Disnejlendas sajūta pārgājusi • IR.lv

Disnejlendas sajūta pārgājusi

7
Tikšanās ar Latvijas Valsts prezidentu vēlāk tiek atzīmēta Vašingtonas krogā Aptieka. No kreisās: Ilze Garoza, kas Minesotas Universitātē tikko pabeidza pētījumu par Amerikas latviešu un jauno latviešu imigrantu attiecībām, Aleksis Dankers, videooperators no Losandželosas, Alberts Ozols, ekonomikas students no Vašingtonas, un Ēriks Apelis, kurš dzīvo Virdžīnijā
Inga Spriņģe

Vairākums no viņiem nezina, kā sauc Latvijas premjerministru, taču viņi aktīvi lobē dubultpilsonības ieviešanu, lai paši kļūtu par Latvijas pilsoņiem. Kādēļ trimdas latviešu jaunākā paaudze vēlas saglabāt savu latvietību? 

Pirms iesāc savu daļu, pasaki: «Paldies, Mārtiņ,» un tad turpini, – tumšā uzvalkā tērptais Mārtiņš Andersons pamāca blakus stāvošo Dāvi Siksnānu, izstīdzējušu puisi zaļā džemperī un džinsos. Mārtiņš izskatās manāmi satraucies, turpretim Dāvis gaidāmo tikšanos ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru tver daudz relaksētāk. 

«Paldies, Mārtiņ, bet tagad, prezidenta kungs, es jums pastāstīšu par…,» Dāvis vēršas pie publikas. Prezidenta starp viņiem nav. Oficiālajā vizītē, kas notika aprīļa sākumā, Zatlers tikmēr Baltajā namā tiekas ar Amerikas viceprezidentu Džo Baidenu. Šis ir tikai mēģinājums. 

Pāris stundu vēlāk prezidents ieradīsies mazajā izstāžu zālē blakus Latvijas vēstniecības ēkai Vašingtonā, lai satiktos ar Amerikas latviešu jauniešu projekta 2×2 dalībniekiem un Amerikas Latviešu jaunatnes apvienības (ALJA) biedriem. Viņi pārstāv trimdas latviešu jaunāko, nu jau trešo paaudzi un vēlas ar Latvijas prezidentu pārrunāt vairākus jautājumus. Galvenais – dubultpilsonības ieviešana Latvijā, kas viņiem atvieglotu dzīvošanu un strādāšanu vecvecāku dzimtenē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu