MkrP vadītājs redz draudus kontrabandas apkarošanas sistēmai • IR.lv

MkrP vadītājs redz draudus kontrabandas apkarošanas sistēmai

25
Foto: Kestutis Vanagas, F64

Apdraudējums izpaužas risinājumos, ko atsevišķas amatpersonas apsver resursu taupīšanai

Šobrīd pastāv reāls apdraudējums gadiem veidotas un efektīvi strādājošas pretkontrabandas sistēmas funkcionēšanai, uzskata Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes (MkrP) vadītājs Marjans Burijs, vēsta aģentūra LETA.

Burijs atgādināja, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) šonedēļ publiski uzteicis MkrP darbu kontrabandas apkarošanā, to novērtējot atzinīgi. Šī ir jau trešā premjera izteiktā uzslava pēdējā pusotra gada laikā, kas ļaujot Burijam kā tiesībaizsardzības iestādes vadītājam motivēt savus darbiniekus “šajā dienestam sarežģītajā laikā”. Tomēr nākas atzīt, ka šobrīd pastāv reāls apdraudējums gadiem veidotas un efektīvi funkcionējošas pretkontrabandas sistēmas funkcionēšanai, izteicās Muitas kriminālpārvaldes vadītājs.

Viņaprāt, draudi izpaužas “iespējamos risinājumos, kurus šobrīd apsver atsevišķas amatpersonas, iespējams, ar tādu kā motivāciju par valsts resursu taupīšanu, budžeta konsolidāciju, taču šo apsvērumu rezultātā pastāv reāla iespēja, ka tiks pieņemti lēmumi, kas novedīs muitas dienestu pie nespējas efektīvi apkarot kontrabandu”.

Viņš sacīja, ka savus priekšlikumus situācijas risināšanai trešdien iesniedzis Ieņēmumu dienesta ģenerāldirektorei Nelijai Jezdakovai, jo tieši viņas vadītajai MkrP pusotru gadu atpakaļ dots premjera deleģējums koordinēt valsts tiesībaizsardzības iestāžu rīcību kontrabandas apkarošanā.

Priekšlikums, pēc Burija teiktā, “ietver sevī vienu pamatideju, kas nozīmētu visu muitas fiziskās kontroles resursu koncentrāciju MkrP, līdz ar to visu šo muitas veikto pretkontrabandas aktivitāšu vienotu koordināciju, uzraudzību un līdz ar to būtisku efektivitātes pieaugumu šai darbā”, līdz ar to “lielā mērā” muitnieki uz robežas tiktu nomainīti ar MkrP darbiniekiem, panākot, ka “tieši MkrP cilvēki būtu uz robežas pastāvīgi” un strādātu tur 24 stundas diennaktī. Turklāt ieteikumi neprasa naudas līdzekļus.

Šobrīd MkrP ir mobilās vienības, kas darbojas visā Latvijas teritorijā un MkrP speciālisti iebrauc muitas posteņos. “Diemžēl diezgan bieži ir situācija, kad esam spiesti aizturēt kontrabandas kravas aiz barjeras – valsts iekšienē, kas raisa vielu pārdomām. Tas liecina, ka sistēma ir uzlabojama. Ar mūsu priekšlikumu mēs varam būtiski efektivizēt darbu,” rezumēja Burijs.

MkrP pirms 10 gadiem tika izveidota uz Kontrabandas apkarošanas centra (KAC) bāzes un darbu tā uzsāka 2002.gada 1.septembrī. MkrP sākotnēji bija VID Galvenās muitas pārvaldes (GMP) direktora pārraudzībā. Par kriminālpārvaldes vadītāju konkursa kārtībā tika izraudzīts KAC vadītājs Vladimirs Vaškevičs, kurš tagad apsūdzēts par vairāk nekā 50 tūkstošu eiro kukuļa došanu kādai VID augstai amatpersonai, kuras vārds netiek atklāts.

Komentāri (25)

silvija_vitina 20.04.2011. 17.24

Izrādās, ka līdz šim ir bijusi efektīva kontrabandas apkarošanas sistēma. Kaut kas jauns!

+8
-1
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > silvija_vitina 20.04.2011. 19.41

    Ja jau pats dumbra lācēns šos paslavējis, tad taču ir. De Sports pārvietots, nu tauta var laimē diet.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 20.04.2011. 17.48

Vislielākais drauds kontrabandas apkarošanai ir pats Vaškēviča draudziņš un paģeļņiks Marjans Burijs.

+5
-1
Atbildēt

0

mary75 20.04.2011. 22.29

Nu ja jau tā sistēma bija tik laba un efektīga, ka pat Dombrovskis slavē – tad tik Futbolu atpakaļ, tad jau viņš mums īsts godavīrs, par ko tad viņu, nabadziņu, tā aizrotēja?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu