Prezidents: nākamgad jāsamazina nodokļi • IR.lv

Prezidents: nākamgad jāsamazina nodokļi

16
Foto:Baiba Buceniece,F64

Andris Bērziņš ieskicē soļus ēnu ekonomikas samazināšanai; aicina ikvienu piedalīties referendumā par Saeimas atlaišanu

Valsts prezidents Andris Bērziņš, kas savā uzrunā tūlīt pēc stāšanās amatā par galveno uzdevumu nosauca ekonomikas attīstības veicināšanu, intervijā laikrakstam “Dienas Bizness” ir skaidrāk ieskicējis iespējamos soļus uz šo mērķi.

“Domāju, ka pats pirmais ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ēnu ekonomiku var samazināt tikai ar skaidri reāliem soļiem, nevis ar piespiedu metodēm, cerot, ka būs kāds, kurš maksās labāk,” sacījis Bērziņš. 

Prezidents paudis bažas par to, kā pirmsvēlēšanu gaisotnē veiksies ar budžeta veidošanu – skaidrs, ka viss deficīta samazināšanas smagums būs jāiznes nākamajam budžetam. Par precīzu konsolidācijas apjomu vēl nav pilnīgas skaidrības, tas var svārstīties starp 100 un 130 miljoniem latu. 

Bērziņš arī uzsvēris, ka aktīvi jādeldē valsts parāds: “Mūsu valsts parāds ir tik liels, ka ir jāmeklē visi ceļi, kā to samazināt”.

Savukārt intervijā laikrakstam “Diena” prezidents komentējis gaidāmo referendumu par Saeimas atlaišanu, un mudinājis visus vēlētājus tajā piedalīties. “Attiecībā uz referendumu man ir tikai viens sakāmais, es aicinātu visus pēc iespējas piedalīties un izteikt savu viedokli.”

Pirmajā prezidentūras dienā prezidents izteicies par vēl kādu jautājumu, kas skar Latvijas drošību – līdzdalību Visaginas atomstacijas projektā, ko akceptējušas visas trīs Baltijas valstis un kas būtu jāuzsāk 2014.gadā.  Bērziņš izteicies, ka viņam pašlaik nešķiet iespējama Latvijas līdzdalība šajā projektā un tas esot jāizvērtē ļoti uzmanīgi. Prezidents atsaucās uz Vācijas lēmumu atteikties no atomstacijām, bet vienlaikus izteica cerību, ka varēs paust precīzāk viedokli, kad sadarbībā ar Lietuvu un Igauniju iegūs vairāk informācijas par Visaginas projektu.

Komentāri (16)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu