Valstij jāizjauc darījumi ar īpašumiem zem tirgus vērtības • IR.lv

Valstij jāizjauc darījumi ar īpašumiem zem tirgus vērtības

23
Foto: Laris Viksne, F64
Indra Sprance

Vjačeslavs Dombrovskis rosina VID piešķirt pirmpirkuma tiesības

Pilnveidojot nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), būtu nepieciešams izvērtēt iespēju kādai valsts institūcijai, piemēram, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) dot tiesības izlases veidā iejaukties atsevišķos nekustamā īpašuma darījumos – VID varētu būt pirmpirkuma tiesības iegādāties īpašumu, kas deklarēts par tirgus situācijai neatbilstoši zemām cenām. Tas mainītu darījumu veicēju motivāciju slēpt patiesās cenas, izvairoties no nodokļu nomaksas, uzskata Rīgas Ekonomikas augstskolas docents Vjačeslavs Dombrovskis.

Dombrovskis norādīja uz pirms pāris gadiem veiktu pētījumu, kurā, analizējot virkni darījumu Rīgā, konstatēts, ka nepatiesu cenu deklarēšanas dēļ būtiskā atšķirība starp kadastrālo un tirgus vērtību rada ievērojamus zaudējumus valsts budžetam. Pētījuma autori norāda, ka gadījumā, ja būtu iespējams panākt to, ka tiek deklarēta patiesā īpašuma vērtība, ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa varētu būt krietni augstāki, kadastrālās vērtības vairāk atbilstu tirgus cenām. Darījumu vērtību neslēpšanu sekmētu gan nekustamā īpašuma pārdošanas nodevas atcelšana vai būtiska samazināšana, gan pirmpirkuma tiesību piešķiršana VID, kas, pārbaudot darījumus, par kuriem krīt aizdomu ēna, izlases veidā, atsevišķos gadījumos varētu izmantot tiesības tos iegādāties par norādītājām cenām. Tiesa, tam ir arī negatīvā puse – laiku prasītu gan nekustamo īpašumu darījumu izvērtēšana, gan pieaugtu iesniedzamo dokumentu skaits, turklāt vēlāk valstij būtu jānodarbojas arī ar iegādāto īpašumu realizāciju tirgū.

Dombrovskis asi kritizē pašreizējo sistēmu, kādā tika noteiktas nekustamo īpašumu kadastra vērtības, norādot, ka tās noticis, ” diplomātiski sakot, primitīvā veidā”. Pēc viņa domām, kadastra vērtību noteikšanai būtu jāveic sīkāka informācijas analīze ne vien par darījumu cenām ar līdzīgiem nekustamajiem īpašumiem konkrētajā vietā, bet arī jāvērtē katra konkrētā īpašuma atrašanās vieta un tā stāvoklis, no kādiem materiāliem uzbūvēts, cik liela platība u.c.

Jau vēstīts, ka ar premjera rīkojumu ir izveidota darba grupa, kuras uzdevums ir sagatavot priekšlikumus par nekustamā īpašuma nodokļa piemē­ro­šanu 2012.gadā, tai skaitā izvērtējot iespējas šai procesā dot lielākas tiesības pašvaldībām. Finanšu ministrijai, pamatojoties uz darba grupas priekšlikumiem, sagatavot un finanšu ministram līdz 2011.gada 15.jūlijam iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā attiecīgu informatīvo ziņojumu.

Darba grupas mērķis ir izvērtēt iespēju īstermiņā un vidējā termiņā sabalansēt nodokļa slogu, uzlabojot nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību noteikšanas metodiku un precizējot nodokļu objektu loku. Tāpat darba grupa izvērtēts iespēju paplašināt pašvaldību tiesības noteikt NĪN slogu pašvaldībā, dodot tiesības noteikt nekustamā īpašuma nodokli nodokļu likmes koridoros. Tiks izvērtēta arī iespēja palielināt nodokļa likmes dzīvojamajām mājām, sākot ar 2012.gadu, gūt papildu ieņēmumus 7 miljonus latu apmērā pašvaldību budžetos.

 

Komentāri (23)

Andžs 21.04.2011. 11.42

Pirmpirkuma tiesības nav optimāls risinājums, jo VID uzdevums nav pirkt NĪ. Ar šo problēmu var tikt galā citādāk. Piemēram, Beļģijā var deklarēt, ko vien vēlas, taču par tirgus cenām neatbilstošu ciparu tiek veikts nodokļu uzrēķins. As simple as that. Visi zin, cik apmēram maksā NĪ konkrētā vietā un, ja nu cilvēks ir tāds “muļķis”, ka pārdod to par mazāku summu, tad lai jau tā dara. Taču uz nodokļu ieņēmumiem šai “muļķībai” nevajadzētu attiekties – tādēļ arī uzrēķins. Šī atkal ir viena no tām problēmām, par kuru Latvijā tiek radīts mīts, ka to nekādi nevar atrisināt…

+11
-2
Atbildēt

6

    Maija > Andžs 27.04.2011. 15.05

    elīna, tas tikai nozīmē, ka šis neatkarīgais vērtētājs tev čakarē smadzenes!
    uzdod viņam vienu jautājumu: “par cik tu esi gatavs nopirkt šo īpašumu savām vajadzībām?” un tad dabūsi zināt cik ir tā patiesā vērtība.
    Ja viņš saka “ātrās realizācijas vērtība”, tad jautājums cik ātra tā ir – 1 diena, 1 nedēla, 1 mēnesis, pusgads vai gads. un otrs jautājums ir cik ilgā laikā var cerēt atrast pircēju par tā saukto tirgus vērtību – 1 gadā, 2 vai 5 gados? vai tik tā “tirgus vērtība” nav izdomātra, lai nabaga trekno gadu hipokredītu ņēmējiem saudzētu nervus, liekot domāt, ka viņu īpašumam ir vēl kaut drusku kaut kāda vērtība?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Keiša > Andžs 27.04.2011. 13.13

    Bet neatkarīgs vērtētājs ir man vērtējumā uzrakstījis divas summas. Viena ir īpašuma tirgus vērtība, bet otra – ātrās realizācijas cena. Tātad a priori vērtētājs paredz, ka par tirgus vērtību šo īpašumu var arī neizdoties notirgot, tāpēc tiek paredzēta vēl viena cena, kas ir par 30% zemāka. Un tās nav manas iedomas vai izfantazēta tirgus vērtība, nedz arī krāpšanās!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Keiša > Andžs 26.04.2011. 15.25

    Bet kā, piemēram, ar situāciju, kad es pie labākās gribas vēlos pārdot mājokli par tirgus vērtību, jo nespēju par to vairs maksāt kredītu, taču šajos krīzes laikos tam nav pircēja? Taču man no tā jātiek vaļā pēc iespējas ātrāk, citādi banka man to atņems un es vēl palikšu bankai parādā. Esmu gatava atdot par krietni zemāku maksu un atrast vietā daudz, dadz pieticīgāku mājokli, taču tas nekādā gadījumā nav krāpniecības nolūkos. Manispēc, kaut lai VIDs vai nezkas to dzīvokli atpirktu, bet tas nebūs godīgi, ja no manis nodzīs “muļķības” nodokli tikai tāpēc vien, ka šajos ekonomiskajos apstākļos nekādi nevaru atrast pircēju, kas būtu gatavs to mājokli pirkt par reālo tirgus vērtību. Es jau pie vislabākās gribas to pārdotu par tādu cenu, bet nevaru… :( Kāpēc man būtu vēl vairāk jācieš, nekā ciešu jau tagad???

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ingoniite > Andžs 21.04.2011. 12.21

    Un vēl precīzāk – ja jau ikgadējais nodoklis ir piesaistīts kadastra vērtībai, tad arī īpašumtiesību maiņas nodoklis varētu būt piesaistīts kadastra vērtībai. kadastra vērtība teorētiski ietver tirgus cenas komponenti, un kadastra vērtība jau ir pēc definīcijas “bāze nodokļu aprēķinam”, jaunu cenu izgudrot un administrēt nav prātīgi.
    Reālo darījumu summu uzrādīšanu, savukārt, pa lielam, drīzāk adresē sākumdeklarēšanas process un vēlākās VID aktivitātes.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Maija > Andžs 26.04.2011. 16.29

    elina, tirgus vērtība ir cena par kādu doto lietu var pārdot! ja to nevienam nevajag par par cenu, ko tu sauc par “tirgus vērtību”, tad tevis iedomātā cena ir tikai un vienīgi tavu sapņu rezultāts

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Maija > Andžs 26.04.2011. 16.39

    priekšlikums saprotams, bet man ne visai pieņemams.
    labāk lai paliek tās pašas kadastra vērtības, bet jārēķina visam īpašumam kā kopumam. gada laikā tām nevajadzētu būtiski manīties, ja nav lielais burbulis.
    kadastra vērtībai jābūt tuvu, bet zem aktuālās tirgus vērtības.
    valsts iekasē NĪ nodokli % veidā no atbilstošas kad. vērtības, bet jāuzliek par pienākumu valstij atpirkt NĪ par kadastra vērtību
    pēdējais noteikums, lai kadastra vērtības, kā šobrīd lauksaimniecības zemēm, stipri nepārsniegtu reālo tirgus cenu. tad īpašnieks būtu ieinteresēts, lai kad. vērtība nebūtu pārāk zema, bet valsts, lai tā nebūtu pārāk augsta

    +1
    0
    Atbildēt

    0

mary75 21.04.2011. 11.22

Nu šī, manuprāt, ir atbalstāma iniciatīva, darījumu vērtības mazināšana, lai izvairītos no pilna nodokļa nomaksas, tā jau ir kļuvusi pelēka ikdiena, nevis izņēmums, pie kam visos līmeņos.
Un reizēm kādu arī “uzmet”, Ventspilī, šķiet, bija gadījums, kad pircējs izlikās par muļķi, un, pēc dokumentu nokārtošanas, atteicas maksāt sarunāto summu, teica, ka neko nezinot, pēc papīriem viss esot samaksāts, vēlāk tas pārdevējs to pircēju it kā sašāvis, kaut kur lasīju par to.

+7
0
Atbildēt

0

kdaljajev 22.04.2011. 11.22

Citreiz kadastrālā vērtība ir augstāka par patieso vērtību.Kāpēc būtu jāmaksā augstāka cena par patieso.Kas brauks un vērtēs katru īpašumu.Mums tās cenas tika mākslīgi uzpūstas.Reālai dzīvokļu cenai standarta mājās vajadzētu būt 2000 gada līmenī.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu