Ansips: Uzbrucējs varēja iedvesmoties no Norvēģijas terorista • IR.lv

Ansips: Uzbrucējs varēja iedvesmoties no Norvēģijas terorista

40
Igauņu policija. Foto: AFP/LETA

Nogalinātā Igaunijas Aizsardzības ministrijas iebrucēja motīvi neskaidri

Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips un aizsardzības ministrs Marts Lārs paziņojuši, ka ceturtdien Igaunijas Aizsardzības ministrijā iebrukušais vīrietis, visticamāk, iespaidojies no Norvēģijas terorista, vēsta Delfi.ee.

Ņemot vērā, ka iebrucējam bijis līdzi daudz sprāgstvielu, abi politiķi pieļauj, ka viņam bijuši lieli plāni.

Pēc jaunākajām Delfi.ee ziņām, uzbrucējam līdzi bijušas divas pistoles, 15 sprāgstvielu paketes, aptuveni 100 patronas un gāzmaska. Vīrietis darbojies viens un nogalināts apšaudē ar policiju.

Jau ziņots, ka Igaunijas Aizsardzības ministrijā ceturtdien notika apšaude. Šāvieni Aizsardzības ministrijas ēkā Tallinā atskanējuši pulksten 15.10, atsaucoties uz policijas pārstāves Aleksandras Solncevas teikto, ziņo LTV. Krīze atrisināta plkst. 17.25.

Kā ziņo portāls Delfi.ee, Igaunijas Valsts prokuratūrā pavēstīts, ka uzbrucējs ir Igaunijas pilsonis, jurists Karens Drambjans (dz. 1954.g.), kas no Apvienotās kreisās partijas 2009.gadā kandidējis Mardu pilsētas domes vēlēšanās, bet netika ievēlēts.

Drambjans dzimis Erevānā, Armēnijā, iepriekš nav bijis sodīts, lai gan bijis policijas redzeslokā, vēsta portāls. Igaunijas pilsonību viņš ieguva 1990.gadu sākumā.

Uzbrucējs iegājis ministrijas ēkā, bruņojies ar pistoli un divām sprāgstierīcēm. Ēkā viņš saņēmis divus ķīlniekus un, piedraudot ar nogalināšanu, uzvedis otrajā stāvā, kur viņus atbrīvojis.

Igaunijas aizsardzības ministrs Marts Lārs apšaudes laikā ēkā nav atradies. 

Pateicoties ministrijas darbinieku profesionalitātei, noziedznieku izdevies ātri lokalizēt ēkas labā spārna pirmā stāva kabinetā, stāstīja Lārs.

Saskaņā ar evakuācijas plānu no ēkas pa aizmugures durvīm tika izvesti ministrijas darbinieki, bet pirmajā stāvā esošie izlēca pa logiem.

Premjerministrs Ansips Delfi.ee teicis, ka uzbrucējs nekādā veidā neesot saistīts ar Bruņotajiem spēkiem.

Pēc viņa teiktā, vīrietis neesot izvirzījis nekādas politiskās vai citas prasības. „Viņa rīcības motīvs paliek neskaidrs,” teicis premjers.

„Notikušais skumdina, acīmredzot, kāds iedvesmojies no Norvēģijas notikumiem,” teicis Ansips.

Savukārt LTV ziņoja, ka, pēc ministrijas darbinieku stāstītā, ēkā kāda bijusī militārpersona uzspridzinājusi sprāgstvielas, bet pēc tam sagūstījusi vienu apsardzes darbinieku. Vēlāk apsardzes darbinieks atlaists brīvībā.

 

 

Komentāri (40)

Andris 11.08.2011. 23.08

Citur rakstīts, ka uzbrucējs pēc profesijas bija jurists. Tas kas Rīgas kinoteātrī šāva, arī bija jurists. Manuprāt, vajadzētu aizliegt ieroču iegādi krievvalodīgiem juristiem kā īpašai riska grupai.

+15
-4
Atbildēt

13

    oskaar > Andris 11.08.2011. 23.28

    Katra neprāta gadījumā var izvēlēties 1000 un vienu grupu, kurai pieskaitīt konkrēto indivīdu un tad visai grupai kaut ko aizliegt.
    Jūs, kā redzams, esat izvēlējies krievvalodīgus juristus. Taču vēl ir lērums citu grupu, kurām var piesaistīt konkrēto ļaundari: vīrieši/sievietes; vecuma grupas; reliģiskā piederība/ateisms; ādas krāsa; acu krāsa, pēdas izmērs, mīļākais mājdzīvnieks (suns/kaķis/citi/mājdzīvniekus necieš!); mīļākais literārais varonis u.t.t. u.t.j.p..
    Droši vien gan Jūs, gan es, gan jebkurš cits piederam kādai no grupām, kurām kāds ar līdzīgu pamatojumu varētu ieteikt uzlikt kaut kādus ierobežojumus.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    krisjanis_sondors > Andris 11.08.2011. 23.52

    Un kur rakstīts, ka šis indivīds bijis krievvalodīgs?

    Bet piekrītu andrejsg – “jumta aizbraukšana” nav atkarīga no piederības kādai etniskai, profesionālai, sociālai utt. grupai, tādēļ dažu trako dēļ kaut ko aizliegt kādām konkrētām grupām nevar.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Andris 13.08.2011. 07.37

    to andrejsg
    Vēl piebildīšu, ka latviešu izcelsmes noziedznieks parasti ir internacionālists, tas kurš jau par krievu ir piedzimis, ir šovinists. Dažādu tautību Latvijas zinātnieku sarunas valoda ir latviešu, noziedznieku – krievu. Latvijas cietumi pēdējās vēlēšanās pēc pahanu ieteikumiem draudzīgi nobalsoja par pretlatviskām SC un PLL, kuras bija sagādājusi iespējas balsot soda izciešanas laikā. Visticamākais, ka Maskava šoreiz būs atteikusies no ieceres dabūt Šļesaru valdībā, tad visas ieslodzīto balsis saņems SC.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > Andris 13.08.2011. 01.08

    to Ombros
    Eu- varbūt anglicisma “Fans” vietā vajadzētu lietot latvisko vārdu “Ventilators”? :))
    Bet ko Jūs domājat par indivīdiem ar līdzcilvēkus nīstošu noskaņojumu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Andris 13.08.2011. 00.00

    to andrejsg
    “Piemēram, nesenajā ziemeļvalsts gadījumā tas ļautiņš nebija ne kreivvalodīgs, ne arī jurists.”

    Tas izdzimtenis bija alkatīgā, asinskārā un paranoidālā kodolterorista un pedofīla Putļera fans un ja tas būtu dzīvojis Latvijā, droši vien būtu krievvalodīgais, atšķirībā no viņa civilizētiem tautiešiem.

    “Kā redzams- arī Jums, tāpat kā agruntem un vēl kādai daļai komentētāju, krievvalodīgi juristi šķiet visbīstamākie.”

    Ne tikai juristi, kaut arī vienu varētu nosaukt, Mendeli – smieklīgo punduri, afončiku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > Andris 15.08.2011. 00.56

    to Ombros
    Pēc Jūsu izteikumiem man ir radies priekšstats, ka tos līdzcilvēkus, kuru uzskati atšķiras no Jūsējiem, Jūs ienīstat.
    Vai pats sevi Jūs arī pieskaitāt pie tiem, kas “ir repatriējami bez ierunām”? Un kas būtu tā vieta, uz kurieni Jūs repatriēt?
    Es, protams, saprotu, ka par SEVI Jūs to nebijāt domājis, bet tā nu kaut kā sanāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Andris 15.08.2011. 11.44

    to andrejsg
    “Vai pats sevi Jūs arī pieskaitāt pie tiem, kas “ir repatriējami bez ierunām”?”

    Vai esi/at idiots, jeb tikai izliecies/ties?
    Mani nevar nekur repatriēt, jo es jau esmu savās mājās. Runa bija par jebkādas cilvēcības pazīmes zaudējušiem fašistu izdzimteņiem – neostaļinistiem, bidlām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Andris 13.08.2011. 01.17

    to andrejsg
    Es tos nodēvētu par organismiem vai īpatņiem un uzskatu, ka tie ir repatriējami bez ierunām.
    Par draudiem Latvijā sarīkot Biškeku, tur jau prasās pēc augstākā soda mēra.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > Andris 12.08.2011. 21.48

    >Ombros
    Krievvalodīgos juristus kā ļaužu grupu, kurai būtu nosakāmi īpaši ierobežojumi, izvēlējās cien. agrunte un neviens cits.
    Es piedāvāju vēl citas iespējas, pēc kurām kāds varētu veidot ļaužu grupas, kurām tāpat varētu atbilst visdažādākie ļaundari. Agrunte jau izteica savu argumentu, kādēļ šādi alternatīvi grupēšanas varianti nav pamatoti, tomēr es šim argumentam nepiekrītu. Trakie ir atrodami visdažādākajās ļaužu grupās. Piemēram, nesenajā ziemeļvalsts gadījumā tas ļautiņš nebija ne kreivvalodīgs, ne arī jurists.
    Kā redzams- arī Jums, tāpat kā agruntem un vēl kādai daļai komentētāju, krievvalodīgi juristi šķiet visbīstamākie. Lai tā būtu.
    Man savukārt bīstami šķiet indivīdi ar līdzcilvēkus nīstošu noskaņojumu- neatkarīgi no viņu valodības un profesijas.
    Lasot Jūsu komentārus man brīžiem šķiet, ka arī Jūs- latviešvalodīgais- pie pirmās izdevības paņemtu rokās stroķi un ar baudu atšautu visus tos, kuri neatbilst Jūsu priekšstatam par īstenu latvieti. Nešaubos- mani tai skaitā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Andris 12.08.2011. 09.49

    to Krišjānis Liepiņš
    Iebrucējs bija “čļens” Igaunijas apvienotājā kreisā(lasi:reakcionārā neostaļiniskā) partijā, analogs mūsu SC.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Andris 12.08.2011. 09.45

    to andrejsg
    “Jūs, kā redzams, esat izvēlējies krievvalodīgus juristus”

    Kas viņus izvēlējies? Viņi paši izvēlējās kļūt par slepkavām.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > Andris 12.08.2011. 00.03

    Par krievvalodīgo arī citur rakstīts. Esot pat bijis aktīvs krievvalodīgo tiesību aizstāvis un Nočnoj dozor dalībnieks.
    Bet alternatīvie grupu piemēri (ādas krāsa u. c.) ir garām – tur trako šāvēju īpatsvars neatšķirsies no vispārēja fona. Turpretīm krievvalodīgo jūristu Baltijas valstīs nav tik daudz, un divi trakie no viņu skaita varētu dot nepārprotamu lēcienu uz statistikas diagrammas.
    Vēl būtu interesanti uzzināt Rīgas šāvēja attieksmi pret Putinu un “Eģinaja Rossija”. Visai ticami, ka tā ir pozitīva. Tad aina kļūtu jau pavisam interesanta – visi trīs trakie šāvēji kopā ar norvēģi būs Eģinajas Rossija eģinomišlinniki. Tad gan “krievvalodīgo juristu” hipotēzes vietā nāktu precīzēta versija. Psiholoģiem būtu viela pārdomām, bet policijai būtu pamats pārbaudīt visus Latvijas biškekiešus (SC), kuriem ir ieroču atļauja.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Andris 12.08.2011. 03.34

    boļševikiem bija skaidri zinaams ka krievam nevar ieroci uzticeet , tajos laikos nevareeja buut ne runas par kautkaadu ieroču glabaašanu , kur nu veel par pilaadeeta neesaašanu kabataa un vazaašanos ar to pa ķiniišiem , šajaa ziņaa muusu demokraatija ir paarak vaļiiga , pat krievu armijaa bija stingra kontrole par katru kaujas patronu , likumi par kaujas ieroču neesaašanu atļaijaam buutu paarskataami… nezin ko veel buutu sastraadaajis šis krievs Zikovs Nikolajs , ja buutu izvilcis ( nebuutu šaudiijies pa ķiniišiem) liidz šim norveeģu incidentam !!!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 11.08.2011. 21.08

“Igaunijas policijas preses pārstāvis Postimees.ee teicis, ka iebrucējs nošāvies”

Igauņus par spēju radikāli atrisināt samilzušo interventu problēmu var tikai apskaust.

+12
-3
Atbildēt

1

ANDB 12.08.2011. 09.59

Cerams ka DP pieskata kārtīgi mūsu “antifašistus”.
Šis kretīns arī no viņiem – “Nočnoja Dozora”..

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu