Poļikarpovai par kukuļņemšanu piespriež cietumsodu • IR.lv

Poļikarpovai par kukuļņemšanu piespriež cietumsodu

22
Jānis Saliņš, F64

Senāts bijušai tiesnesei atstājis spēkā trīs gadu cietumsodu ar daļēju mantas konfiskāciju

Augstākās tiesas (AT) Senāts ceturtdien noraidīja bijušās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājas Irēnas Poļikarpovas kasācijas sūdzību un Ģenerālprokuratūras kasācijas protestu par AT Krimināllietu tiesu palātas 2010.gada 13.oktobra spriedumu, ar kuru kukuļņemšanā apsūdzētajai tiesnesei piemērots trīs gadu cietumsods un daļēja mantas konfiskācija, vēsta aģentūra LETA.

AT preses sekretāre Baiba Kataja sacīja, ka Senāts atstāja negrozītu apelācijas instances tiesas spriedumu, līdz ar to Poļikarpovai par kukuļņemšanu būs jāiet cietumā. Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Kasācijas sūdzība no Poļikarpovas AT tika saņemta pērn 8.novembrī, savukārt Ģenerālprokuratūras kasācijas protests tika iesniegts 3.novembrī.

Pagājušā gada 13.oktobrī AT Krimināllietu tiesu palāta, izskatot lietu apelācijas kārtībā, Poļikarpovai par kukuļņemšanu piesprieda trīs gadu cietumsodu ar daļēju mantas konfiskāciju. Tiesa arī nolēma, ka Poļikarpovai konfiscējama manta – 6000 eiro un 6760 latu.

Pēc apelācijas instances tiesas sprieduma noklausīšanās Poļikarpovas advokāte Guna Kaminska atzina, ka apsūdzētajai ir piemērots tāds sods, kas ir “zemāks par zemāko robežu”, bet tomēr tas nav nosacīts sods, kādu viņa bija lūgusi. Pati Poļikarpova uz žurnālistu jautājumiem neatbildēja.

Pēdējā vārdā Poļikarpova vēlreiz atzina savu vainu un materiālu vērtību pieņemšanas faktu un lūdza tiesu noticēt, ka atzīšanās sirdī notikusi jau pirms četriem gadiem un viņa ir sodījusi sevi, zaudējot darbu un sabojājot veselību. Pirmās instances tiesā Poļikarpova vainu gan neatzina. Poļikarpovai apsūdzība uzrādīta par vienu kukuļņemšanas epizodi 500 latu kukuli.

Atsevišķi iepriekš izdalīts kriminālprocess pret kukuļņemšanā apsūdzēto Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi Beatrisi Tāleri, kura jau mirusi. Tāleri apsūdzēja četrās kukuļņemšanas epizodēs par kukuļņemšanu summās no 100 līdz 500 latiem.

Tikmēr spriedums gan pagaidām gājis secen citai šajā krimināllietā par kukuļdošanu apsūdzētajai tiesu izpildītājai Inesei Rozītei, kas brīdī, kad sākās lietas iztiesāšanas, visticamāk, Latviju pameta.

Poļikarpova un Tālere bija pirmās tiesneses, kuras sauktas pie kriminālatbildības un pirms tam nav atceltas vai aizgājušas no amata.

Komentāri (22)

mxblack 09.06.2011. 17.44

Cik daudzu dzīves nav sabojājuši šādi pērkami tiesneši. Tas vēl ir niecīgs sods par tādu nodarījumu. Tiesnesis ir zvērējis būt objektīvs un taisnīgs, bet te tīšām par naudu tiek šis zvērests pārvērst par farsu. Cilvēkam zemāk vairs nav kur krist.

+6
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 09.06.2011. 19.05

laiatseed savai sirdsapziņai par mierinaajumu , bet nesaprotams jautaajums par daļeeju mantas konfiskaaciju , taads caurums sleedzams no likumdeveeja puses , kur tad buus taa robeža , zagts vai smeereets…

+6
0
Atbildēt

0

Liene 11.06.2011. 12.34

Tā arī nav skaidrs, vai Poļikarpovu apcietināja tiesas zālē vai ne, un ja ne, tad kad viņa dosies cietumā, jo Senata spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams. Latviešu žurnālistika kā vienmēr “spīd”.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu