Slava iespēju logā • IR.lv

Slava iespēju logā

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Sanita Jemberga

Ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis izlēmis palīdzēt Zatleram, jo Latvijai redz divas alternatīvas – reformas vai aktīvā nācijas daļa emigrēs

Pagājušās nedēļas nogalē Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) mācībspēks Vjačeslavs Dombrovskis (33), paziņu lokā dēvēts par Slavu, devās uz kino ar labu draugu. Parasts notikums, ja vien draugs nebūtu Saskaņas centra (SC) līderis Nils Ušakovs un filma nebūtu pēdējā sērija sāgā par Hariju Poteru, no kura cīņas ar ļauno Voldemortu atkarīga «labo burvju» pasaules izdzīvošana.

Ušakova draugs Dombrovskis nāk no jauktas krievu, ukraiņu, latviešu ģimenes, mācījies Rīgas 88.vidusskolā (krievu),  vecvecāki – «klasiskie okupanti», kā pats pasmejas. Varētu domāt, ka Dombrovska dabiskā politiskā izvēle būtu krievu vēlētāju «jumts» SC.

Taču ASV Klārka Universitātē iegūtā doktora grāda temats lielā mērā izskaidro, kāpēc Dombrovskis ir šonedēļ dibināmās eksprezidenta Zatlera Reformu partijas ekonomiskās programmas līdzautors un potenciālais biedrs. Doktora darbā viņš pētīja, kā uzņēmumu ziedojumi politiskajām partijām ietekmē to saimnieciskās sekmes. Politika piespēlēja brīnišķīgu izdevību – 2002.gadā vēlētāji aizslaucīja ilggadējo galveno varoni Latvijas ceļu (LC). Dombrovskis atlasīja vairāk nekā tūkstoš uzņēmumu, no kuriem ap 100 bija ziedojuši LC, daļa vairākām partijām. Pētījums apliecināja, ka LC un citām partijām ziedojušo uzņēmumu apgrozījums nākamajā gadā, salīdzinot ar nevienam neziedojušajām kompānijām, samazinājās par 24%. Tiem, kuri bija ziedojuši tikai LC, kritums bija vēl lielāks, ap 36%. «Tā nav vienkārši sakritība,» saka stilīgā rozā kreklā un pelēkās uzvalka biksēs ģērbtais Slava, ar ko pirmdienas pusdienlaikā tiekamies kafejnīcā Pastnieks zvana divreiz blakus REA. Vienkāršojot – Dombrovskis pierādīja, ka ziedojums partijām atmaksājas, jo uzņēmumu atbalstītie politiķi vai nu pieņem tiem labvēlīgākus spēles noteikumus, vai palīdz apkarot konkurentus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu