Sarkano kartīti gaidot • IR.lv

Sarkano kartīti gaidot

2
Aivars Ozoliņš

Premjerministram Dombrovskim ir jāuzstāda noteikumi ZZS palikšanai valdībā

Pašreizējā valdība var strādāt līdz pirmstermiņa vēlēšanām arī kā mazākuma valdība bez «zaļajiem zemniekiem». Katrā ziņā problēmas, kuras radītu viņu padzīšana no valdības, nebūtu lielākas par tām, kuras radījusi un radīs viņu atrašanās gan valdībā – jo tas ir politiski izdevīgi šai partijai un ekonomiski ienesīgi tās saimniekam Ventspilī -, gan vienlaikus arī opozīcijā – kad jālemj par lieliem un principiāliem jautājumiem. 

Pēc Saeimas balsojumiem pret atļauju veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās un par ZZS frakcijas deputāta Andra Bērziņa ievēlēšanu valsts galvas amatā vairs nevienam nav šaubu, kāda ir īstā vairākuma koalīcija Saeimā un kāda ir tās attieksme pret demokrātiju un tiesiskumu. Paturēt «zaļos zemniekus» valdībā pēc tam, kad tie kopā ar šā īstā vairākuma partneriem kļuvuši par iemeslu Saeimas atlaišanai un tad prezidenta vēlēšanās tomēr nodemonstrējuši apņēmību turpināt valdīt kopā ar Saskaņas centru un Par labu Latviju!, nozīmētu apbalvot viņus par tādu politiku, kādu prezidents Valdis Zatlers ar savu lēmumu un Vienotība ar atbalstu tam vēlas mainīt. Tomēr «atmosfēra koalīcijā ir lietišķa, valda miers un saticība», pirmdien priecājās Augusts Brigmanis.

Valdis Dombrovskis pēc Saeimas balsojuma par Šleseru teicās parādījis «dzelteno kartīti» koalīcijas «partneriem». Pat viņam kļuvis skaidrs, ka «Vienotības un ZZS izpratne dažādos tiesiskos jautājumos atšķiras», un esot sasniegta robeža – nākamais šāds balsojums varot draudēt ar nopietnām sekām koalīcijā. Tomēr koalīcijai esot jāstrādā tālāk, jo neesot vērts nomainīt ZZS ar Saskaņas centru, kas par Šleseru balsoja tāpat kā Lemberga «zaļie zemnieki». Bet Vienotībai būtu bezatbildīgi pamest valdību un aiziet opozīcijā. Varot, redz, pat iestāties atkal ekonomiskā krīze, stāsta premjerministrs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu