Serbijā arestēts kara noziegumos apsūdzētais Ratko Mladičs • IR.lv

Serbijā arestēts kara noziegumos apsūdzētais Ratko Mladičs

32

Vīrietim, ko uzskata par kara noziegumos vainoto Mladiču, veic DNS pārbaudes

Serbijas varasiestādes arestējušas bēguļojošo serbu kara noziedznieku Ratko Mladiču, vēsta aģentūras LETA un AFP.

Mladiča arestu apstiprinājis Serbijas prezidents Boriss Tadičs. “Šorīt agri no rīta mēs arestējām Ratko Mladiču. Notiek izdošanas process,” sacīja Tadičs, ar to domājot ģenerāļa izdošanu ANO kara noziegumu tribunālam Hāgā.

Bosnijas serbu ģenerālis Mladičs tiek apsūdzēts genocīdā un noziegumos pret cilvēci, kas izdarīti Bosnijas 1992.-1995.gada kara laikā. Galvenās apsūdzības saistītas ar 44 mēnešus ilgo Sarajevas aplenkumu, kurā tika nogalināti vismaz 10 000 cilvēku, un 1995.gada Srebreņicas asinspirti, kurā tika noslepkavoti vairāk nekā 8000 musulmaņu vīriešu.

Mladičs, kurš uzdevies par Miloradu Komadiču, atrodas apcietinājumā un pašlaik tiek veiktas DNS pārbaudes viņa identitātes apstiprināšanai. Pārbaudes ilgs trīs dienas.

Vīrieti arestēja Serbijas īpašo uzdevumu spēki. Sevi par Komadiču uzdevušais vīrietis ir ārēji līdzīgs Mladičam, kā arī sakrīt vairākas bēglim raksturīgās fiziskās pazīmes.

Līdz ar Mladiča arestu no Serbijas ceļa uz Eiropas Savienību (ES) aizvākts liels šķērslis, ceturtdien apliecināja ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle. “Taisnība ir panākta, un liels šķērslis no Serbijas ceļa uz ES ir aizvākts,” preses konferencē Briselē sacīja Fīle, pieminot Nīderlandes un citu ietekmīgu ES valstu izvirzīto nosacījumu, kas Sebijai bija jāizpilda, pirms tā sāk sarunas par iestāšanos blokā.

Tikmēr Nīderlandes premjerministrs Marks Rute norādīja – kaut arī par Srebreņicas slaktiņa sarīkošanu un citiem kara noziegumiem apsūdzētā Mladiča arests ir “svarīgs nosacījums”, lai Serbija varētu iestāties savienībā, tas tomēr nenozīmē automātisku dalību.

Mladiča arests ir svarīgs notikums gan Srebrenicas slaktiņa upuru ģimenēm, gan arī Nīderlandes ANO kontingentam, kura uzdevums bija aizsargāt anklāva musulmaņus, tomēr serbu spēkiem nespēja pretoties.

2008.gadā Serbijā tika arestēts cits viens no meklētākajiem Bosnijas kara laikā noziegumus pastrādājušajiem cilvēkiem – Bosnijas serbu kara laika līderis Radovans Karadžičs, kurš gandrīz 13 gadus bēguļoja no ANO kara noziegumu tribunāla.

Tagad no Hāgas tribunāla vismeklētākajiem cilvēkiem brīvībā vēl atrodas bijušais Horvātijas serbu līderis Gorans Hadžičs.

Hadžičs apsūdzēts kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, kas izdarīti, noslepkavojot simtiem Horvātijas civiliedzīvotāju un deportējot desmitiem tūkstošiem horvātu un citu neserbu civiliedzīvotāju 1991.-1995.gada konflikta laikā.

Komentāri (32)

raimonds_bossltd 26.05.2011. 15.40

Idiots tas Mladič(pičkovič). Būtu pievienojies Miloševiča ģimenītei, Akajevam, Georgadzei, Abašidzem, Milušam, Lasmanim un citiem bēguļojošiem noziedzniekiem parašā.

0
0
Atbildēt

0

Gvidža 27.05.2011. 14.57

Brendu smaržas par 10.00LVL un TIKAI šodien 27.05 visām smaržām 15% atlaides!Vairāk par smaržu klāst skatīt šeit: http://www.ienacunnoperc.lv

0
-2
Atbildēt

0

Gvidža 27.05.2011. 14.57

Brendu smaržas par 10.00LVL un TIKAI šodien 27.05 visām smaržām 15% atlaides!Vairāk par smaržu klāst skatīt šeit: http://www.ienacunnoperc.lv

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu