Melnais zelts • IR.lv

Melnais zelts

4
Starptautiskās kafijas organizācijas aprēķinātā visu galveno kafijas paveidu vidējā svērtā cena mēnesī (ASV centi par mārciņu)
Pauls Raudseps

Lietus Kolumbijā palīdz augt nevis kafijai, bet gan tās cenai. Cik ilgi vēl?

Pēdējā gada laikā benzīntanku tablo ļāvuši izsekot naftas cenu pieaugumam, un zelta cenas celšanās ik pa laikam paspīd ziņu virsrakstos. Taču tālredzīgākie izejvielu spekulanti pirms gada būtu pareizi rīkojušies nevis smērēdami rokas ar naftu vai rotādami ar zeltu, bet riekšavām grābjot Arabica šķirnes kafijas pupiņas, kuru cena, pēc The Financial Times datiem par nākotnes piegādes līgumiem (futures), pirms Lieldienām bija pieaugusi par gandrīz 125%, kamēr naftas vērtība palielinājusies par 44%, bet zelta – par nieka 31%.

Latvieši nav kaismīgākie kafijas dzērāji pasaulē, tomēr daudzi nevar iztikt bez rūgtā možuma devas ik rītu, un pēdējos mēnešos tā kļuvusi manāmi dārgāka. Pārtikas lielveikalu ķēdes Rimi Latvia pārstāve Zane Eniņa stāsta, ka starp 2010. un 2011.gada janvāri maltās kafijas cena Rimi paaugstinājusies vidēji par 35%, savukārt konkurējošā Maxima preses sekretārs Ivars Andiņš par saviem veikaliem teic, ka cenas cēlušās par 40%. Šķīstošās kafijas cenu pieaugums ir bijis mazāks – ap 20%.

Eniņa gan apgalvo, ka, pateicoties dažādām akcijām, cenu celšanās nav ietekmējusi patēriņu, savukārt Andiņš atzīst, ka šāgada pirmajā ceturksnī kafijas pārdošanas apjoms ir krities. Taču abi ir vienisprātis, ka cenas, visticamāk, tuvākajā nākotnē turpinās celties. Lielākie kafijas ražotāji Rimi jau esot iesnieguši cenu maiņas pieprasījumu vidēji par 15%, un tas varētu atspoguļoties veikalu plauktos jau maijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu