Atrasts no E.coli baktērijām Vācijā saindēto cilvēku avots • IR.lv

Atrasts no E.coli baktērijām Vācijā saindēto cilvēku avots

14
Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

PVD: Latvijā nav jāsatraucas par baktērijas E.coli skartajām diedzētajām sēklām

Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēma ziņo, ka atrasts avots enterohemorāģiskās E.coli (EHEC) baktērijas infekcijas uzliesmojumiem – diedzētas sēklas. Taču Latvijas patērētājiem nav jāsatraucas, ka tās būtu nonākušas vietējā tirgū, vēsta aģentūra LETA.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe informējusi, ka saslimšanas Vācijā izraisījušas lēcas, lucerna, Adzuki pupiņas un grieķu trigonella. Pēc PVD rīcībā esošās informācijas, vainīgais uzņēmums ārpus Vācijas produktus neizplata.

Diedzēto sēklu maisījums, kas ražots Lejassaksijā, piegādāts ēdināšanas uzņēmumu tīklam, ko apmeklējuši saslimušie cilvēki. Uzņēmums ir bioloģiskā audzētava, un diviem uzņēmumā strādājošajiem konstatēta saslimšana.

“Vācijas pārtikas uzraudzības amatpersonas iesaka savas valsts patērētājiem pašlaik atturēties no diedzētu sēklu lietošanas uzturā. Diedzēto sēklu ražotājs minētos produktus ir atsaucis arī no izplatīšanas tirdzniecībā,” uzsver Joffe.

Vācijas atbildīgās institūcijas 3.jūnijā un 4.jūnijā sēklu ražošanas uzņēmumā noņēmušas ūdens un produktu paraugus, taču sākotnējās pārbaudes nav apstiprinājušas aizdomas. Testi, kas veikti uz 23 no 40 paraugiem, liecina, ka tajos nav bīstamās baktērijas klātbūtnes, informē Lejassaksijas federālās zemes Lauksaimniecības ministrija. 

Jau ziņots, ka infekcijas uzliesmojums Eiropā ne tikai laupījis dzīvību 22 cilvēkiem, aptuveni divi tūkstoši saslimušu, bet arī izraisījis ekonomisku spriedzi. Arī Polijā pirmdien apstiprināts pirmais inficēšanās gadījums ar cilvēku veselībai bīstamo enterohemorāģiskās E.coli (EHEC) baktēriju.

 

Sākotnēji infekcijas uzliesmojumā tika vainoti no Spānijas ievestie gurķi, kā dēļ pieprasījums pēc šajā valstī audzētajiem dārzeņiem Eiropā saruka. Spāņu audzētājiem nedēļā tika radīti ap 200 miljonu eiro (140,56 miljonu latu) zaudējumi.

Tikmēr vairākas valstis, tostarp Krievija un Libāna, noteikušas atsevišķu vai pat visu svaigo dārzeņu importa aizliegumu no Eiropas. Lai risinātu šo situāciju un spriestu par zaudējumu kompensēšanu, 17.jūnijā Luksemburgā tiksies bloka lauksaimniecības ministri.

Komentāri (14)

silvija_vitina 06.06.2011. 14.09

Ak, mūsu valodiņa … virsrakstu lasīju reizes 5, lai saprastu, ka atrasts baktērijas izcelsmes avots, nevis saindēto cilvēku avots… Nu, sevi cienošam, respektablam izdevumam vismaz virsraksti būtu kritiski jāpārskata.

+8
-1
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 06.06.2011. 13.04

Atteikties no diedzētu sēklu lietošsanas!!!!! Diedzētas sēklas ir izcils vitamīnu un enzīmu(biokatalizators) avots, tāpēc to lietošana ir ieteicama. Jāatturās tikai no to pirkšanas no nezināma ražotāja un jādiedzē pašiem.

+4
0
Atbildēt

1

    dauka34 > raimonds_bossltd 06.06.2011. 13.53

    neviens jau neapshauba diedzetu seklu pozitivas ipashibas, BET – ta zemnieku saimnieciba noteikti pateretajos neizraisija aizdomas, jo ir gan vieteja, gan ekologiska saimnieciba. bet nu – shit happens.

    0
    0
    Atbildēt

    0

onoffonoff 06.06.2011. 20.38

Vacijas mediji gan zino, ka lidz shim parbauditie 23 no 40 panemtajiem paraugiem izradijushies negativi – ka nesanak atkal kaa ar tomatiem, lapu salatiem un gurkjiem…

http://www.tagesschau.de/inland/ehec286.html

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu