Rīgas centrā parakstu vākšanā pagaidām visaktīvākie ir jaunieši • IR.lv

Rīgas centrā parakstu vākšanā pagaidām visaktīvākie ir jaunieši

26
Foto: Gundega Šķēla
Gundega Šķēla

Mazākumtautību skolu pārstāvji parakstu vākšanu vērtē atšķirīgi

Trešdien uzsāktajā parakstu vākšanā par grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē ar mērķi panākt, lai ar 2012.gada 1.septembi visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs mācības notiktu latviešu valodā, pagaidām visaktīvākie ir jaunieši, Ir.lv informēja Rīgas centra parakstu vākšanas iecirkņu darbinieces.

Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā līdz pulksten 13.00 bija parakstījušies vairāk nekā 30 cilvēki, savukārt Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā līdz parasktu vākšanas iecirkņa slēgšanai bija savākti vairāk nekā 20 paraksti, ziņu aģentūru LETA informēja parakstu vācējas. Rīgas sākumskolā “Valodiņa” piecu stundu laikā tika savākti pieci paraksti, arī Rīgas 200. pirmskolas izglītības iestādē aktivitāte bija zema, novēroja Ir.lv. Bez tam, vairāki interesenti bija aizmirsuši pases, bet solījušies atnākt nākamajās dienās.

Parakstu vācējas zemo aktivitāti pamato ar to, ka šī ir tikai pirmā parakstu vākšanas diena un iecirkņu darba laiks trešdienās ir līdz pulksten 13.00, Ir.lv norādīja Rīgas centra parakstu vākšanas iecirkņu darinieces. Tāpat iecirkņu darbinieces piemin, ka cilvēkiem trūkst informācijas par turpmākajiem grozījumiem, kas sāksies 18.maijā.

Parakstu vākšana par mācībām valsts apmaksātās skolās tikai valsts valodā attiecas arī uz mazākumtautību skolām, kuras iespējamos grozījumus likumā vērtē dažādi. “Man šī situācija nepatīk,” no plašākiem komentāriem atturoties, Ir.lv informēja Rīgas M.Lomonosova krievu vidusskolas direktors Nikolajs Baborikins. “Jau kopš skolas atvēršanas visas mācības notiek valsts valodā un tas tiek pilnībā atbalstīts, jo mēs dzīvojam Latvijā, un tas ir mūsu pienākums,” Ir.lv norādīja Rīgas Lietuviešu vidusskolas direktore Aldona Treija. Treija piemin, ka likuma grozījumus vajadzējis veikt jau agrāk.

Lai Satversmes grozījumu projektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētājiem.

Parakstu vākšana par grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē, ko rosinājusi nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK, nosaka, ka “valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā”. Konkrētā parakstu vākšana turpināsies līdz 9. jūnijam. Savukārt no 18.maija līdz 16.jūnijam notiks parakstu vākšana par apturētajiem sociālo pabalstu griestu likumiem.

 

Komentāri (26)

Sanšains 12.05.2011. 09.48

Vakar gadījās dzirdēt LR1 “Krustpunktā” – Aida Tomsona interviju ar Raivi Dzintaru.
http://www.latvijasradio.lv/program/1/2011/05/20110511.htm

Raivis bija ļoti pārliecinošs, sakarīgs, mierīgs, nosvērts. Un, protams, nebūt ne “ekstrēms” un “radikāls”, atšķirībā no daža laba iekaisuša, histēriska un agresīva hiperliberāļa.:)

Līdz šim domāju, ka neparakstīšos/nebalsošu, jo esmu no tiem dažiem:), kuriem nepatīk varbūtība, ka latviešu skolās masveidīgi sāktu ieplūst krievu skolēni – ko nevar celt, to nevar nest (ko nevar absorbēt, tas par skādi).

Bet pēc šīs intervijas noklausīšanās laikam gan vēlreiz pārlasīšu visus argumentus un šķiet, ka parakstīšos gan.

Zīmīgi, ka pēc intervijas komentēt uzaicinātais Sergejs “Ņegreždaņin po ubežģeņijam” Kruks savā ierasti žultainajā manierē pilnīgi sagrozīja Dzintara teikto (jau 20 minūtes pēc intervijas!), paziņojot, ka Raivis pats atzīstot, ka “Visu Latvijai!” to visu dara tāpēc, ka citādi viņiem nepievērš uzmanību.
(Īstenībā – Raivis, atbildot klausītājas pārmetumam par nepievēršanos citām problēmām, paskaidroja, ka tas, protams, nav tiesa, un praktiski viss “publiskās izskanēšanas skaļums” ir atkarīgs no mediju izvēles un akcentiem, noklusējot VL iniciatīvas ekonomiskās un sociālās politikas jomās, bet īpaši izceļot šo “valodas referenduma” tēmu.)

Kruka “pērle” bija izteikums, ka Dzintars ir “radikālis”, jo… atsacījies radio tiešraidē diskutēt ar Lindermanu.:) Jo diskutēt – tā esot politiķa profesija.

Un, tātad, ja Dzintars atsakās iekļauties kruku, ozoliņu, ījabu un citu latviešu nacionālistu apkarotāju uztieptajā ideoloģiskajā shēmā “vislatvieši=osipovieši – vienādi un margināli radikāļi”, tad secinājums ir… ka Dzintars tieši tāpēc ir “radikālis”.
Izcili pretīga demagoģija, biedri Kruk! Turklāt primitīva un caurspīdīga.

Un tad rodas jautājums, kurš izvēlas uzaicināt šādu “ekspertu” Kruku?
Aidis Tomsons? Dzintris Kolāts?
Vai varbūt “prosto ķeļeviģiņije” (Pro100 TV) ieviesējs Ābrams Kļockins – stabils Latvijas nacionālās (ne)politikas kursa “status quo” atbalstītājs un tā aktīvs izmantotājs?

+11
-1
Atbildēt

10

    marčiks > Sanšains 12.05.2011. 11.37

    Protams, ka “īstenie latvieši” PAŠI ierosināja parakstu vākšanu un, protams, jebkura partija PATI nosaka savu politisko programmu un PATI izvēlas, kurus tās aspektus tā vēlas īstenot pastiprināti un vairāk uzsvērt publiskajā telpā. Un fakts ir tāds, ka VL! PATI ir izvēlējusies attiecību aptuveni 20:1 – proti, 20 gadījumos runājam, ierosinām priekšlikumus, saceļam ažiotāžu (nekāda “sausā atlikuma” tam visam, skaidra lieta, nav) par “nacionālo” lietu un 1 gadījumā skata pēc, negribīgi iestarpinām kaut ko no “ekonomikas”.

    Tad ko Jūs īsti gribat – lai IR rediģē VL! mājas lapu, raksta VL! preses relīzes vai varbūt VL! vārdā iesniedz likumprojektus Saeimā, lai šo 20:1 attiecību kaut kā nebūt pamainītu???

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    marčiks > Sanšains 12.05.2011. 11.02

    …Īstenībā – Raivis, atbildot klausītājas pārmetumam par nepievēršanos citām problēmām, paskaidroja, ka tas, protams, nav tiesa, un praktiski viss “publiskās izskanēšanas skaļums” ir atkarīgs no mediju izvēles un akcentiem, noklusējot VL iniciatīvas ekonomiskās un sociālās politikas jomās, bet īpaši izceļot šo “valodas referenduma” tēmu…

    ________________________________________________________________________

    Nu kā lai netic tik gudram un godīgam latviešu jaunietim, kāds ir Raivis! Ja Raivis tā saka, tad tā arī, protams, ir.

    Tikai… pietiek atvērt http://www.visulatvijai.lv, lai saprastu, ka…

    Lūk, 6(!) jaunākie mājas lapā publicētie raksti:

    Parakstu vākšanas vietas, darba laiki Satversmes grozījumiem
    Parakstu vākšana par grozījumiem Satversmes 112. pantā
    Aicinājums parakstu vākšanai
    Par izglītību valsts valodā visaktīvāk parakstās jaunieši
    Jautājumi un atbildes par parakstu vākšanu
    Neesiet vienaldzīgi! Saruna ar Raivi Dzintaru

    Pēdējais ir LA intervija, kura galvenokārt ir par to pašu – parakstīšangeitu. Pārējie raksti galvenajā lapā – par 9.maiju, sveicieni Māmiņu dienā, leģionāriem un gaidāmo valsts apvērsuma gadadienas svinēšanu.

    Nu tiešām stulbi tie mediji, kas nez kāpēc neredz neskaitāmās VL! “iniciatīvas ekonomiskās un sociālās politikas jomās”…

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    krisjanis_sondors > Sanšains 12.05.2011. 13.58

    “Galu galā arī komentāru skaits internetā publicētajiem rakstiem liecina gluži to pašu – sabiedrības VAIRĀKUMS.”

    Interneta komentētāji nepavisam nav sabiedrības vairākums, bet gan tikai tie, kam darbs ir birojā pie datora un komentēšana ir kafijas pauzes sastāvdaļa, vai kas citu iemeslu dēļ var atļauties sēdēt internetā un komentēt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 12.05.2011. 16.13

    Krišjānis Liepiņš:
    Interneta komentētāji nepavisam nav sabiedrības vairākums
    ============================
    Piekrītu.
    Bet tomēr diez vai ir tā, ka rakstu par kādu ekonomikas problēmu izlasa “nerakstošais vairākums”, bet rakstu par valodas “cīņām” – “komentējošais mazākums”.:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Sanšains 12.05.2011. 14.21

    to Krišjānis Liepiņš
    Vēl ir tādi, kas uzskata par savu pilsoņpienākumu informēt tautu par tās “varoņiem”, dot akliem acu gaismu un kurliem skaņas sajūtu. Vēl ir arī Antonijas ielas nama algoti skribenti, kā arī Rīgas Domes valdošās koalīcijas biroju liekēži.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 12.05.2011. 12.04

    Alejandro –

    Arī es varētu vēlēties, lai vislatvieši vairāk pievērstos ekonomikas problēmām. Tomēr līdzīgi viņiem uzskatu, ka nacionālo problēmu risināšana ir daudz būtiskāka.
    Jāatzīst, arī es daudz labāk orientējos kultūras un valodas, nevis ekonomikas vai, piemēram, rūpniecības problēmās.

    Galu galā arī komentāru skaits internetā publicētajiem rakstiem liecina gluži to pašu – sabiedrības VAIRĀKUMS jebkādā “griezumā” interesējas par ideoloģiski akūtām problēmām, nevis par nogurdinoši sarežģītām ekonomiku regulējošu likumu niansēm. Tātad nav arī īpaši jābrīnās, ka mediji izvēlas neatspoguļot Jūsuprāt ļoti retās VL iniciatīvas šajās jomās. Bet tomēr tādas ir, un tas ir tieši tas, ko vakar intervijā paskaidroja Dzintars, atspēkojot nihilistisko “nav nekā cita”. Un, protams, nav arī tā, kā apgalvojat Jūs, ka it kā kaut kas tiek “negribīgi iestarpināts no ekonomikas”.

    Bet neaizmirsīsim, ka, piemēram, “Vienotības” kritiķi arī nebeidz skandināt, ka “valūtas fonda kalpi” un “grāmatveži” neko nepiedāvājot un nerisinot.:) Varbūt piebiedrosities Zalānam un Šleseram?

    Savukārt, Jums, ja atmiņa mani neviļ, īpaši izceļamas šķistu pediņu un citu “ar īpašajām vajadzībām” problēmas, kas manā skatījumā nebūtu pat proporcijas 1:2000 vērtas.

    Un vēl par Jūsu teikumu: “nekāda “sausā atlikuma” tam visam, skaidra lieta, nav”.
    Gribu atgādināt, ka nesen Saeimā tika balsots par to, lai darba devēji nedrīkstētu nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas. BEIDZOT arī “Vienotība” balsoja “par”. Un… kopā ar Nacionālo apvienību palika mazākumā. Kas tad šeit – “Vienotības” populisms, kam nav nekāda sausā atlikuma?
    Vai arī agrāk, kad JL un PS sēdēja “dziļā opozīcijā” un Kalvīša valdība konsekventi noraidīja visus opozīcijas priekšlikumus – ko tad Jūs domājāt par tagadējās “Vienotības” politiķu iniciatīvām? Fui, pē, nekāda “sausā atlikuma”?:)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Sanšains 12.05.2011. 12.36

    Nu tiešām stulbi tie mediji, kas nez kāpēc neredz neskaitāmās VL! “iniciatīvas ekonomiskās un sociālās politikas jomās”…

    Nu tā kā tāds joks… Vai tad Tu nezini Latvijas parlamentāro praksi – visas opozīcijas iniciatīvas noairēt?
    Starp citu, bija VL daudzi priekšlikumi budžetam, bet visi tika noraidīti.
    Vai varbūt VL/TB būtu jāstrādā par Vienotības bezmaksas konsultantiem ekonomikas jomā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Sanšains 12.05.2011. 11.40

    to Alejandro
    http://www.youtube.com/watch?v=Qx50L9ptH8c&feature=player_embedded
    Cik vienkārši un saprotami. Vēl piebildīšu, ka VL izrāda tēvišķas rūpes par t.s. krievvalodīgo populāciju, piedāvājot tai privilēģiju integrēties civilizētā sabiedrībā, jo “krievu pasaule” ir nolemta. To sagaida psrs nožēlojamais liktenis.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 12.05.2011. 11.13

    Alejandro:
    Lūk, 6(!) jaunākie mājas lapā publicētie raksti:

    Parakstu vākšanas vietas, darba laiki Satversmes grozījumiem
    Parakstu vākšana par grozījumiem Satversmes 112. pantā
    Aicinājums parakstu vākšanai
    Par izglītību valsts valodā visaktīvāk parakstās jaunieši
    Jautājumi un atbildes par parakstu vākšanu
    Neesiet vienaldzīgi! Saruna ar Raivi Dzintaru
    ============================
    Vakar, 11. maijā, sākās Nacionālās apvienības PAŠAS ierosinātā parakstu vākšana.
    Vai Jūsuprāt viņiem tagad – vakar, šodien, rīt – VĒLREIZ vajadzēja rakstīt, piemēram, par ierosinājumiem azartspēļu aplikšanā ar lielākiem nodokļiem, ko Saeima nesen NORAIDĪJA?:)
    OBJEKTĪVU un DAUDZPUSĪGU informēšanu par referenduma tēmu atstājot “Iras” ziņā.:)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Sanšains 12.05.2011. 10.07

    to Haris
    Kā vilku nebaro, vienmēr uz mežu skatās. Lai arī Kruks reizēm cenšās izlikties Latvijai lojāls, tomēr pa visām šķirbām tam spiežas laukā agonējošās parašas šovinistiki fašistiskā ideoloģija.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

briede_karosta 12.05.2011. 00.34

Prieks to dzirdēt! :) Pats arī tuvākajās dienās ar visu ģimeni un draugiem iesim parakstīties! Patīkama sajūta, ka vismaz kaut kas tiek padarīts Latvijas labā! ;)

+9
-2
Atbildēt

1

    raimonds_bossltd > briede_karosta 12.05.2011. 10.01

    to Kashins DaWeeD
    Tiem par Latviju domājošiem pilsoņiem, kuri jau izmantoja savas pilsoņtiesības un izpildīja pilsoņpienākumu pirmajā parakstu vākšanas reizē, otro reizi tas nav jādara.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Aija Neļķe 12.05.2011. 00.06

Mani nepārsteidz, ka grozījumus visaktīvāk atbalsta progresīvākā no sabiedrības daļām – jaunatne. Tas atspoguļo kopējās tendences Eiropā nacionālismam pieaugt spēkā. Tie, kas vakar vēl sludināja nacionālisma “atpalicību”, paši var nonākt atpalikušo lomā jau rīt.

+10
-4
Atbildēt

2

    marčiks > Aija Neļķe 12.05.2011. 10.22

    Kāda sagadīšanās! Vakar kak raz gadījās palasīties vēstures grāmatu, kurā secināts, ka nacistu valsti “uzcēla” tieši jaunieši, proti, tie, kam zem 30. Un tieši šai grupai arī nacisma ideologi pievērsa vislielāko uzmanību. Varbūt tāpēc, ka “progresīvākā” sabiedrības daļa, a varbūt tāpēc, ka vismazāk nobriedusī un visvieglāk manipulējamā.

    Vēl. Tu vienreiz vari izlemt, kas Tev svarīgāks – Latvija vai nacionālisms kā ideoloģija? Citādi nesaprotu, kāds tiem mūžīgajiem priekiem par citu Eiropas valstu atsaldētajiem sakars ar latvisku Latviju? Par somisku Latviju, v*ttu!

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Aija Neļķe 12.05.2011. 10.48

    to Alejandro
    “ka nacistu valsti “uzcēla” tieši jaunieši, proti, tie, kam zem 30″
    ————-
    oooooh yeah
    Un aplauza nolādētā fašistiskā izdzimteņa, sātana sūtņa, Staļina un viņa jebkādas cilvēcības pazīmes zaudējušo vergu plānus noslīcināt visu pasauli asiņu jūrā.

    atgādinājumam:

    Мы на горе всем буржуям
    Мировой пожар раздуем
    Мировой пожар в крови
    Господи благослови

    (Aleksandrs Bloks)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu