Lai veicinātu rakstniecību, atjauno "Literāro akadēmiju" • IR.lv

Lai veicinātu rakstniecību, atjauno “Literāro akadēmiju”

27
Meitene bibliotēkā. Foto: Andrius Ufartas, F64

Kultūras ministrija literārās izglītības un rakstnieku profesionālās meistarības celšanas programmai piešķīrusi 20 000 latu. 

Mērķis ir sagatavot jaunus autorus literāram darbam, celt latviešu oriģinālliteratūras konkurētspēju Latvijas un pasaules literatūras tirgū, kā arī veicināt regulārus radošos kontaktus Latvijas rakstnieku vidū, informē Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

“Šī programma palīdzēs gan jaunajiem autoriem, gan nobriedušu profesionāļu meistarības celšanai. Literatūras nozarei pēdējos gados bijis nepiedodami liess finansējums, tāpēc meklējām iespējas kā to atbalstīt,” uzsver kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība).

Šogad no septembra līdz nākamā gada beigām literārās aktivitātes rīkos Latvijas Rakstnieku savienība, kurai ir ilggadēja pieredze “Literārās akadēmijas” organizēšanā. Programmas ietvaros notiks dzejas, prozas un drāmas meistardarbnīcas, jauno un iesācēju autoru seminārs, jauniešu literārās jaunrades vasaras seminārs, kā arī būs pieejamas individuālās literārās konsultācijas dzejā, prozā un dramaturģijā. 

“Literārās akadēmijas” aktivitātes ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu tika sāktas 2003.gadā. 2007. un 2008.gadā tā kā pastāvīga kultūras programma darbojās VKKF paspārnē, tad finansējuma trūkuma dēļ vienota programmas administrēšana beidzās, pēdējos gados atbalstu sniedzot tikai atsevišķiem projektiem.

Komentāri (27)

piziks 13.07.2011. 10.33

Mortens Hansens gan nav īsts literatūras kritiķis, un jaunā literāta Valda Dombrovska kopdarbu ar Andersu Āslundu novērtējis kā pašslavinošu*, Sarmīte Ēlerte ir uz pareizā ceļa jaunu literārcensoņu atbalstā. Lierēri akadēmiski zināšanu un prasmju papildinājumi jaunajiem noderētu, arī literāro darbu plānošanā un marketingā — ieskaitot līdzautoru izvēli. Zviedru atbalst gan šaubīgs, — pat Rainim Alfreda Nobela prēmija netika. Toties Valdim Dombrovski, turpmāk pievēršoties akadēmiskai klasikai, Rainis par līdzautoru atbilstu vareni, ja ar “Literārās akadēmijas” skubinājumiem taptu Dombrovska un Raiņa kopdarbs “Indulis un Ārija Vējziedos”. Vējziedos dzīves un radošās darbības pieredzi guvis Valdis pats, prototipi = blakus: Indulis (Bukans), Ārija (Dombrovska), paša Valda līdzekļi/līdzfinansējums jau ieguldīti: atliek rūpīgi strādāt un pārsteigt ne tikai latviešus un Latviju, bet arī zviedrus un Zviedriju, un… varbūt Nobela balvas komiteja tiks pie iespējas labot vēsturisku kļūdu līdzīgi kā Zviedrijas karalis nesenā pagātnē laboja karaliskās Zviedrijas tēlu, atvainojoties par leģionāru izdošanu. :)
Un kurš gan vēl lai savama tagadējam priekšniekam nepacenstos palīdzēt kā Sarmīte Ēlerte no Vienotības un tagadējās valdības?!

* “In their recent book, “How Latvia Came through the Financial Crisis”, Anders Aaslund of the Peterson Institute and Valdis Dombrovskis, Prime Minister of Latvia argue that the crisis is Latvia was not so much due to a loss of competitiveness as a sudden stop of the credit boom and they have a point although they are somewhat self-congratulatory in their description of the internal devaluation as a success story.” Mortens Hansens, žurnāls IR

0
0
Atbildēt

0

nikolajs0305 12.07.2011. 16.01

svētīga ziņa! vienīgi skumji, jo ir nenormāli man liekas jāiespringst, lai par mineto summu uzrīkotu visas minētās aktivitātes? vai būs arī literāro darbu konkurss? ar publicēšanu balvā? paldies par precizējumu, ja tas ir iespējams. SigneM

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu