Viņai bija ugunīgs talants, bet sadega pati • IR.lv

Viņai bija ugunīgs talants, bet sadega pati

5
Foto — Corbis/Scanpix

Vēl pavisam nesen šķita, ka Eimijai Vainhausai (1983-2011) ir izdevies izrāpties no viņas pašas izraktās narkotiku bedres. Skumji, bet tā bija maldīga cerība

Patiešām skumja un nejēdzīgi traģiska talanta izniekošana. Līdzko sāk pieminēt priekšlaicīgi mirušos mūziķus (Kurta Kobeina māte to nodēvējusi par Muļķu klubu), 27 gadu vecumā mirusī Eimija Vainhausa iederas šajā sarakstā pēc visiem visnožēlojamākajiem parametriem.

Es bieži klātienē biju liecinieks tam, kā viņa parādījās uz mūzikas skatuves – jauna, svaiga un dedzīga jaunpienācēja, no kuras burtiski plūda mūzikas un iedvesmas starojums. Viņa ļoti strauji uzplauka kā izcila skatuves zvaigzne, kas izdaiļoja modernās popkultūras ainavu, taču ātri vien sāka vīst slavas tveicē. Viņa bija apbrīnojama māksliniece, taču vienlaikus arī ļoti izmocīta dvēsele. Diemžēl abas lietas pārāk bieži iet roku rokā. Eimijai bija liesmojošs talants, bet viņa sadedzināja pati sevi.

Viņas nāve mani pārsteidza vēl vairāk, jo domāju, ka pēdējā laikā viņa ir saņēmusies un sāk uzvarēt cīņā ar atkarībām. Martā viņu satiku Abbey Road studijā Londonā, kur tika ierakstīts viņas duets ar amerikāņu estrādes leģendu Toniju Benetu (84). Eimija tur ieradās ar kavēšanos, līdzi bija viņas pastāvīgā pavadoņu svīta. Viņa likās nedaudz uzvilkta un nervozi nopētīja ikvienu svešinieku, taču izskatījās labi. Mati kā vienmēr bija sakārtoti lielā mākonī, acis iekrāsotas kā seno ēģiptiešu valdniecei. Mugurā bija retro vilnas jaka, minisvārki, bet ausīs iespaidīgi riņķi. Viņa pilnīgi noteikti bija skaidrā, ar skaisti iesauļotu un veselīgu ādu. Viņa bija izrāvusies no veidola, kas pārāk ilgi dominējis bulvārpreses fotogrāfijās, – narkotiku apstulbināta skatiena, greizi saslīdējuša apģērba un mūždien saskrāpētām  rokām un kājām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu