Literatūra, nevis politiskie kuluāri • IR.lv

Literatūra, nevis politiskie kuluāri

2
Ilustrācija — Corbis/Scanpix

Pieci rakstnieki, šāgada literatūras balvas nominanti, iesaka grāmatu, ko vērts izlasīt vasaras brīvdienās


Titāna skrūves.
Māris Bērziņš
Iesaka Andra Manfelde:
Ir tāds teiciens – «ja to uzrakstītu, neviens neticētu, ka tā noticis». Titāna skrūves lasot, svārstos starp noticēšanu un neticēšanu, jo visnotaļ romantiskais stāsts mijas ar absurdiem, kalambūriem, maģiski zemētu latviešu reālismu.

Lai arī kaitināja paviršā mušmiru ēšanas epizode, kas man sasaucās ar hankas vārīšanu Viļa Lācīša «stroikā», tomēr reālistiskie tēlojumi, piemēram, galvenā varoņa atpūta ar pelmeņu bļodu pie TV, kamēr mīļotās nav mājās, precīzie «viņa un viņas» dialogi, kolorītais Jāņonkulīša portrets nostiprināja pārliecību, ka lasīt latviešu oriģinālliteratūru ir jēgpilns un baudpilns process, jo nav nekā interesantāka par «šeit un tagad» notiekošo, jo ne jau robežzīmes, bet valoda iezīmē teritorijas un literatūra, ne politiskie kuluāri mūsu tagadni raksturo vistiešāk.

Vīrs zilajā lietusmētelītī. Nora Ikstena
Iesaka Inga Ābele:
Iesaku izlasīt Noras Ikstenas Vīru zilajā lietusmētelītī. Jo tur labā proporcijā ir domas, laiks un dzīve. Un beigās tā izjūta uz savas ādas, ko nozīmē Borisa Pasternaka teiktais, kas aptuvenā atstāstā izklausās tā – «būt dzīvam, dzīvam un tikai, būt dzīvam un tikai līdz galam».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu