi aizsargāt eiro un uzņemties Vācijas un Francijas īpašos pienākumus Eiropā,” uzsvēra Francijas prezidents.

Abi līderi arī pauda apņemšanos nākamajā mēnesī mudināt citu bloka dalībvalstu līderus vienoties par finanšu transakciju aplikšanu ar nodokli visas ES mērogā. “Vācijas un Francijas finanšu ministri izveidos kopīgu priekšlikumu par finanšu transakciju nodokli, kas septembrī tiks iesniegts Eiropas institūcijām,” teica Sarkozī.

Turklāt Sarkozī un Merkele rosina līdz 2012.gada vasarai visu eirozonā ietilpstošo valstu konstitūcijās noteikt pienākumu nodrošināt sabalansētu budžetu.

Sarkozī un Merkeles sarunu iznākumu nepacietīgi gaidīja investori Eiropas fondu tirgū, kur ziņas par to, ka Vācijas ekonomiskā izaugsme otrajā ceturksnī bija mazāka par iepriekš prognozēto, izraisīja kritumu Londonas, Parīzes, Frankfurtes, Madrides un Milānas biržās.

Daudzi novērotāji pēc abu līderu tikšanās jau pauduši neapmierinātību, ka nav atbalstīta eirozonas obligāciju ideja un nav izskanējis aicinājums palielināt stabilitātes fonda apmēru. “Francijas un Vācijas sanāksme nav nesusi neko jaunu vai noderīgu,” spriež starptautiskā ekonomisko pētījumu institūta “Re-Define” eksperts Sonijs Kapūrs. “Ja tas bija viss, kas viņiem sakāms, tad kāda jēga no šīs tikšanās? Es neredzu, kā rosinājums iestrādāt likumos pienākumu nodrošināt sabalansētu budžetu vai noteikt nodokli finanšu transakcijām spēs atrisināt eiro krīzi, stimulēt izaugsmi vai pat stiprināt vājo ES banku sistēmu.”

Komentāri (33)

mary75 17.08.2011. 07.58

Diezgan jancīgi jau izskatās, kad ir vienota valūta, bet, sava finanšu politika katrai valstij.
Un tad vēl vairākums valstu vispār šo finanšu politiku neievēro, dzīvo pāri līdzekļiem, katrā saradies milzīgi daudz pabalstu saņēmēju un “haļavščiku”, kaas uzskata, ka var nestrādāt, bet, valstij tie jāuztur, pārsniedz noteiktos budžeta deficīta rādītājus, viena – otra vispār nekaunīgi krāpjas, un arī tagad turpina krāpties – naudu ņem, bet, solītos pasākumus budžeta konsolidācijai neveic, un grib izbraukt uz Vācijas un Francijas rēķina, šantažējot ar to, ka ja tām naudu nedos, bankrotēs Francijas un Vācijas bankas, kas ir lielākie Grieķijas kreditori.
Ar tādu politiku tā ES drīz vien aizies pa burbuli, ja nenoliks tos grieķus un līdzīgos pie vietas.

+3
0
Atbildēt

0

reksa 17.08.2011. 07.08

Un ko Vācija darīs, kad Francija ies par Grieķijas un Portugales skuju taku?..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu