Piedzīs 20 000 latu par labu bojāgājušā SUV karavīra mātei • IR.lv

Piedzīs 20 000 latu par labu bojāgājušā SUV karavīra mātei

12
Publicitātes foto. Avots: LETA

AT lēmusi, ka nauda jāpiedzen no AM par karavīra bojāeju izpletņlēkšanas mācībās

Augstākā tiesa (AT) otrdien nospriedusi, ka par labu izpletņlēkšanas mācībās bojāgājušā Speciālo uzdevumu vienības (SUV) karavīra Normunda Stradiņa mātei no valsts piedzenami 20 tūkstoši latu, aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Šī naudas summa no valsts piedzenama Aizsardzības ministrijas (AM) personā. Bojāgājušā karavīra mātes prasība pret valsti bija 400 tūkstošu latu apmērā. Pilns sprieduma teksts šajā lietā būs pieejams 7.jūnijā, tad spriedumu 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt.

2009.gada maijā Aizsardzības ministrija pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru ministrijai par labu Stradiņa mātei jāmaksā 20 tūkstoši latu. Tiesa toreiz atzina par prettiesisku rīcību, neveicot visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku 2006.gada maijā notikušo izpletņlēkšanas nodarbību drošību un atbilstību spēkā esošajām tiesību normām, kā dēļ gāja bojā karavīrs Stradiņš.

Šī ir jau otrā prasība pret valsti saistībā ar traģēdiju vienības izpletņlēkšanas mācībās. Iepriekš Rīgas apgabaltiesa jau daļēji apmierināja bojāgājušā SUV karavīra Mārtiņa Arāja atraitnes un viņas dēla prasību pret valsti un noteica, ka 40 000 latu liela kompensācija piedzenama no Aizsardzības ministrijas, kaut arī tika prasīta 400 tūkstošus latu liela kompensācija. Šajā lietā vēl tiesas darbi turpināsies, jo ministrija spriedumu pārsūdzējusi Augstākajā tiesā.

Rīgā 2006.gada 15.maijā nodarbību laikā noslīkstot Daugavā gāja bojā divi izpletņlēcēji no SUV – Mārtiņš Arājs un Normunds Stradiņš. Saistībā ar notikušo par dienesta nolaidību bija apsūdzēti bijušais SUV komandieris Andris Bukovskis un izpletņlēkšanas praktisko nodarbību vadītājs Aivars Maļinovskis.

Komentāri (12)

disassociative 24.05.2011. 11.17

Notikuma datums 2006.gada 15.maijs, tiesas spriedums 2011. gada 23. maijs. Vājprāts! Kad tas viss beigsies? Cik var vilkt tiesu lietas gadiem ilgi!

+5
0
Atbildēt

1

    aguslens > disassociative 24.05.2011. 12.53

    Šķiet, ir izieta visos līmeņos. Nav ļoti ātri, bet nav arī vājprāts, jo ne jau pati triviālākā lieta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 24.05.2011. 13.49

Cik atceros tad tas notika Slaktera kā Aizsardzības ministra laikā! Vienas nelaimes ar Slakteri, gan kā Aiz. ministru un pēc tam arī kā Finanšu ministru! Melnas pēdas viņš atstājis savas ministrēšanas laikā.
Līdzjūtība no sirds mātei. Aizsardzības ministrija gan varēja samaksāt un miers, jo Sakterēšanas laikā tomēr dzīvību zaudēja divi jauni puiši. Cik atceros, tad pat naži nebija iedoti līdz, lai varētu pārgriezt tos izpletņus, kur nu vēl stulbais atbildīgais, kurš lika puišiem lēkt, kaut toreiz pūta stiprs vējš!! Vai sodu ir saņēmis tiešais atbildīgais par apstākļu nenovērtēšanu!

+3
-1
Atbildēt

3

    piziks > austrisv 24.05.2011. 20.13

    Ombros, tie SUV-ā bija iesācēji, bez nopietnām commando kvalifikācijām, toties ar ambīcijām: tieši tādēļ minēju, ka viens no abiem pat uz lēkšanu atmucis brīvsolī, dezertējis no citām mācībām citā apmācību vietā.

    Arī Bolero copy-paste komisijas slēdzienā ir muļķības sarakstītas: “nav izvērtēti riska faktori… ūdenstilpju tuvumā” … Ja kāds attaptos meteoapstākļu statistiku Spilvē uz likt uz kartes, tad pat visā gadā sanāktu maz stundu, kad drīkstētu Spilvē tādus gurķus mētāt. Tādēļ jau minēju, ka ar bomi pa ausīm vajadzēja tiem, kas atdeva Cēsu lidlauku privatizācijai. Arī pasakas par “adekvātajiem sakaru līdzekļiem” un piepūšamajām peldvestēm reāli nav iespējams komentēt, jo tad būtu jārunā par to, kad un cik gab. tur tas viss parādījās… :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > austrisv 24.05.2011. 14.24

    Bet! Vēl viens maksimālistisks kliedziens… :)

    Armijas mamma vai paps nebija nazīšus “IEDEVIS līdz”?! Speciālo Uzdevumu vienībā, kur karavīri kļust par visaugstāk kavalificētajiem militāristiem? A pašu atbildība, pieaugušu cilvēku patstāvība? Pārkāpums no treniņu vadītāja puses būtu, ja būtu aizliedzis nažus ņemt!

    “Stulbais atbildīgais, kurš lika lēkt…”! SOF/Special Operations Forces/speciālo operāciju spēki strādā smagos apstākļos, ne siltumnīcās. Ja izpletņu leķšanas organizēšanā kāds bija stulbs, tad tas bija tas valdības sastāvs (nezinu šobrīd, kurā gadā un kuri konkrētie stulbeņ, kas atļāva privatizet Cēsu lidlauku, kur meteoaptākļi treniņiem ir daudz atbilstošāki — kā jau iekšzemē, tur biežāk ir mierīgi laikapstākļi. Vēl par pašu atbildību. Būs negodīgi, ja abu radi saņems vienādu kompensāciju — neatkarīgi no tiesas rezultātiem. Viens no tiem abiem, ierodoties uz lēkšanu, faktiski bija pārkāpis pavēli, jo viņam bija jābūt citur = mācību seminārā. Ne valstij, ne armijai nav pilnībā jāapmaksā pavēļu nepildītāju (pat) nāve.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > austrisv 24.05.2011. 17.19

    to Optiskais Tēmeklis
    Žēl bojāgājušos, bet nesalīdzināmi vairāk žēl, ka Latvijas armijas SUV karavīri varēja tā vienkārši noslīkt. Pat bez kāda naža, izpletņa stropes varēja uztīt uz rokas, savākt to kopā un ar visu izpeldēt krastā.
    Neietinās taču viņi izpletnī krītot. Bērnudārzs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

boss 24.05.2011. 15.31

Fragments no http://www.diena.lv/lat/politics/hot/tiesa-attaisno-kriminallieta-par-nbs-izpletnleceju-bojaeju-apsudzetos :

“[NBS dienesta izmeklēšanas] Komisijas ziņojumā konstatēts, ka vairāki reglamentējošie dokumenti pildīti formāli, bet pavirši un bezatbildīgi savus tiešos dienesta pienākumus pildījis SUV personāls.

Konstatēts, ka laikus nav notikusi meteoroloģiskās informācijas aprite SUV mācību vajadzībām. Nav izvērtēti riska faktori, izpletņlēcēju nodarbības organizējot ūdenstilpes tuvumā.

Dienesta izmeklēšanā konstatēts, ka SUV glābšanas laivā nav bijuši profesionāli un atbilstoši ekipēti glābēji, turklāt izpletņlēkšanas nodarbību personāls nav bijis apgādāts ar adekvātiem sakaru līdzekļiem.

Nepilnīga ekipējuma dēļ bojā gājušie karavīri nebija atbrīvojušies no izpletņiem pirms nolaišanās ūdenī, un viņiem nebija piepūstu glābšanas vestu.”

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu