Gēteborgas nemieri - demokrātijas mācībstunda • IR.lv

Gēteborgas nemieri – demokrātijas mācībstunda

33
Foto: Andrius Ufartas, F64
Didzis Melbiksis

Nemieru dēļ Zviedrijas policija nopietni mainījusi darba metodes demonstrācijās

Pirms desmit gadiem šajās dienās Zviedrijas pilsētas Gēteborgas centrs līdzinājās karalaukam. Skatlogos lidoja bruģakmeņi, notika sadursmes ar policiju. Plašajos grautiņos savainojumus guva 143 cilvēki, tostarp 53 policisti. 530 cilvēki tika aizturēti, un vairākus desmitus notiesāja par dalību vardarbīgos nemieros. Tāds bija miermīlīgās Zviedrijas “sveiciens” toreizējam ASV prezidentam Džordžam Bušam un citiem ES galotņu sanāksmes dalībniekiem. Zviedrijas sabiedrībai šie notikumi bija trauma, kuru atceras vēl šodien.

Kā jau tas ir ļoti bieži, arī šoreiz nevar vainot tikai vienu vai otru pusi – demonstrantus vai policiju. Jau ilgi pirms paredzētā samita bija skaidrs, ka demonstrācijas notiks. Līdzīgas antikapitālistu demonstrācijas bija pieredzētas jau iepriekš: Pasaules bankas sanāksmes laikā Sietlā 1999. gadā, tāpat arī Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules bankas sanāksmēs Vašingtonā, Prāgā un Nīcā 2000. gadā. Kad kļuva zināms, ka uz Gēteborgas samitu ieradīsies arī pats Džordžs Bušs, bija skaidrs – protesti būs, un tie būs lieli.

Demonstrācijās galu galā piedalījās ap 50 000 cilvēku. Kā atzina arī policija (kuras pārstāvji pilsētā toreiz patrulēja neieredzēti kuplā skaitā – 2500 likumsargu), lielo demonstrāciju norise tika garantēta. Tāpat arī samita dalībnieki tika pasargāti. Tātad – uzdevums izpildīts. Bet vai tiešām tā bija? Kas tad galu galā izraisīja milzīgos postījumus Gēteborgas centrālajā ielā – Avēnijā? Un vai no šādas notikumu attīstības nevarēja izvairīties?

Viens no centrālajiem katalizatoriem nemieros (to atzinusi arī Augstākā tiesa un īpaši izveidotā izmeklēšanas komiteja) bija policijas rīcība samita pirmajā dienā, 14. jūnijā. Piecas minūtes pirms ASV prezidenta “Air Force 1” piezemēšanās policija pilnībā nožogoja Vitfeldskas ģimnāziju, kurā mitinājās ap 500 demonstrantu. Ēkai apkārt tika sakrauti milzīgi konteineri, izveidojot nepārvaramu sienu. Policijas vadība paziņoja, ka visi ģimnāzijas iemītnieki tiek turēti aizdomās par gatavošanos dažādiem noziegumiem. Taču par šo pasākumu nezin kāpēc “aizmirsa” informēt pašas policijas izveidoto dialoga grupu kontaktam ar demonstrantiem. Dažiem simtiem cilvēku beigu beigās ļāva atstāt ģimnāzijas teritoriju, bet visus pārējos aizturēja. Ģimnāzijas ēka tika slēgta, un to paturēja ciešā policijas uzraudzībā līdz pat samita beigām.

Jāpiebilst, ka Vitfeldskas ģimnāzijā bija plānots ne tikai izmitināt demonstrantus, bet arī rīkot dažādus seminārus un diskusijas. Tam visam policija pārvilka treknu strīpu, turklāt bez nopietna pamatojuma. Hānss Ābrahamsons, konfliktu pētnieks no Gēteborgas universitātes, secina, ka ģimnāzijas ēkas aizbarikādēšana notikusi pēc amerikāņu specdienestu lūguma.

Lielākās nekārtības notika 15.jūnijā, kad daļa demonstrantu no tā sauktā antikapitālistu marša izlēma “šturmēt” policistu rindas, kuras nožogoja ceļu uz ēku, kurā notika samits. Rezultātā izcēlās sadursmes, kurās policisti zirgos un ar suņiem nez kāpēc centās izklīdināt visus miermīlīgos demonstrantus un arī vienkāršos gājiena vērotājus. Viss beidzās ar to, ka aptuveni simts melnās maskās tērptu cilvēku netraucēti postīja veikalus un banku birojus. Policisti neiejaucās, jo uzskatīja, ka vandāļu aizturēšanas gadījumā citi aktīvisti ielauzīsies netālajā policijas ēkā.

Šīs pašas dienas vakarā Gēteborgas centrā tika organizēts tā sauktais “Reclaim the City” pasākums. Tas sākotnēji bija miermīlīgs, taču cilvēkus pamatīgi saniknoja policistu taktika – vispirms viņi ielenca pasākuma dalībniekus, bet tad caur policistu rindām teritorijā bez jelkādiem traucējumiem atkārtoti tika ielaisti antidemonstranti, kuri uzbruka cilvēkiem. Galu galā izvērsās plašas sadursmes starp demonstrantiem un policistiem. Šoreiz policija ķērās pie šaujamieročiem. Viena no lodēm gandrīz trāpīja kādam žurnālistam. Bet vienu cilvēku – deviņpadsmitgadīgo Hanni Vestbergu, kurš meta akmeņus uz policistiem – nopietni sašāva, un puisis ar smagu asiņošanu tika aizvests uz slimnīcu. Incidents ar Vestbergu vēl šodien tiek minēts kā piemērs pārspīlētai reakcijai no policijas puses. Video kadros ir skaidri redzams, ka policisti nav nopietni apdraudēti. Vestbergs stāv uz ielas praktiski viens pats pret 60 policistiem (pārējie demonstranti pēc pāris brīdinājuma šāvieniem izklīda). Taču pret viņu tiek raidīts šāviens. Vēl šonedēļ Vestberga tēvs Zviedrijas televīzijā pauda neizpratni par to, kāpēc policistu rīcība nav kārtīgi izmeklēta, kamēr viņa dēls tika notiesāts un ir izcietis sodu.

Samits jau bija beidzies, kad policija izlēma veikt vēl vienu operāciju. Jo, raugi, Šillerskas ģimnāzijā (kur demonstranti apmetās pēc Vitfeldskas ģimnāzijas telpu slēgšanas) slēpjoties blonds, bruņots vācu terorists. 16.jūnija vakarā īpašo uzdevumu vienība iebruka ģimnāzijā un izveda tur atrodošos 78 cilvēkus ārā. Ar automātiem bruņotie vīri lika šiem cilvēkiem gulēt pagalmā, ar sejām dubļos, kamēr tika pārmeklēta ģimnāzijas ēka. Teroristu tur atrast neizdevās. Un vēl tagad tiek pretrunīgi vērtēta telpu pārbaudīšanas metode – visas durvis atslēdza skolas apsargs, kas diezin vai būtu spējis sevi aizstāvēt, ja kādā no istabām tiešām būtu slēpies terorists.

Traģiskie notikumi ir atstājuši dziļas pēdas Zviedrijas sabiedrībā. Par grautiņiem ir sarakstītas vairākas grāmatas, tāpat slavenais zviedru kinorežisors Lukass Mudisons ir uzņēmis dokumentālo filmu par notiesātajiem jauniešiem “Terroristerna – en film om dom dömda” (“Teroristi – filma par notiesātajiem”). Bet pats galvenais – desmit gadu laikā policija ir nopietni mainījusi savas darba metodes demonstrācijās. Ir izveidotas civilās drēbēs ģērbtu policistu grupas, kuras uztur dialogu ar demonstrantiem. Un taktika no konfrontācijas ir mainījusies uz atbalstu demonstrācijas dalībniekiem. Konfliktu pētnieki un sociologi ir vienisprātis – šodien uz notikumiem Gēteborgā policija būtu reaģējusi profesionālāk. Var teikt, ka Gēteborgas nemieri izgaismoja demokrātijas trūkumu Zviedrijas sabiedrībā. Pilnībā no nekārtībām izvairīties nebūtu iespējams, taču sekas nebūtu tik graujošas kā 2001.gadā.

Komentāri (33)

aivarstraidass 16.06.2011. 21.38

Ja demonstrācijās būtu piedalījušies paši Gēteborgas iedzīvotāji (nu kaut vai – zviedri), tad viss varētu būt savādāk. Diemžēl ir bars tādu “antiglobālistu”, kurus kā mušas uz medu pievelk visādas globālas padarīšanas – iespēja aizbraukt “viesizrādēs” uz citu pasaules malu. Viņi noorganizējuši vispasaules huligānu kustību, kurai ir franšīzes dažādās pasaules malās. Viņiem vispirms vajadzētu apkarot pašiem sevi – jo pēc tāda paša principa darbojas visas citas globālas organizācijas.

Manuprāt, vajadzīgs reģistrs ar dažādiem potenciāliem nekārtību cēlājiem (igauņu “Nočnoj dozor”, antifašistiem, antiglobālistiem un citiem ākstiem), un viņus var atpazīt jau tajos punktos, kur notiek ieceļošana valstī – un savlaicīgi aizturēt vai izraidīt. Igauņu paņēmieni Tallinas masu nekārtību laikā arī bija labi – sasien rokas un kājas ar plastmasas auklu un nosēdina ostas angārā.

Ja cilvēka tūrisma brauciena plānā ir ierakstīts – apgāzt/aizdedzināt policijas mašīnu, bloķēt satiksmi, iemest ķieģeli vecpilsētas veikala skatlogā, izdemolēt McDonalds restorānu – tad ar tādu pa labam nevar. Un tur nav jēgas skatīties uz policijas “kļūdām” vai tml. Vienīgā kļūda ir vispār ielaisties ar šādiem cilvēkiem kaut kādās darīšanās.

+10
-1
Atbildēt

15

    egita_n > aivarstraidass 17.06.2011. 16.44

    Viņa izteikumos ir ne tikai autoritārisms (cilvēku reģistrēšana, novērošana masveidā uz ??? pamatiem + vājprātīgu metožu aizstāvība), bet arī radikāls nacionālisms / rasisms – “Ja demonstrācijās būtu piedalījušies paši Gēteborgas iedzīvotāji (nu kaut vai – zviedri)”…

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    egita_n > aivarstraidass 17.06.2011. 13.40

    Samērīgas metodes? —> “sasien rokas un kājas ar plastmasas auklu un nosēdina ostas angārā”

    Pastāstiet to zviedru policijai.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    egita_n > aivarstraidass 17.06.2011. 11.35

    Un vēl – pēc šādiem autoritāriem izteikumiem tevi pašu drīzāk Zviedrijā neielaistu. Tādas sasiešanas ar auklu un tamlīdzīgas metodes Zviedrijā netiek piekoptas. Un paldies dievam, ka tā.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    egita_n > aivarstraidass 18.06.2011. 22.08

    Nu te jau jāsāk skaidrot kā pirmklasniekiem…

    Lūk, tavs citāts, Kalvi: “Ja demonstrācijās būtu piedalījušies paši Gēteborgas iedzīvotāji (nu kaut vai – zviedri), tad viss varētu būt savādāk.”

    No tā izriet, ka demonstrācijās nav piedalījušies Gēteborgas iedzīvotāji vai zviedri. Vai ne?

    Kā jau tev paskaidroju, fakti rāda pilnīgi pretējo.

    Ja konkrēti par to ģimnāziju – tur tika izmitināti demonstrāciju dalībnieki, kur nebija no Gēteborgas pilsētas. Bet ne jau visi viņi bija ārzemnieki. Atkārtoju vēlreiz – no ārzemēm bija tikai neliela daļa demonstrāciju dalībnieku.

    Tātad viss tavas “argumentācijas” pamats sabrūk, jo jau tavs pirmais apgalvojums (skati citātu augstāk) ir melīgs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > aivarstraidass 19.06.2011. 21.22

    Didzis M – Tad varbūt iemācīsieties kaut ko vairāk par tādu propagandistu kā Tonija Blēra apgalvojumu (par antiglobālistu kliķi, kura tikai ceļojot pa pasauli un piedaloties grautiņos – interesanti vispār, šie cilvēki laikam tad netiek uzskatīti ne par vienas valsts pilsoņiem?) mehānisku atkārtošanu.
    ——————————————————–

    Nu re, nonācām līdz saknei. Izrādās Didzis labticīgi uzskata, ka ceļojoši “antiglobāli” huligāni nepastāv, ir tikai neģēlis propagandists un anti-demokrāts Blērs, kurš apvaino nabaga “vietējos”. Protams, ka Didzim, kas skatās filmas U-trubā ir pilnīga taisnība, bet Blērs, kura rīcībā ir viss M7 izlūkdienests, ir acīmredzami izkūkojis prātu.
    Nu tad jau, Didzi, vajadzēja ar to sākt, ka jūs slimojat ar sazvērestības teoriju māniju, nebūtu veltīgi tērēts laiks ne jums, ne oponentam … :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    egita_n > aivarstraidass 17.06.2011. 11.33

    Kalvi, demonstrācijās Gēteborgā toreiz piedalījās ļoti daudz zviedru un arī Gēteborgas iedzīvotāju. Lūdzu, nemaldini cilvēkus!

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    egita_n > aivarstraidass 19.06.2011. 12.58

    Noslēgumā iesaku jums noskatīties Lukasa Mudisona filmu par notiesātajiem grautiņu daalībniekiem – zviedriem (!).

    Terrorists: The Kids They Sentenced

    http://www.imdb.com/title/tt0374272/

    Filma ir dabūjama arī ar angļu subtitriem.

    Tad varbūt iemācīsieties kaut ko vairāk par tādu propagandistu kā Tonija Blēra apgalvojumu (par antiglobālistu kliķi, kura tikai ceļojot pa pasauli un piedaloties grautiņos – interesanti vispār, šie cilvēki laikam tad netiek uzskatīti ne par vienas valsts pilsoņiem?) mehānisku atkārtošanu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    egita_n > aivarstraidass 18.06.2011. 13.28

    Kalvi, atkārtoju vēlreiz – nemaldini cilvēkus!

    Pirms izteikt nepatiesus apgalvojumus par ārvalstu nemiernieku pārsvaru Gēteborgā, iepazīsties ar faktiem. Šeit vari lasīt angļu valodā – http://en.wikipedia.org/wiki/Protests_during_the_EU_summit_in_Gothenburg_2001

    Lasi un iegaumē – According to the police, more than 50,000 demonstrators gathered in Gothenburg during the three days of the summit,[1] among them a smaller amount with foreign nationality.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 17.06.2011. 18.11

    Šeit neliela norāde, ka 16.marta piemērs nav tikai teorētiska iespējamība vien. Sk. http://www.apollo.lv/portal/news/articles/122041 . “16. martā Rīgā varētu ierasties vācu neonacisti” (Apollo, 2008.g. 5.martā).

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 18.06.2011. 17.53

    Nekārtības neizraisa nekāds “larger amount” vai “smaller amount” (Es īsti gan nesaprotu, kādēļ cilvēku skaitu Jūs angliski nosaucāt par “amount” nevis par “number”. “Amount” parasti lieto, runājot par lejamām un sveramām lietām – nevis par kaut ko saskaitāmu.)

    Nekārtības izraisa konkrēti huligāni – un Jūsu pašu rakstā ir prominentā vietā minēta ģimnāzijas ēka, kur mitinājās “viesdemonstranti”. Varbūt beigsim nodarboties ar matu skaldīšanu – un lūkosim saprast, vai ceļojoši starptautiski nekārtību cēlāji ir problēma vai nav problēma, un ko ar viņiem darīt.

    Bieži uzturos ārzemēs – bet nekad ne ar mērķi izraisīt masu nekārtības, pārmācīt vietējos policistus vai tml. Manuprāt, protestu lietas ir katrai tautai suverēni jārisina savā zemē. Protams, varbūt ir cilvēki, kuri šādam viedoklim nepiekrīt – bet tad viņiem ir perversi sevi saukt par ANTIGLOBĀLISTIEM. Tad viņi ir galēji GLOBĀLISTI, jo cenšas problēmas no vienas valsts uzkraut citai valstij.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 19.06.2011. 00.03

    No Jums, Didzi, par sevi uzzinu daudz morālas dabas vērtējumu (“tevi pašu drīzāk Zviedrijā neielaistu”, “vājprātīgu metožu aizstāvība”, “radikāls nacionālisms/rasisms”, “melīgi apgalvojumi”, “skaidrot kā pirmklasniekam”) – paldies Jums par atgriezenisko saiti!

    Centīšos turpmāk rakstīt uzmanīgāk un neiztrūkstoši uzsvērt, ka Gēteborgas protestos bija pašas Zviedrijas dalībnieki, turklāt kā apgalvo Jūsu avots Vikipēdijā – viņu bija “lielāks daudzums”. Diemžēl mums īsti nesanāca saruna par Jūsu raksta tēmu – masu nekārtību ierobežošanas stratēģijām, t.sk. mani interesējušo jautājumu par izredzēm kontrolēt iebraucējus huligānus. Cerēsim, ka citreiz sanāks labāk. Lai Jums sokas!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > aivarstraidass 17.06.2011. 12.28

    Ja Zviedrijā ielaiž ASV specdienstus, kas sastāda un publicē par terorismu meklējamo personu sarakstus, turklāt vēl piesola atlīdzību, tad kādēļ lai neielaistu nevainīgu latvieti, kas vienkārši aicina sastādīt sistemātisko huligānu sarakstu un viņus apkarot ar samērīgām metodēm ? Visi taču zina, ka šiem cilvēkiem nav nekāda sakara ar jebkādām idejām, kas ir katras demonstrācijas pamatā (“par” kaut ko vai “pret” kaut ko) – viņu vienīgais apzinātais mērķis ir izraisīt nekārtības ar vardarbīgām metodēm, kas ir krimināli sodāma lieta jebkurā valstī.
    Vai varbūt vienkārši negribās paskatīties patiesībai acīs ? ( … zarna par tievu, tautas valodā :))

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > aivarstraidass 17.06.2011. 09.45

    Pilsoniskā kustība ir apsveicama, bet pilnībā piekrītu Tev, ar huligāniem nav ko auklēties, jo būtībā šie cilvēki paši grauj demokrātiju un tās vērtības. Pietika paskatīties Londonas grautiņos iesaistītās ”krāsainās” sejas, lai saprastu, kas ir kas ! Turklāt šādi huligāni diskreditē cīņu pret globālismu – kas manuprāt ir ļoti riebīga XXI gadismta parādība !

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > aivarstraidass 17.06.2011. 13.49

    Didzis M – Samērīgas metodes? —> “sasien rokas un kājas ar plastmasas auklu un nosēdina ostas angārā” – Pastāstiet to zviedru policijai
    ———————————————————

    Nevajag tagad tikai piekasīties pie replikām un nenozīmīgām piezīmēm, ja nespēj pamatot savu domu. Runa ir par autoritārisma piesiešanu K.Apsītim un nav ko izlikties, ka tu to nesaprati.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 17.06.2011. 18.04

    >>> bet arī radikāls nacionālisms / rasisms – “Ja demonstrācijās būtu piedalījušies paši Gēteborgas iedzīvotāji (nu kaut vai – zviedri)”…
    =======
    Nevajag nu tīšām pārprast. Es skaidri minēju – ka viens stāsts ir tad, ja politiskos protestos piedalās pārsvarā VIETĒJIE (vienalga, kas nu viņi konkrētajā zemē ir), un pavisam cits stāsts ir tad, ja uz protestiem masveidā ierodas “profesionāli” protestētāji, kuru vienīgais mērķis ir radīt nekārtības.

    Ņemsim par piemēru 16.martu – tur pulcējas un savus viedokļus izsaka t.s. “antifašisti” (un ir arī daži viņu oponenti, kuri tīšām iet pie viņiem strīdēties). Kamēr tie ir mūsu pašu vietējie cilvēki – viss ir 100% pareizi. Mums ir Satversme, kas garantē visādu (arī īpatnēju vai citiem nepieņemamu) viedokļu tiesības pastāvēt. Ja turpretī mūsu 16.marta atceres datums pārtaps par starptautisku notikumu, uz kuru brauks “profesionāli” antifašisti no visām iespējamām kaimiņzemēm (un vienlaikus viņiem pretī dosies rūdīti starptautiski skinhedi) – tad arī mūsu policijai nāksies būvēt nepārkāpjamas sētas, lietot asaru gāzi un katrs 16.marts kļūs par kaujas lauku Rīgas centrā. Jo pa visu Eiropu noteikti atradīsies politiski ekstrēmi vai vienkārši nesavaldīgi cilvēki, kuriem šāds ikgadējs “tusiņš” šķitīs ļoti vilinošs. Un pie šādas notikumu attīstības par normālu 2.pasaules kara frontes karavīru piemiņu mēs varēsim aizmirst uz ilgiem gadiem.

    Labāk ir lietas līdz tam nemaz nenovest. Cilvēku pārvietošanos mūsdienās (kad ir laba videonovērošana un pat attēlu atpazīšana, mobilo sakaru tehnoloģijas, utml.) var izkontrolēt un attiecīgos cilvēkus neielaist. Visi tie, kuri rīko futbola čempionātus ir sen to jau sapratuši – ir svarīgi atpazīt un savlaicīgi izolēt nekārtību organizētājus, kuri pārvietojas pa visu pasauli. Un tad parastie fani var mierīgi baudīt spēles. Katrai valstij ir suverēnas tiesības un arī pienākums neielaist teritorijā tādus ārvalstniekus, kuri ir drošības risks sev un apkārtējiem.

    Ja Didzis Melbiksis uzskata, ka 16.martā mums Rīgā vajadzētu netraucēti ielaist neonacistisku uzskatu cilvēkus no Rietumeiropas, kuriem pagātnē bijušas problēmas ar sabiedriskās kārtības traucēšanu – vēlētos saņemt no viņa apstiprinājumu. Ja viņš turpretī uzskata, ka agresīvi antiglobālisti ir OK, bet agresīvi neonacisti nav OK, tad tas ir dubultstandarts.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 16.06.2011. 22.25

Antiglobālisti cauru gadu bizo apkārt pasaulei, antikapitālistiem pietiek laika un naudas, lai ālētos (laikam aiz bada), vides sargi ālējas superjaudīgos kuteros (kad nelido), pretkara aktīvisti apkaro vardarbību, mētājot akmeņus pa policistiem un vitrīnām, progresīvie žurnālisti visu šo “sabiedrisko kustību” izjusti apdzied. Kuri tad jāsit pirmie? Ā, vēl jau Grostiņš te atmasko EU (NATO laikam šoreiz piemirsts)…

+6
-1
Atbildēt

2

    egita_n > Aivars Krauklis 17.06.2011. 11.37

    “Kuri tad jāsit pirmie?”

    Jūs jau te klaji aicināt uz vardarbību.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Aivars Krauklis 17.06.2011. 12.05

    Puisit, gribi protestēt – dari to kā Gandijs vai Latvijas dziesmotā revolūcija, nevis kā apdzērušos, apnarkojušos deģenerātu bars gāzmaskās un ar lakatiem ! Ja neko savā dzīvītē nav sanācis izveidot, uzcelt vai salabot, tad vismas kaut kas ir jāsagrauj…taču radīt kaut ko šie ”revolucionāri” nav spējīgi !

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

egita_n 17.06.2011. 13.41

Ar šo rakstu komplektā der izlasīt manu rakstu par “Nekārtīgo demokrātiju” – http://www.politika.lv/temas/cilvektiesibas/17606/

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu