Vai Osamas bin Ladena nogalināšana bija tiesiska? • IR.lv

Vai Osamas bin Ladena nogalināšana bija tiesiska?

57
Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors Mārtiņš Mits. Foto: Lita Krone, LETA
Ir redakcija

Afganistānā dienējušais: “Al Qaeda” bez bin Ladena dzīvo jau sešus gadus

Kāpēc “Al Qaeda” līdera Osama bin Ladena nogalināšanas situācija mainīsies Afganistānā, valstī kurā dien Latvijas karavīri un kas uzskatīta par kaujinieku pārņemtu? Vai bin Ladena nogalināšana bija likumīga un ētiska? Šos jautājumus vaicājām pulkvežleitnantam Ilmāram Lejiņam, kurš gadu pavadījis misijā Afganistānā, un cilvēktiesību ekspertam, Rīgas Juridiskās augstskolas prorektoram Mārtiņam Mitam.

Jurists: Par vainu lemj tiesa, nevis armija

Mits vairakkārt uzsver, ka nezina notikušā detaļas, par bin Ladena nogalināšanas faktu un tāpēc spriež vien teorētiski: “Skatoties no starptautisko cilvēktiesību viedokļa, ja operācija būtu domāta tikai, lai kādu cilvēku nogalinātu, tā būtu pretrunā ar starptautiskajiem cilvēktiesību standartiem, arī tiem, kas ir saistoši ASV. Starptautiskais pakts par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām paredz tiesības uz dzīvību. Ja šāda operācija tiktu plānota tikai ar mērķi kādu cilvēku likvidēt, tad tas būtu tiesību uz dzīvību pārkāpums,” uzskata Juridiskās augstskolas prorektors.

Tajā pašā laikā tiesības uz dzīvību netiek pārkāptas, ja personu tiktu mēģināts aizturēt un nogādāt, lai viņa stātos tiesas priekša un tiesa varētu lemt par šīs personas vainu. Ja šī procesa rezultātā persona pretojas, tad, ja viņu nogalina un šis nāvējošais spēks, kas tiek pielietots, nav nesamērīgs, tad šī nogalināšana notiek, nepārkāpjot cilvēktiesības.

“Svarīgs ir cilvēktiesību pamatprincips, ka karavīri vai policija nevar lemt par vainu un sodu. Viņu uzdevums ir personu aizturēt. Par vainu lemj tiesa. Arī ja runa ir par tādu personu kā Osama bin Ladens, kas tiek turēts aizdomās par smagu noziegumu organizēšanu un atbalstīšanu. Viņa tiesību uz dzīvību apjoms nav mazāks kā citas personas tiesību uz dzīvību apjoms, ” ir pārliecināts Mits.

Karavīrs: šī nav pēdējā nodaļa “Al Qaeda” vēsturē

Savukārt pulkvežleitnants Ilmārs Lejiņš, balstoties uz misijā Afganistānā iegūto pieredzi Ir.lv pastāstīja, ka teroristiskā organizācija “Al Qaeda” Afganistānā īpaši spēcīga nav bijusi nekad. Situācija pasliktinājās, kad “divtūkstošo gadu sākumā viņa noslēdza aprēķina laulību ar talibiem”. Tomēr kopš Afganistānā sākta ASV vadītā militārā misija, “Al Qaeda” kā organizācija Afganistānā zaudēja ietekmi. “Arī paši talibi saprata, ka tā aprēķinu laulība ar nebūs laba,” bilst Lejiņš.

“Es domāju, ka Afganistānā noteikti samazināsies ietekme, bet to jau mēs manījām pāris gadus atpakaļ, kad talibi paši bija sapratuši, ka sadarbība ar “Al Qaeda” viņiem nenāk par labu. Ja “Al Qaeda” mērķi ir pa visu pasauli ieviest savu iekārtu, tad talibiem ir bijusi tikai vēlme kaut ko dabūt Afganistānā. Talibiem kā organizācijai nekad nav bijis pasaules līmeņa mērķu. Tomēr viņiem ir viesmīlības kodekss – ja tu pieņem ciemiņus savās mājās, tu arī par viņiem gādā, tāpēc afgāņu talibi nekad nenodeva bin Ladenu,” uzskata Lejiņš.

Pulkvežleitnants izvairās prognozēt, vai starptautiskās organizācijas ietekme samazināsies arī visā pasaulē. “Sakarā ar to, ka visa pasaule medīja bin Ladenu kopš 2002.gada, “Al Qaeda” kā organizācija ir mainījusies, tā ir ļoti decentralizēta. Tā veic ļoti daudz ārpakalpojumu, sakarā ar to organizācija jau dzīvo bez viņa pēdējos sešus gadus. Bet runasvīra vairs nav. Vai tā ir pēdējā nodaļa “Al Qaeda” vēsturē, neesmu pārliecināts. Tas ir pāragri teikts,” secina Lejiņš.

Komentāri (57)

marčiks 03.05.2011. 15.33

Man šķiet, ka šoreiz esam aizfilozofējušies drusku par tālu.

Pirmkārt, kā saprotu, operācijas mērķis nebija bin Ladena nogalināšana par jebkuru cenu. Proti, ja būtu iespēja, Osama būtu sašņorēts, bet Osama, kas gan to būtu gaidījis, uzreiz vis nepacēla rokas gaisā, bet gan šaudījās pretī un cīnoties dabūja lodi galvā. Pat parastu noziedznieku ķeršanas gadījumos policija reizēm nošauj noziedznieku, jo citādi vienkārši nevar.

Otrkārt, bin Ladens bija nevis parasts noziedznieks, bet gan kara noziedznieks. Notiek karš pret starptautisku teroristu organizāciju un bin Ladens bija šīs organizācijas karavadonis. Tad jau jebkurā karā civilizēto valstu karavīri nedrīkst pat kārtīgi šaudīties, par kara lidmašīnu izmantošanu vispār nerunājot. Talibi “mūsējos” šaus nost pēc sirds patikas, bet “mums” būs jāprot šos smalki saslēgt rokudzelžos un aizvest uz tiesu, bet tikai tā, lai pretiniekiem nenodarītu pāri.

Tiešām – jebkuru kopumā cēlu ideju iespējams novest līdz absurdam.

+18
-3
Atbildēt

2

    lindamarisfam > marčiks 04.05.2011. 18.38

    Terorists klasificējas nevis kā karavīrs, bet gan kā noziedznieks. Jūs piešķirat šai grupai pārāk daudz goda.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    anita_brauna > marčiks 04.05.2011. 18.55

    Tikai Ladenam nebija ieroča tajā brīdī, kad viņu nošāva. Tas jau ir apstiprināts.
    Man vairāk žēl, ka tie SEALs nevar atvilkties un novākt dažus mūsu zagļus.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 03.05.2011. 13.02

Attiecībā pret ko tiesiska? Tad ja var pajautāt Latvijas kontekstā, cik tiesiska bija Atmodas daždažādas norises 80 gadu beigās, ja skatāmies no LPSR likumu skata punkta, vai arī, cik tiesiska bija tiesu, prokuratūras uc prakse okupētās Latvijas teritorijā kaut vai laika posmā no 1945 – līdz 91. gadam? Problēma ir jāskata pēc būtības, teoretizēt par acīm redzamām lietām, tā ir tikai tāda burbuļu laišana.
Irākā bija 2 kari šādu ” tiesisku” no pirksta izzīstu problēmu dēļ, būtu pieticis ar vienu.Tikai lieku reizi cilvēki gāja bojā. Šāda pārprasta tieksme teoretizēt par tiesiskumu beigu beigās novedīs sabiedrību pie demokrātijas bojā ejas. Pret acīm redzamu ļaunumu ir jācīnās, jeb šis ļaunums uzvarēs mūs, trešās iespējas nav

+11
-1
Atbildēt

1

    dro > buchamona 03.05.2011. 13.08

    Jaa, tagad svers un vertes, bet kad parkapa ar Mashadovu noslegto vienosanos, nosaujot vinu, tad bija klusums:)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

ivetao2007 03.05.2011. 20.15

Tas ir karš pret noziedzniekiem. Karā neko dudz nepēta, ja nenošausi ienaidnieku, nošaus tevi pašu. Tos likumu staipītājus vajag nolikt pašus stobra galā, lai tad parunā par likumu ievērošanu. Īpaši ekspertus.

+9
-3
Atbildēt

1

    Marija > ivetao2007 03.05.2011. 22.31

    Man kauns, ka tik vecs vīrs var tik glupi runāt, jo ar argumentu, ka notiek karš, jūs akceptējiet arī, ka teroristi drīkst nogalināt mūs un mūsu bērnus tieši tāpat.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu