Līvbērzes pagastā deg kūdras purvs 60 hektāru platībā • IR.lv

Līvbērzes pagastā deg kūdras purvs 60 hektāru platībā

28
Lita Krone, LETA

Starp Ikšķiles un Jaunogres staciju meža ugunsgrēks apgrūtina dzelzceļa satiksmi

Līvbērzes pagastā aizdedzies Kaigu purvs, kur aptuveni 60 hektāru platībā deg kūdra, aģentūrai BNS pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembela.

Viņa teica, ka kūdras dzēšanā pagaidām iesaistītas četras VUGD tehnikas vienības, kā arī 30 darbinieki no vietējā kūdras pārstrādes uzņēmuma un vairāki cilvēki no Valsts meža dienesta (VMD).

“Pagaidām vēl nav zināms, kad kūdras degšanu varētu nodzēst, tas atkarīgs no tā, cik dziļi kūdra ir paspējusi aizdegties,” sacīja Šembela.

Ja kūdra jau ir paspējusi aizdegties samērā lielā dziļumā, tad to nodzēst var ilgstošs lietus un sals. Ūdens liešana uz kūdras virsējā slāņa var apturēt tās degšanu tikai nelielā dziļumā.

Tomēr Šembela norādīja, ka kūdras degšanas platības palielināšanās ir maz ticama, jo purvs ir sadalīts sektoros, kuru vienu no otra atdala meliorācijas grāvji.

Vietējais kūdras pārstrādes uzņēmums SIA “Laflora” nav apdraudēts, jo tas atrodas četrus kilometrus no degšanas vietas, tāpat tās tuvumā neatrodas vietējo iedzīvotāju ēkas.

Ugunsgrēks vērtējams kā ļoti nopietns un plašs, tāpēc nevarot izslēgt varbūtību, ka pie tā likvidācijas būs jāstrādā pat mēnesi, aģentūrai LETA skaidroja VUGD Zemgales reģiona brigādes Jelgavas daļas komandieris Artūrs Hroļenko. “Pagaidām nav iespējams prognozēt, ko tas prasīs. Tādu apmēru kūdras ugunsgrēka dzēšana var ieilgt pat mēnesi. Taču, pēc manā rīcībā esošās operatīvās informācijas, pārsvarā deg kūdras virskārta, kas vieš cerības. Tomēr ārā ir stiprs vējš, kas visu apgrūtina,” skaidroja Hroļenko.

Savukārt vilcienu satiksme līnijā Rīga-Aizkraukle ir kavēta, jo starp Ikšķili un Jaunogri deg mežs desmit hektāru platībā, vēsta aģentūra LETA. Valsts mežu dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Edijs Leišavnieks pastāstīja, ka degošā teritorija ir nevis mežs, bet gan dzelzceļa mala aptuveni kilometra garumā. Uguns nav sasniegusi mineralizēto joslu, kas ir uzarts valnis ap 25 metru attālumā no sliedēm, kas neļauj ugunsgrēkam izplesties mežā.

Dzēšanas darbos iesaistītas divas VMD un divas VUGD ugunsdzēšanas automašīnas, kā arī VAS “Latvijas Dzelzceļš” (LDz) ugunsdzēsības vilciens.

Pirmdien Latvijā konstatēts karstuma rekords – Ventspils novērojumu stacijā gaiss sakarsa līdz +31 grādam, tādējādi par trim grādiem pārspēts līdzšinējais 6.jūnija maksimālās gaisa temperatūras rekords, kas Ventspilī tika reģistrēts tālajā 1926.gadā.

Jauns karstuma rekords fiksēts arī Liepājā, Pāvilostā, Saldū, Stendē, Dobelē, Bauskā, Ainažos, Skultē Saulkrastu apkaimē un Zīlānos pie Jēkabpils. Gaisa temperatūra šajās novērojumu stacijās līdz plkst.15 sasniedza +27..+30 grādu. Otrdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, gaisa temperatūra kļūs vēl par grādu augstāka, prognozē sinoptiķi.

Komentāri (28)

Ralfs Ārstenieks 07.06.2011. 19.49

Pēc virsraksta varētu padomāt ka Līvbērzes pagasts atrodas starp Ikšķiles un Jaunogres staciju, kas patiešām tā nav!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu