Drāmas terapeits • IR.lv

Drāmas terapeits

1
Foto — Lauris Vīksne, F64

Režisors Jans Villems van den Boss atgriezies Rīgā, lai atkal iestudētu Dailes teātrī – šoreiz izrādi Amadejs, kas stāsta par ģeniālā Mocarta un viņa līdzgaitnieka Saljēri mokošajām attiecībām. Režisors ir priecīgs atkal strādāt ar latviešiem un aktieri Artūru Skrastiņu sauc par īpašu 

Davai, davai! – iemācītajā «latviešu» valodā holandiešu izcelsmes britu režisors Jans Villems van den Boss (41) komandē Dailes teātra aktierus dažas dienas pirms Amadeja pirmizrādes. Pulkstenis ir gandrīz desmit vakarā, bet enerģijas vēl pietiek, lai skraidītu gar lielās Dailes teātra skatītāju zāles rindām un pārbaudītu, vai viņa un radošās komandas izdomājumi būs redzami un saprotami no jebkura zāles skatpunkta. «Redzi, režisēt ir vienkārši!» man saka Jans, kad septīto reizi tiek mēģināts aptuveni trīsdesmit sekunžu fragments. Gaismas, pārbūves, iestrādātas aktieru kustības – mēģinājums nebeidzas, kamēr viss ansamblis nesāk darboties precīzi, kā to prasa režisors. Teātrī runā, ka arī ķeblīši, kas atrodas uz skatuves, režisoram noteikti bija vajadzīgi balti, nevis gaiši, gaiši pelēki. 

Izrāde Amadejs, kas top pēc Pītera Šefera lugas, ir jau otrais darbs, ko Jans Villems van den Boss iestudē Dailes teātrī. Iepriekšējais viņa darbs Spilvencilvēks noturējās teātra repertuārā vairākus gadus. Šoreiz ir izraudzīta luga, kas balstīta leģendā par izcilā mūziķa Mocarta un ļoti laba, bet ne ģeniāla komponista Saljēri attiecībām. Pats režisors saka – šis ir stāsts nevis par konfliktu starp diviem komponistiem, bet par slazdu, kurā nonāk ikviens, kas savu talantu spēj atzīt, tikai salīdzinot sevi ar citiem. 

Pirms sešiem gadiem jūs Dailes teātrī iestudējāt Spilvencilvēku. Tagad jūs atkal tiekaties ar aktieriem, ar kuriem jūs strādājāt toreiz. Kāds ir jūsu iespaids?
Lielisks! Varbūt tāpēc, ka mēs sen gribējām strādāt kopā. Pēc Spilvencilvēka jau zinājām, ka kādreiz atkal kaut ko iestudēsim. Bija dažādas versijas, kamēr nolēmām strādāt pie Amadeja.   

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu