Līdz gada beigām sadalīs Hipotēku banku • IR.lv

Līdz gada beigām sadalīs Hipotēku banku

35
Edijs Palens, LETA
Indra Sprance

Valdība vienojas par bankas restrukturizācijas plānu

Valdība otrdien sēdes slēgtajā daļā vienojusies īstenot VAS “Latvijas Hipotēku un zemes banka” (“Hipotēku banka”) sadalīšanu, izveidojot attīstības banku, kas tiks izdarīts līdz šā gada beigām, žurnālistus pēc valdības sēdes informēja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks fiskālās politikas jautājumos Andžs Ūbelis.

Kā norādīja Ūbelis, bankas sadales plāns ir viens no sarunu tematiem ar starptautiskajiem aizdevējiem.Šobrīd Eiropas Komisijai (EK) jāiesniedz valdības apstiprināts bankas pārveides plāns, kas parāda to ceļu, kā Latvija nonāks līdz tam, kā Hipotēku banka kļūs par 100% attīstības banku. Šodien valdība atbalstīja finanšu konsultanta ieteikto bankas pārveides plāna iesniegšanu EK.

Pārveides plāns paredz, ka Hipotēku banka izbeigs tradicionālo komercdarbību un turpinās darboties kā attīstības finanšu institūcija, finansējot atbalsta programmas maziem un vidējiem uzņēmumiem, mikrokredītus, uzņēmējdarbības uzsākšanas programmas. Plāns paredz arī komerciālā segmenta darbības izbeigšanu, lai netraucētu konkurenci komercbanku tirgū.

Pēc Ūbeļa teiktā, Finanšu ministrija ir iesniegusi valdībai ziņojumu, kurā ierosina attīstības daļu bankā veidot, pievienojot arī Latvijas Garantiju aģentūru un Lauku attīstības fondu, lai izveidotu vēl lielāku un jaudīgāku finanšu institūciju, taču valdības lēmuma pagaidām par to neesot. Šobrīd arī neesot skaidrības par to, ko darīt ar tā dēvēto komercdaļas segmentu – valdība plāno sadarbībā ar plāna ieviešanas konsultantu izvērtēt, kādu risinājumu labāk īstenot – kuru no tirgū esošajiem vai veidot jaunu dalībnieku šī jautājuma risināšanai.

Premjers žurnālistiem sacīja, ka koalīcija ir vienprātīga bankas restrukturizācijas plāna īstenošanā.

Ūbelis norādīja, ka visiem ar bankas restrukturizāciju saistītajiem jautājumiem jābūt atrisinātiem līdz šā gada beigām, jo 2012.gadā ir vēlme noslēgt veiksmīgi starptautiskā aizdevuma programmu un noslēgt jebkurus jautājumus par Latvijas fiskālā un finanšu sektora stabilitāti.

Aģentūra LETA iepriekš vēstīja, ka, strādājot pie “Hipotēku bankas” pārveides par attīstības banku, pašlaik tiek vērtēta iespēja tās komercaktīvus pārcelt uz citu valstij piederošo finanšu iestādi – “Citadele banku”.

“Hipotēku bankas” kredītportfeļa liktenis patlaban ir viens no galvenajiem diskusiju jautājumiem bankas pārveides procesā par attīstības banku līdz 2013.gadam, jo līdz tam laikam bankas komercportfelis ir jāsamazina līdz minimumam.”Hipotēku banka” jaunus komerckredītus neizsniedz jau no 2009.gada novembra, bet kreditē tikai valsts atbalsta programmās.

Saskaņā ar “Hipotēku bankas” iepriekš ziņoto tās komercaizdevumu portfelis uz 2010.gada 31.decembri bija 349,7 miljoni latu jeb 59% no bankas kopējā 594,2 miljonus latu lielā kredītportfeļa.

Savukārt “Citadele bankas” aktīvi patlaban ir 1,4 miljardi latu, kas nozīmē, ka tie “Hipotēku bankas” komercaktīvu pievienošanas gadījumā pieaugtu vismaz par 25%.

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu