EK: Krievija atcels ES dārzeņu importa aizliegumu • IR.lv

EK: Krievija atcels ES dārzeņu importa aizliegumu

25
Foto: Elmārs Rudzītis, F64
Karīna Vītiņa

 Eiropas Komisija prognozē, ka eksportu varētu atsākt jau šonedēļ

Krievija ir piekritusi atcelt aizliegumu importēt dārzeņus no Eiropas Savienības (ES), kuru Krievija noteica pēc dzīvībai bīstamās zarnu nūjiņas infekcijas (E.coli baktērijas) izplatīšanās Eiropas valstīs, un to eksports no ES uz Krieviju var atsākties šonedēļ, trešdien paziņoja Eiropas Komisija (EK), informē ziņu aģentūra BNS.

Krievijas pārstāvji trešdien parakstīja vienošanos par importa aizlieguma atcelšanu, kad Maskavu apmeklēja ES veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Džons Dalli. EK nosūtīja Dalli vadītu delegāciju uz Maskavu, lai pārliecinātu Krieviju atcelt šo aizliegumu.

“Mēs virzāmies uz tūlītēju Eiropas dārzeņu [eksporta uz Krieviju] atjaunošanu, pamatojoties uz ES sertifikātiem, kas izskaidros Krievijas iestādēm to, ka katrā ES valstī ir laboratorijas un novērošanas un pārbaudes sistēma,” sacīja EK preses sekretārs veselības jautājumos Frederiks Vinsents.

Krievija mēneša sākumā noteica un vēl nav atcēlusi aizliegumu ievest ES audzētus svaigus dārzeņus, kas tika noteikts pēc dzīvībai bīstamās zarnu nūjiņas infekcijas izplatīšanās Eiropas valstīs, sevišķi Vācijā.

Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva un EK prezidenta Žozē Manuela Barrozu tikšanās laikā Krievijas un ES samitā 10.jūnijā Ņižņijnovgorodā tika panākta vienošanās atcelt Krievijas jūnija sākumā noteikto importa aizliegumu dārzeņiem no ES, tiklīdz tiks saskaņoti sertifikācijas dokumenti.

EK 15.jūnijā pauda dziļu neapmierinātību ar to, ka vienošanās joprojām nav īstenota un Krievija nav atcēlusi tās noteikto aizliegumu, savukārt Krievijas galvenais valsts sanitārārsts un Federālā patērētāju tiesību aizsardzības un cilvēku labklājības uzraudzības dienesta vadītājs Genādijs Oņiščenko dienu vēlāk apsūdzēja ES par to, ka tā neievēro vienošanos par to, ka ir nepieciešami dārzeņu drošuma sertifikācijas dokumenti.

Vācijas valdība ir atsaukusi ieteikumu uzturā nelietot svaigus tomātus, lapu salātus un gurķus, jo zinātnieki paziņoja, ka dzīvībai bīstamās zarnu nūjiņas avots ir dārzeņu dīgsti no organiskas lauku saimniecības Lejassaksijas federālajā zemē Vācijas ziemeļos. Šī saimniecība tagad ir slēgta, un visa tās produkcija izņemta no tirdzniecības.

Komentāri (25)

lebronj2356 22.06.2011. 18.35

Laikam jau gurķīšu un tomātiņu eksportētāji spēlē lielo vijoli ES, jo, kad latviešiem bija problēmas ar šprošu eksportu vai poļiem ar gaļas eksportu, tad kasīties varēja ilgi un dikti kā arī ar maziem panākumiem….

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu